Användarprofil BH / Betyg & recensioner / Sammansvärjningen : så luras 5 miljoner svenska fondsparare

Recension av BH

Helt korrekt och sann

9 januari 2016

Jag läste en kurs i Finansiell ekonomi och läraren beskrev översiktligt Dahlbergs huvudtes som korrekt. Alltså läraren hade ju klurat ut saken själv - det är ganska basic slutsats utifrån grundläggande portföljvalsteori. Läraren var inte ens särskilt smart.

Implikationerna av det Dahlberg beskriver är enorma. Boken tar inte upp det men den som tänker efter kan inse det själv:

1. Fri marknad är en myt - alla banker kör ju samma scam.
2. Media informerar inte om denna basala kunskap.
3. Samtliga finansjournalister utom Dahlberg är antingen okunniga eller del i sammansvärjningen (jag tror första alternativet gäller i de flesta fall - de smarta personerna från handelshögskolorna jobbar ju så klart på banken och inte som reporter.

Jag uppskattar särskilt Dahlbergs detaljerade beskrivning av bankernas framgångsrika krishantering av hans research / intervju. Tyvärr inser jag att om jag inte hade facit på att Dahlberg har 100 % rätt hade jag kanske tänkt "Äh det är bara en galen okunnig murvel - han har nog missat något...".

Sedan tycker jag att han även gör ett bra jobb att beskriva saken lättillgängligt och lättläst.

Kontentan av boken - för er som inte hinner läsa den - är att det inte lönar sig i att spara i aktiva fonder. För de använder i stort sett samma försiktiga investeringsteknik som passiva fonder (indexfonder). Så de kan inte ta igen de högre förvaltningsavgifter som man får betala för aktiva fonder. Däremot marknadsför bankerna de aktiva fonderna som en premiumprodukt som kan ge kunden högre avkastning. Dahlberg visar att det inte är sannolikt.

Men köp ändå boken och stöd författaren. Sanningssägare måste uppmuntras!

/BH

4 av 4 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej