Du är här: Start / Betyg & recensioner / Om tyranni : tjugo lärdomar från det tjugonde århundradet
Betyg & recensioner för

Om tyranni : tjugo lärdomar från det tjugonde århundradet (Häftad)

Kundbetyg 5

(49 röster)

Vad tycker du?

Sätt ditt betyg

Det mycket lokala ansvaret

Ingvar Loco Nordin (Niemisel), 29 september 2017

Såg ni Timothy Snyder på Skavlan härförleden? Här är hans skrift om dagens politiska / mänskliga situation, och de historiska exempel som skrämmer. Jag kan inte nog rekommendera läsning av denna tunna, utmejslade, glödheta skrift om vart vi verkar vara på väg. Han pekar särskilt på det personliga ansvaret på extremt lokal nivå, liksom på institutioners och yrkesgruppers ansvar att hålla sig till lagar och yrkesetik, och att inte dras med i plötsliga känslovirvlar som kan vända ett land ner i avgrunden. Jag minns en gång för många år sedan när jag åhörde ett samtal bland kollegor vid kaffebordet på min arbetsplats - och inte vilken arbetsplats som helst, utan Polismyndigheten - som gick ut på att man borde tillåta butiksinnehavare att avhysa romer, även om de inte ertappats med något brott. Jag kontaktade omedelbart länspolismästaren, och relaterade situationen, utan att nämna några namn. Länspolismästaren var en klok och handlingskra... Läs hela recensionen

4 av 5 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Den viktigaste boken på många, många år

Henry Ståhle, 31 oktober 2017

I ljuset av alt-right och Trump och all annan politik som trampar på sanningen, är denna boken viktig och nödvändig. Den är bara på 94 sidor, men varje sida och varje mening är fylld av sånt som vår tid är i största behov av. För varje självständig tänkare är boken upplyftande och stärkande i tanke, ord och förhoppningsvis också i handling. Jag låter boken ligga framme för jag ska läsa den igen.

3 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Historiska hemskheter - Lärdomar för vår egen tid

Leif Wretljung, 20 september 2017

Boken redovisar lärdomar och strategier som människor, under 1900-talet, tillämpat för att motverka och överleva fascismens, nazismens och kommunismens hemskheter.

Författaren visar också med exempel, hur dessa lärdomar och strategier kan användas av oss alla på den verklighet vi nu lever i. En verklighet som innehåller flera farliga tendenser och trender för mänskligheten, och där vi alla kan hjälpas åt att motverka dessa.

Det här är mycket viktiga frågor för vår egen tid som författaren behandlar med hjälp av ett historiskt perspektiv. Det ger boken en väldig tyngd och styrka.

3 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Tyvärr nödvändig

Gunn Andersson, 12 december 2017

Tyvärr behöver fler lära sig att historien inte tagit slut. En nödvändig bok nu när de svart-bruna legionerner blir allt aktivare.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Viktig bok

Lars Klingström, 26 oktober 2017

Den är skriven ur ett amerikanskt perspektiv och för en amerikansk publik -- men med ett innehåll som i högsta grad är allmängiltigt. Snyder är historiker med inriktning på Europas historia och drar otaliga paralleller mellan vad som nu sker och vad som hände på 1920- och 1930-talen. Likheterna är skrämmande. Det här är en bok som bör läsas av många. Ett centralt budskap är att det nu krävs är engagemang och att inte inte bara se på medan de nedbrytande krafterna får härja fritt. Att i både stort och smått säga ifrån och visa att utvecklingen är på väg åt fel håll. Vad som skiljer då och nu är att vi idag faktiskt vet vilka oerhörda konsekvenser det kan få om vi inte i tid gör det.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Bör bli obligatorisk läsning i skolan!

Psykiater, 17 oktober 2017

En helt lysande bok. Författaren skriver enkelt och kortfattat om de mest mörka händelserna i 1900-talets historia och försöker dra konstruktiva slutsatser av dessa fatala fadäser.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Vilka lärdomar!

Farmor Ulla, 18 september 2017

Låt den ligga framme så du kan kolla i den varje dag och bli påmind om det som du kanske puttat bakåt i minnet och se sambanden och inse att du gör skillnad!

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

en nödvändig bok att läsa 2017!

boktok, 13 oktober 2017

en nödvändig bok att läsa 2017!
enkel, informativ, skrämmande om man inte gör något åt dagens situation fast på samma gång hoppingivande för att vi kan göra precis vad som behövs,
engagemang o kunskap

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Borde vara självklart för oss alla!

Jimmy R, 11 oktober 2017

Intressant analys av Europas 1900-tal applicerat på dagens USA och Europa. Tänkvärt!
Handbok för dem som inte vill göra om misstagen från 1900-talet.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej