Användarprofil Olof Öberg / Betyg & recensioner / Stora boken om Ratte : Samlade serier 1978-1985

Recension av Olof Öberg

Utsökt utgåva av småtrevlig serie

21 oktober 2015

Som återutgivning av en klassisk serie är detta en föredömlig utgåva. Allt som publicerades när det begav sig och mer därtill, samtida intervju med serieskaparna, bildregister över alla förekommande "verkliga" personer och ett välskrivet förord av trivsamme Kalle Lind. Dessutom ett riktigt snyggt album. Högsta betyg till Galago.

Jag är dock mer kluven till själva serien, vilket jag vad jag minns var redan när den gick i Aftonbladet. Manusen känns platta, skämten är inte så roliga, en del repliker lätt tondöva... Magnus Knutsson var, i ärlighetens namn, en rätt så medelmåttig serieförfattare - definitivt långt efter förebilder som Franquin. Och "satiren" är märkligt uddlös, även med dåtida mått mätt.

Det som räddar Ratte, som gör serien läsvärd även för en surmagad typ som mig, är Ulf Janssons teckningar som är helt enastående. Han måste vara en av de bästa svenska tecknarna någonsin. (Skulle omgående köpa en samlingsutgåva med hans "Box 19008", som slår allt han gjorde ihop med Knutsson.)

Sammanfattningsvis väl värd ett inköp, trots mina reservationer. Och en trea i betyg känns rimligt.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej