Användarprofil Pia / Betyg & recensioner / Romer - det ansiktslösa folket i Europa

Recension av Pia

Recenserad produkt

Romer - det ansiktslösa folket i Europa
Kartonnage (Board book)
1 recension

Vägarnas folk synliggörs

13 januari 2016

I boken Romer - det ansiktslösa folket i Europa (2012) gör Bennie Åkerfeldt, som själv är resande, "en resa bland romer i dåtid och nutid och visar i text och bild hur de exkluderas och ses som en ansiktslös företeelse i det nya Europa". Här har han rest runt i Europa och intervjuat romer och resande i Ungern, Slovakien, Rumänien, Tyskland och naturligtvis i Sverige. Genom att han själv är resande kom han i nära kontakt med många familjer, bjöds generöst in i deras hem och fick dessutom fotografera familjer, barn och bostäder, intressanta bilder som har ganska bra kvalitet i boken. Han konstaterar om och om igen att det är "helt och rent" trots primitiva förhållanden.
Åkerfeldt berättar att romerna, vid sidan om judarna, var de hårdast drabbade under nazisternas ras- och utrotningspolitik. Romer förföljdes och dödades urskillningslöst av tyska Einsatsgruppen och hundratusentals fördes till arbets- och utrotningsläger (s.151-152). Romer som under många generationer var tyskar och medborgare förlorade sina medborgerliga rättigheter.
Okunskapen om romerna och de resande är fortfarande mycket stor och Bennie Åkerfeldt har med sina böcker bidragit till en ökad förståelse. Läs den!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej