Du är här: Start / Betyg & recensioner / Det största brottet : offer och gärningsmän i den norska Förintelsen

Intressant

Lars-Olov Lundqvist, 12 mars 2018

Läs och lär av historien!
Lättläst och intressant om en tid inte alls längesen, och aktuell påminnelse för våra dagar!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Främlingsfientlighet

Curt , 18 april 2016

Klart läsvärd, om man vill få en bild över vad som skedde under krigsåren rörande främlingsfientliga strömningar i Norge. Och hur detta fortfarande ligger kvar i dag och påverkar det norska samhället.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Ett epitafium över de oskyldiga som mördades

Jürgen Weigle, 12 februari 2016

Marte Micheletes bok "Det största brottet" är en viktig bok. När man läser om sex miljoner judar som mördades av nazisterna, delvis med hjälp av de mördades landsmän, har man svårt att ta det till sig. Sex miljoner är ett stort tal, svårt att föreställa sig. Marte Micheletes sätt att utgå från Benzel Braude och hans familj samt några andra gripbara människor hopvävd med porträtt av deras bödlar gör att man inte kan skaka av sig budskapet, inte kan vara oberörd när man läst det sista ordet. Den borde vara en pliktbok på gymnasienivå i alla svenska skolor. Förutom några små människors, med vilka man kan identifiera sig, grymma öde ger Michelete även en allmän bakgrund och beskriver den skizofrena orsaken till mördandet. Boken är ett lågmält skri: "Vad gjorde ni? Vad tillät vi?"

Jag har själv sett en dödsmarsch år 1945. Det år jag fyllde femton. Jag har läst hyllmeter med litteratur på engelska, svenska och tyska om denna frukt... Läs hela recensionen

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Detta får man aldrig glömma.

Terje Lauritzen, 1 februari 2016

Detta är en bok som berättar om hur vanligt folk reagerade eller inte reagerade alls. En mörk skugga i vår nära historia som inte får glömmas bort. Det kan hända igen. En bok alla borde läsa.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej