Du är här: Start / Betyg & recensioner / Ålevangeliet : berättelsen om världens mest gåtfulla fisk
Betyg & recensioner för

Ålevangeliet : berättelsen om världens mest gåtfulla fisk (Inbunden)

Kundbetyg 4

(123 röster)

Vad tycker du?

Sätt ditt betyg

Utmärkt bok som jag ger som julklapp fem styck

carlsson sven-åke, 5 december 2019

Utmärkt och lättläs, Stort minus, hoppar över 1200-1500 talet, den stora ålepoken i Sverige !
Munkarna anlade ålkistor i nästan varje kvarndam ! Ålkistorna i Skeen/Bolmen gav årligen drygt 1000 ålar! exempelvis. Munkarnas klagan till Sverkerätten, att de fick inte ha sina ålkistor fredade. Ålen viktig handelsvara, levererades levande i fuktig vitmossa till bl.a Wäxjö St.F. marknaden.
På Bäckaskog, utanför Kristianstad, byggde man över ålkistorna i ett brovalv, över klostret/slottet.för att freda kistorna.
MVH/Sven-Åke Carlsson

4 av 4 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

En glimrande djur- och kulturskildring

Thomas Nydahl, 25 oktober 2019

Svensson berättar utifrån sin egen barndom om ålens betydelse, som mat på bordet och som kulturhistoria. Han inventerar förstås den skånska ålkusten mellan Åhus och Stenshuvud, den vi så ofta besöker, och hela den ålfiskar-kultur som här frodats i så långa tider men nu ser ut att strypas och sakta dö ut. Han tar oss sedan med till andra ålfiskar-kulturer, t.ex. i Baskien och Irland, och visar övertygande hur maktens män, ibland kolonisatörer, använt fiskerättigheterna för att befästa makt och få ekonomisk vinning. De skåneländska fiskarna under danska kronan förlorade allt när Skåne blev svenskt. Det gjorde de irländska, katolska fiskarna också, när den brittiska kronan stal rättigheterna. Bland protestanterna kom det att heta att varje ålfiskare var medlem i IRA.

Men bokens röda tråd är det som kallas ålafrågan. Hur lösa ålens mysterium? Många har känt sig kallade, från amatörer till vetenskapsmän, under århundradena, men i... Läs hela recensionen

4 av 4 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Underbar

Jessica P, 29 oktober 2020

En mycket intressant och fascinerande bok om den gåtfulla ålen. Jag fick lära mig mycket som jag inte visste om dess historia.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Ål

Annika Lerman, 27 oktober 2020

Detta är en bok som min man Tomas recenserat:
Kort sagt - en bok om ål. Längre sagt så berättar Patrik Svensson detaljrikt och på ett initierat vis allt om den gåtfulla och fascinerande ålen.
Med drygt 70 källhänvisningar innehållande både vetenskapliga fakta och filosofiska resonemang tangerar boken en doktorsavhandling i ämnet ål. Kan låta lite torrt, men den återkommande röda tråden med far och son som fiskar ål i ån därhemma gör boken lätt att läsa och tycka om.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Skulle rekommendera den om...

Antares (Stockholm), 25 oktober 2020

... min vän är lite nördig och intresserad av natur och kultur! Bra bok - men kanske inte riktigt så fantastisk som den upphöjts till att vara. Men intressant!
Har inte läst Torolf Kroglunds "Resa med ål" som kom på svenska i princip samtidigt (ochden kanske inte är bra alls) - men tycker ändå lite synd om Torolf som helt överskuggades av denna bok.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

(Sönder)Hypad men ändock välskriven bok

Buffalo Bengt , 27 juni 2020

En sån där bok som talats upp så till den milda grad att den omöjligt kan motsvara förväntningar, men likväl en mycket bra bok. Skön blandning av historik och framtid som presenteras i såväl fakta som anekdoter om vartannat.

Rekommenderas defintivt till dem som (faktiskt) är intresserade av ål, men till den stora massan så.. är det helt enkelt "bara" en bra bok i mängden.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Intressant!

Andreas, 3 februari 2020

En mycket intressant och välskriven bok! Väldigt rolig och bra skildring av ålens mytomspunna historia! Är väldigt läsvärd. Rekommenderar läsning!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Så här tycker jag

Mmolin, 28 januari 2020

Design o tanke är bättre än innehåll - som är OK men inte toppen. En del generaliseringar o osakligheter stör mig.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

En riktig essä

Lars Bo Emil Nilsson (Göteborg), 24 januari 2020

En av de bästa på svenska på länge. Historia, biologi och personliga upplevelser i skön blandning. Språket utmärkt, ändå lättillgängligt.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej