Du är här: Start / Betyg & recensioner / 1918 : året då Sverige blev Sverige
Betyg & recensioner för

1918 : året då Sverige blev Sverige (Inbunden)

Kundbetyg 5

(57 röster)

Vad tycker du?

Sätt ditt betyg

Faktaspäckat

Annette Juhlin, 26 oktober 2017

Per T Ohlsson skriver i förordet att inspirationen till 1918 kommer från andra böcker där författarna fördjupat sig i ett visst årtal. Han nämner bland annat boken 1947 av Elisabeth Åsbrink, vilken jag läste som Augustambassadör förra året, med särskilt ansvar för att bevaka Årets svenska fackbok. Åsbrinks bok var en av de nominerade böckerna i fackbokskategorin.

Både Ohlsson och Åsbrink avser att skildra skeenden under ett visst år som fortfarande ger effekter på det samhälle vi har i dag. När jag läste Åsbrinks bok imponerades jag av hennes förmåga till perfekta avvägningar av hur mycket som är nödvändigt att berätta om varje enskilt skeende, utan att det blir varken för informationsfattigt eller alltför faktaspäckat. Texten är lättläst och en ren njutning att läsa. Hon visar sakligt och utan pekpinnar, med många olika exempel från händelser under enbart år 1947, hur det som hände då får återverkningar på våra liv sjuttio ... Läs hela recensionen

5 av 5 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Perfekt historielektion

Ulla Marta Christina Jansson, 3 september 2018

Inom det relativt lilla formatet har författaren lyckats levandegöra ett så avgörande skede i vår historia,
Vår demokrati föds 1918, slår igenom 1921 och får ALDRIG tas för given idag!!!

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Mycket läsvärd!

Stig Åke Axelsson, 14 augusti 2018

Boken ger en detaljerad och nyanserad information om det som hände 1918. Borde ingå i historieundervisning. Tydlig kapitelindelning som omfattar en månad i taget.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Kul lektion i svensk historia

Gerhard Nuss, 2 januari 2018

Jo, det är förstås 100 år sedan och inte så konstigt att bilderna av vad som hände är vaga. Men väldigt mycket blev mycket klarare men den här nyttiga historielektionen. Jag önskar att jag kunde göra den här boken till pliktlektyr.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Lärorikt om Sverige... Mkt värd läsning..

Aki Peter Lumme, 1 april 2019

bok om hur blir det Sverige är. Bra berättat av bokens författare Per T Ohlsson. Rekommenderas varmt. När man börjat läsa boken, går det inte att sluta.....

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Läs den!

Sister (Lund), 11 oktober 2017

Med osviklig känsla skriver Per T Ohlsson om stort och smått, högt och lågt i en lagom blandning, som oavbrutet håller läsarens intresse vid liv.

Det valda upplägget med kapitel sammanfallande med årets månader bidrar stort till läsbarheten. Boken rekommenderas varmt.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Bra informativ och tydlig

Stefan Ryding-Berg, 4 oktober 2017

Bra, informativ och tydlig. Den tar upp väsentliga saker och skeenden utan att förlora sig i detaljer. Kunde dock ha varit något längre.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Modern svensk historia

bengt andersson, 4 oktober 2017

"1918 Året då Sverige blev Sverige" är en mycket intressant och lärorik bok som rekommenderas att
läsas av alla som vill ha en bakgrund till den svenska samhällsutvecklingen under 1900-talet.

Bengt Andersson
Partille

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej