Du är här: Start / Betyg & recensioner / Gutenberggalaxens nova : en essäberättelse om Erasmus av Rotterdam, humanismen och 1500-talets medierevolution

Djupt och brett panorama

Anna-LenaHöglund, 5 juni 2018

Jag lärde mig väldigt mycket. Trodde att jag kände till Erasmus, men fick en mycket djupare bild av både honom och tidens andra stora andar.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Demokratins föregångare

Lars Ingelstam, 24 april 2018

En extremt intressant och välskriven bok om de egenskaper som bör vara formande för den demokratiska människan. Alltså synnerligen angelägen i dag.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Lyssna på P1-programmet Filosofiska rummet!

Nils Olov Harald Tirén, 24 juli 2017

Programmet ovan fick mig att köpa två ex av boken. Ett till en son och ett till mig själv.
Läser den som kvällslektyr i slumpvis valda delar.
Harald i Hoverberg

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

En absolut fantastisk bok.

Henry Ståhle, 9 mars 2017

Varje sida, varje kapitel, ibland varje ord, trollband mig. Jag älskar denna berättelse av denna underbara författare och poet som är en av våra allra bästa berättare. Att läsa den gav mig ett nytt perspektiv och förflyttade mig till helt andra dimensioner i mitt historiska och språkliga medvetande.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Läs!

Balder Hansson, 21 februari 2017

Spännande beskrivning av 1500-talet. Bra att friska upp och fördjupa kunskapen man fick i skolan. Njutning att läsa en bok med så bra språkbehandling!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Det här är en underbar bok av bildning och nöje!

Monika Henriksson, 14 februari 2017

Jag tycker mycket om den här boken! Bildning och nöje i ett! Det är roligt att läsa om Erasmus av Rotterdam och hans nätverk av vänner och kontakter som ger en bra bild av vad som begav sig på 14-1500-talet. Nina Burton skriver med flyt och humor och har ett underbart språk! Jag blir entusiastisk och glad av att läsa Nina Burtons böcker.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Fräsch

Ulla Hillborgh, 13 januari 2017

Har bara läst en del men mycket förtjust, trodde den skulle vara tung. Resten sparar jag till vår samtalsgrupp under våren.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Tillsammans med Erasmus

Kajsa, 29 december 2016

En intressant och lättläst skildring av Erasmus och hans tid. Hans strävan att få pengar till sitt uppehälle och kunna syssla med det han tyckte var viktigt utan att behöva binda sig till fasta arbeten och herrar känns onekligen välbekant. Hans skepsis mot reformationens ledare är intressant, hur även det som börjar med en frihet från påvedömet till slut fastnar i dogmer och fanatism.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Årets viktigaste Bok

Per Olof Engström, 26 december 2016

Denna bok är årets viktigaste bok, för den handlar om pluralism, humanism och tänka själv en lisa för själen i tid där allt ska vara svart eller vitt. Då måste man var en Erasmus av Rotterdam som går sin egen väg. Leve humanismen.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej