Användarprofil Kristina S / Betyg & recensioner / Bländad

Recension av Kristina S (Ödeshög)

Recenserad produkt

Ännu än suverän roman av Petra Holst

21 juni 2016

Liv lever ett bra liv med sin make Martin och tvillingflickorna Frida och Ebba som är fjorton år. De bor i ett lugnt och fridfullt skånskt villaområde där grannarna träffas ibland och har trevligt tillsammans. En dag när Liv tittar ut genom fönstret ser hon en flyttbil stanna på andra sidan gatan, mitt emot deras hus. Hon tycker sig känna igen kvinnan som ska flytta in men är inte helt säker. Det kan väl inte vara ... Jo, det måste vara Malena en ungdomskompis till henne. Malena som alltid varit vältalig och karismatisk men ingen vän man kunde lita på. Hon ställde mest till problem och Liv vill inte ha henne inpå sig igen. Alla minnen från gymnasietiden kommer tillbaka. T.ex. hur hon hade ett förbjudet kärleksförhållande med en av sina lärare som slutade mycket tragiskt.

Givetvis går det inte för Liv att undgå Malena utan hon hälsar snällt på henne men visar inget intresse av att vilja börja umgås med henne igen. Det kan inte Malena tolerera och hon gör allt för att förstöra för Liv. Flirta med hennes man, försöka smutskasta henne på skolan där hon jobbar och inför grannarna. Det värsta är att alla tror på den trevliga Malena, hon är så övertygande i sitt sätt att vara.

Liv hamnar återigen i klorna på Malena och hennes trygga vardag faller sönder, hon blir mer och mer instängd, får problem i äktenskapet för Martin kan inte förstå varför hon tycker så illa om den trevliga Malena. Döttrarna börjar också tröttna på sin mamma när hon tappar fotfästet. Hon tänker mer och mer på gymnasietiden och vad som hände då. Till slut blir hon ändå fast besluten att Malena inte ska få övertaget igen och hon gör det på sitt eget sätt.

Jag har läst båda de andra böckerna av Petra Holst och älskat dem båda två. Denna var inget undantag. Jag sträckläste den i stort sätt, kunde inte slita mig från de dramatiska händelserna Liv varit med om och hur det är att vara vän med en sociopat helt utan empati. Känner själv till några sådana människor och vet hur de lindar in en i sitt spindelnät för att förändra sig till den personlighet som ligger dem varmast om hjärtat den utan empati för sina medmänniskor. Den som inte unnar andra den lycka de förtjänar utan bara vill förstöra, kosta vad det kosta vill, bara de själva får tillfredställelse av det. Romanen var lättläst men språket som Petra Holst har är alltid så målande och hon gestaltar perfekt. Det finns inga tråkiga partier utan texten flyter på hela vägen som den ska. Givetvis älskade jag även denna bok av henne och hoppas att Petra Holst snart kommer med en ny.

Kristina Simar

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej