Användarprofil Jürgen Weigle / Betyg & recensioner / Det största brottet : offer och gärningsmän i den norska Förintelsen

Recension av Jürgen Weigle

Ett epitafium över de oskyldiga som mördades

12 februari 2016

Marte Micheletes bok "Det största brottet" är en viktig bok. När man läser om sex miljoner judar som mördades av nazisterna, delvis med hjälp av de mördades landsmän, har man svårt att ta det till sig. Sex miljoner är ett stort tal, svårt att föreställa sig. Marte Micheletes sätt att utgå från Benzel Braude och hans familj samt några andra gripbara människor hopvävd med porträtt av deras bödlar gör att man inte kan skaka av sig budskapet, inte kan vara oberörd när man läst det sista ordet. Den borde vara en pliktbok på gymnasienivå i alla svenska skolor. Förutom några små människors, med vilka man kan identifiera sig, grymma öde ger Michelete även en allmän bakgrund och beskriver den skizofrena orsaken till mördandet. Boken är ett lågmält skri: "Vad gjorde ni? Vad tillät vi?"

Jag har själv sett en dödsmarsch år 1945. Det år jag fyllde femton. Jag har läst hyllmeter med litteratur på engelska, svenska och tyska om denna fruktansvärda era i mänsklighetens historia. Marte Micheletes bok platsar väl in bland de bästa skildringar från denna tid av Cordelia Edvardsom, Rudolf Höss, Imre Kertész, Zvi Kolitz, Primo Levi, Chil Rajchman, Jean-Francois Steiner, Isa Vermehren, Elie Wiesel med flera. Tack Marte Michelete! Stort tack!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej