Du är här: Start / Betyg & recensioner / Svenskarna och deras fäder de senaste 11 000 åren
Betyg & recensioner för

Svenskarna och deras fäder de senaste 11 000 åren (Inbunden)

Kundbetyg 4

(141 röster)

Vad tycker du?

Sätt ditt betyg

Börjar bra, men slutar sämre....

Daniel Gustafsson, 7 januari 2017

Bokens främsta förtjänst är att den på ett lättbegripligt sätt beskriver delvis avancerade vetenskapliga analyser och data och därigenom slår undan benen på rasisterna. Vad ska de ta sig till när det går att visa att den i särklass vanligaste haplogruppen (38% av svenska män!) delas med män i Mellanöstern, Nordafrika, och Centralasien?

Boken blir dock mer korthuggen ju närmre nutiden man kommer, och urartar till slut mer eller mindre i en lista på vem som kom hit när och varifrån, snarare än att sätta detta i ett sammanhang. Sista kapitlena blir således ganska tråkiga.

Den största nackdelen är redan i titeln: de utgår bara från y-kromosomer och således bara från män och deras härkomst. De förklarar sitt val genom att säga att det analyserade materialet av manligt ärvda y-kromosomer är mycket mer omfattande än det analyserade materialet av kvinnligt ärvda mitokondrier, och ger bättre upplösning. Då och då genom hela ... Läs hela recensionen

4 av 5 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Intressant, men...

Olof Öberg, 23 november 2016

Ämnet är intressant och sammanställningen i princip up to date (en sån här bok riskerar dock att snabbt bli inaktuell, i takt med att nya undersökningsresultat publiceras). Tyvärr dras helhetsintrycket ned kraftigt av språket, som tycks vara anpassat för grundskolenivå. Kan bli lite tröttsamt i längden att författarna tycker sig behöva förklara att Hamburg ligger i Tyskland, eller att man har broddar på fötterna för att man inte ska halka.

Hade också gärna sett författarna gå lite djupare i sina påståenden och resonemang, nu blir det ofta av typen "förr har forskarna trott att [...] men det vet vi nu är fel" utan att frågeställningen utvecklas vidare. Återigen kommer jag att tänka på en lärobok för grundskolan.

Karin Bojs förra bok var betydligt roligare läsning, och den rekommenderar jag gärna.

3 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

En del av dagens svenskars historia

Arja, 21 maj 2017

Saknar historisk information från Mälaren och norrut. Tex om Kväner mfl. Boken gick inte in så mycket på invandringen som skett norrifrån från Finland. Likaså arvet från mödrarna. Det blev inte ens en halv sanning.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

vad är en svensk

Thommy Ekström, 18 november 2016

En lättläst bok som ger perspektiv på att vara en svensk. Som alltid har Bojs en förmåga att skriva en lättsam text utan att ge avkall på den vetenskapliga trovärdigheten. Längtar redan efter nästa bok i ämnet då DNA tekniken snabbt ger oss ny och ibland förvånande kunskap.

2 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Tack Karin och Peter

Mats Eliason, 18 november 2016

Jag har DNA testat mig med alla Y-tester, Det började tillslut bli lite för mycket facktermer och svårt att hänga med. Efter att ha läst boken är allt mycket klarare och jag förstår mina resultat på ett helt nytt sätt.
Tack Karin och Peter för att ni fått mig, att tycka det roligt med forskningen igen.

2 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Hisnande historiska slutsatser

alarik36, 8 oktober 2017

Hur vi skulle kunna vara släkt med varandra, fångat ur enskilda provs exempel. Hur vi skulle kunna få reda på vår tidigaste släkts historia genom DNA analys av forntida fynd. Det slungar en in i häpnadsveckande perspektiv. Att vi kan få reda på en tidig anfader/anmoder från 8-10 000 år tilbaka genom turliga DNA-träffar vid arkeologiska fynd. Att vi till 80% härstammar från stridsyxefolkets erövring av Norden. Tänk om vi t.ex. skulle kunna avgöra gepidernas ursprung i Västergötland, med träffar både där och i Ungern-Serbien. Flera överensstämmande DNA-prov med NV Spanien, N Portugal och människor med ursprung vid Väner-regionen, skulle kunna avgöra vandalernas urhem.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Tala om släkthistoria!

Aslög Gyberg, 22 maj 2017

Karin Bojs var här i Karlskrona och höll fördrag om bl.a. den här boken och sin forskning för en tid sedan. Fascinerande! Det är boken också. Idealisk och viktig present till vem som .....

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Intressant uppföljning av vår tidigaste historia

Marber, 9 februari 2017

Intressant belysning av invandring under 11 000 år till Sverige på fädernet, skulle gärna se en komplettering med kvinnlig DNA analys också

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Ny bild av historien

Gunvor, 4 december 2016

Den här boken gav mig verkligen en ny bild av historien. När jag gick i skolan fick jag lära mig att vår historia bestod av en massa kungar och krig. Men i boken får jag lära mig att historien faktiskt består av vanliga människor som tillsammans skapat det vi idag kallar Sverige. Det blir tydligt att vi som lever nu är en blandning av olika invandringsvågor från olika håll under många tusen år. Det här hade jag velat läsa när jag gick i skolan! Det enda jag saknar är mer om kvinnornas historia, men som jag förstår det är det svårare att hitta spår från kvinnliga släktingar i DNA. Jag hoppas tekniken utvecklas så det kan komma en bok om våra mödrar i framtiden. För det är jättespännande att läsa om historien på det här sättet.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej