Användarprofil Kristina S / Betyg & recensioner / Skuggans lag

Recension av Kristina S (Ödeshög)

Recenserad produkt

En spanares kamp mot prostitution

21 juni 2016

Simon Häggström är kriminalinspektör och chef för prostitutionsgruppen, en enhet inom Stockholmspolisen. Ett jobb där han med sitt team möter de människor som samhället inte vill se, de prostituerade. De har laglig rätt att sälja sex men torskarna som blir tagna på bar gärning får böter. De prostituerades kunder kan vara från vilken socialgrupp som helst. Från unga killar till högt uppsatta i samhället.

Boken tar upp den sanna berättelsen om alla de människor som Simon och hans kollegor möter dagligen. Unga tjejer med drogmissbruk, mest heroin går oftast på den kända horgatan Malmskillnadsgatan i centrala Stockholm. Där cirkulerar det bilar dygnet runt och tjejerna kan bli upptagna av vem som helst. Simon och hans kollegor känner trots det sympati för dessa tjejer och de vet att de kan vända sig till teamet om de råkar ut för något obehagligt. Torskarna är inte alltid att lita på.

Ibland händer det att någon av tjejerna de lärt känna hittas döda av en överdos på en offentlig toalett. Något som alltid känns jobbigt för teamet.

Sedan har vi de utländska unga tjejerna som kommer till Sverige i perioder för att kunna försörja sina familjer i det land de bor annars. Ofta jobbar de flera stycken i en lägenhet i Stockholm.

För teamet gäller det att alltid ligga steget före och finnas utanför det hotellrum eller något annat ställe där sexköp görs. De måste fånga mannen som köper sex på bar gärning. Ibland har det hänt att de tagit högt uppsatta män i samhället som försöker att muta sig ur situationen.

En suveränt skriven och intressant bok att läsa. En av de bästa jag läst i år. Har svårt att förstå hur man orkar jobba som Simon och hans team och tampas med trasiga människoöden varje dag. Det måste tära. Att de känner sympati för de stackars flickorna förstår jag, ofta har deras mammor också haft drogproblem och prostituerat sig. De vet inget annat och det är svårt att få dem att sluta. Vissa av de unga flickor som börjar med att sälja sex genom nätet brukar vara lättare att få på andra tankar. Ibland låtsas polisen vara en torsk och bestämma träff med flickorna och på så sätt kunna prata dem till rätta, och försöka hjälpa dem att förstå att det de gör är farligt och fel. I vissa fall kopplas socialen in om de är minderåriga. Jag tycker att denna bok läsas av så många som möjligt, den har ett viktigt budskap om hur det ser ut i vårt samhälle. I slutet finns även telefonnummer och länkar för dem som behöver hjälp eller bara någon att prata med.
Det är tur att vi har eldsjälar som Simon Häggström och även suveräna Caroline Engvall som ägnar sig åt detta problem. De är värda en stor eloge.

Kristina Simar

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej