Du är här: Start / Betyg & recensioner / Landet utanför : Sverige och kriget 1939-1940
Betyg & recensioner för

Landet utanför : Sverige och kriget 1939-1940 (Inbunden)

Kundbetyg 4

(61 röster)

Vad tycker du?

Sätt ditt betyg

Annorlun skildring av kriget ur svenskt perspekt

Kalle, 18 mars 2019

Landet utanför är bitvis en knastertorr faktabok som ofta fastnar i detaljerade personskildringar av personer och händelser man aldrig hört talas om. Trots det är det en mycket läsvärd skildring av kriget sett inifrån Sverige och vid den tidpunkt som det faktiskt ände - inte summerat i efterhand. Sett ur detta perspektiv är det lättare att förstå varför man agerade som man gjorde och varför det ibland blev fel.
Boken fokuserar på åren 39-40, de första krigsåren innan hela världen sätts i brand.

3 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Bilden av ett land i kris och anpassning.

Hugo Karlsson, 16 februari 2019

Krigshändelserna utanför landets gränser och främmande makters påverkar på landet var en del av krisen. En annan och i alla sammanhang nästan lika svårhanterad kris var hur människorna i Sverige ansåg att man skulle förhålla sig till krigförande länder i Europa, i första hand till nazi-Tyskland och Sovjetunionen, men även till Frankrike, Storbritannien, Finland och Norge. Anpassningsprocessen var svår, avvägningarna mot yttre krafters krav var svåra att bedöma, avvägningarna mot inre krafter var lika svårhanterade, när målsättningen var att landet skulle vara en demokrati. Andrakammarvalet 1940 var kanske den största segern för demokratin. I boken växer, genom författarens noga avvägda berättande, bilden av 1940-talet Sverige fram, en tidsepok vi måste fortsätta analysera, diskutera och samtala om. Boken är också trevlig att läsa. med inslag om kultur, kulturpersoner och små anekdoter.

Jag rekommenderar också läsare av " Lan... Läs hela recensionen

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Viktigt att minnas kriget!

Elof Petterson, 15 januari 2019

Viktigt att minnas kriget!
Viktig och relevant för mig som växte upp under kriget; hjälper mig att bättre förstå hur mitt liv började. Jag var 3 år då kriget började och minns tydligt hur tyska flygplan flög över oss i Trollhättan på väg mot Norge 1940.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Välskrivet och mycket informativt

Ann Gustafsson, 28 maj 2021

Äntligen mer uttömmande om Sverige under andra världskriget. Vilket otroligt arbete Berggren lagt ner. Visst är det tätt med information, men oerhört intressant att följa hur tankegångarna gick bland allt från "vanligt" folk upp till regeringsnivå. Läst parallellt med min mamma som är snart 88 och minns en hel del från kriget och också uppskattat att få många frågetecken utredda.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

En lysande berättelse

Bertil Lindberg, 7 maj 2021

Jag har nu läst de två utgivna delarna av serien Landet utanför. Jag har gjort det mot bakgrunden av ett otal andra verk som behandlat andra världskriget, nazismens fasor, judeförföljelserna, den svenska undfallenheten gentemot Tyskland, de svenska nazisterna, finnarnas enorma insatser i kriget mot Ryssland, fortsättningskriget och mycket mycket mer. Men det här är fösta gången jag har sett en helhet och samtidigt förstått enskildheterna i en del av de fasor jag som barn såg och hörde talas om under uppväxten i Malmö. Att Henrik Berggren i någon mån tappar tempo i slutet av del två är honom ursäktad. När han kommit så långt har han bakom sig ett enormt arbete som även beskriver hemskheterna set med enskilda människors ögon och uppfattning. Böckerna är det absolut bästa jag läst i genren och de kommer att bli en klassiker.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Läsvärt om vårt land under världskriget.

Hans Skagerlind, 22 april 2021

Henrik Berggren ger läsaren en fantastisk upplevelse. Genom att beskriva olika delar av samhället får man en god uppfattning av den tidsanda som rådde. Han hänvisar till dagböcker, tidningsartiklar, nyheter och de politiska motsättningar som rådde. Läs alla tre böckerna!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Bra bok

Sten Andersson (Borås), 15 april 2021

Lättläst och mycket historiskt intressanta fakta, rekommenderas starkt till alla som vill veta varför vi står där vi står i dag.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Nyanserar bilden av skeendet

Ulf Carlson, 13 april 2021

Mycket läsvärd, ger bakomliggande resonemang till och en mer nyanserad bild av det som skedde under perioden. Saklig och fri från moraliska ställningstaganden.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Rekommenderas starkt.

-, 26 november 2019

Något av det bästa jag läst om Sverige och andra världskriget. Historieskrivning i absolut världsklass. Kan inte nog rekommendera den.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Många bättre böcker om ämnet än denna.

Lars, 13 juni 2020

Ovanligt uselt för att vara Henrik Bergren. Astrid Lindgrens dagbok ger mer och vill ni läsa något bra. Läs då John Gilmore bok om landet i kläm mellan Hitler och Stalin.

0 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej