Du är här: Start / Betyg & recensioner / Klubben
Betyg & recensioner för

Klubben (Kartonnage)

Kundbetyg 5

(143 röster)

Vad tycker du?

Sätt ditt betyg

Gubbsjuka!

Jan Anders Berggrén, 28 december 2019

Matilda Gustavssons bok lyfter, på ett enastående och skrämmande sätt, fram en elits oinskränkta makt att genom våld söndra och härska. Om du gör mig till lags öppnas dörrar för dig. Om inte blockerar jag dig. Att vägen till framgång inom, i detta fallet, konsten, skall behöva gå genom att behöva bli förnedrad är för mig ett tecken som tyder på ett sjukligt tillstånd hos förövaren. Att det också får fortgå med flera av elitens goda minne är ofattbart. Allt detta blir, genom de många vittnesmålen, så tydligt i boken. Beroendeställning! Utsatthet! Förnedring!
Men också modet hos flera inom den anrika kulrurinstitutionen att sätta ner foten, när väl händelserna lyfts upp till ytan.
Bokens balanserar mellan vittnesmål från de utsatta, intervjuer med förövaren, hans hustru och vänner samt författarens egna reflexioner, vilket gör att det aldrig blir tjatigt. De många perspektiv som läggs på kulturprofilen ger en mångfacetterad bil... Läs hela recensionen

4 av 4 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Otroligt intressant...

AnnaPanna, 25 februari 2020

...välskriven och relevant bok som jag läste från pärm till pärm på en kväll. Journalisten MG är mycket duktig! Man får ta del av hemskheter och övergrepp och man får också en bit "kulturhistoria", "finkulturhistoria" närmare bestämt. Hon ar en bra ton, hon blir aldrig anklagande utan verkar ha lyssnat in och sammanställt. Årets måste läsa-fackbok helt klart

3 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Betyg: 3,5 av 5.

Britt-Marie "Bim" Kullin / Bims Blogg (Farsta / Stockholm), 19 februari 2020

En mycket intressant bok om Kulturprofilen - Jean-Claude Arnault , klubben Forum, Svenska Akademien, MeToo-rörelsen, och allt annan runt omkring. Rekommenderar boken som är absolut läsvärd.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Klubben

Kerstin Eriksson, 12 december 2019

En utmärkt bok som alla borde läsa. Ett stort tack till Matilda Gustavsson och alla modiga kvinnor i boken som vågar berätta om vad de utsatts för. Skrämmande med den tystnadskultur som har härskat fast många, många visste vad som pågick!

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Intressant bok

Elin, 5 april 2020

Otroligt, men sant! Jag svårt att förstå hur så många "bildade" människor kunde låta sig duperas av en mytoman under så lång tid.
Skrämmande! Vad mer finns dolt i de "fina kretsarna"? I samhället utanför dessa finns ju inte samma skydd runt en avslöjad bedragare.
Mycket läsvärd!

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Klubben

Anna Birgitta (Dalarna), 30 december 2019

Otroligt, men sant! Jag svårt att förstå hur så många "bildade" människor kunde låta sig duperas av en mytoman under så lång tid.
Skrämmande! Vad mer finns dolt i de "fina kretsarna"? I samhället utanför dessa finns ju inte samma skydd runt en avslöjad bedragare.
Mycket läsvärd!

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

En intressant bok

Maria Zitting-Nilisson, 29 december 2019

Klubben beskriver vad som hänt på ett lättläst sätt. Den är dock mycket välskriven. Så mycket har hänt inom metoo. Så mycket vi aldrig tidigare fått veta om Svenska Akademien. Det måste ligga ett omfattande arbete att få fram vad som hänt och få så många kvinnor att berätta. Hon berättar vad som hänt och vi läsare får själva dra slutsatserna. Den är så bra!

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Ett starkt dokument över kvinnors och Sarors mod

Gammal gute, 4 december 2019

En bitvis tungläst men mkt viktig bok. Förf patos tränger fram till en som läsare. Gubbvälde, vänskapskorruption avslöjas utan förbarmande och med väl underbyggda argument. Det känns ibland som en forskningsrapport och det hade inte varit fel att ibland hänvisa till källorna lite tydligare. Men det finns en mystik också på många ställen i texterna nästan en fascination över människans oändliga bråddjup i det inre som i alla fall jag tolkar som försoning och förlåtelse, som inte kan fångas i exakta forskartermer eller referenslistor Och att vi som läser måste försöka förstå varför det hände, skärpa våra sinnen så vi inte låter det hända igen. Det känns nästan som en vädjan.
Jag vill tacka Matilda Gustavsson för att hon gett mig tydliga inblickar i en märklig sekt som finns mitt ibland oss i all tänkbar transparens. Det finns en sekt som "går under radarn" Eller gått?

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Spännande som en thriller

Erica, 4 juni 2021

Det här är boken som berättar om bakgrunden till den artikel i DN, som startade den svenska Metoo-rörelsen - och det på ett så lysande sätt att jag hade svårt att lägga den ifrån mig.

OCH sist men inte minst, ger den också flera exempel på det till synes obegripliga fenomenet att kvinnor går tillbaka till män som redan begått övergrepp mot dem; En fascinerande men märkligt begriplig process, när man läser de utsatta kvinnornas egna berättelser.

Förhoppningsvis kan detta iaf minska omgivningens alltför vanliga "hon gick ju själv tillbaka till honom - då kan det väl inte handla om övergrepp!!"-attityd.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej