Du är här: Start / Betyg & recensioner / Medvetandets gåta : om hjärnan, själen och konsten att kila runt hörnet

Mycket spännande ämne som lockade till läsning men...

Hans Strand, 25 september 2013

Mycket spännande ämne som lockade till läsning men tyvärr levde boken inte upp till mina förväntningar. Den innehöll för mycket detaljer där de intressanta synteserna och sammanfattningarna var svåra att hitta. Det blev därför mycket letande och bläddrande. Ca 200 sidor hade nog varit mer lagom än bokens närmare 400. Gillade inte heller de många dialogerna, dvs återgivna samtal med andra forskare. Säkert en god och pedagogisk tanke bakom, men jag upplevde dem bara som pratiga (och påfrestande). Samtidigt är boken mycket ambitiös och påminner bitvis om en ren fackbok, vilket blir en smula paradoxalt. Boken hade vunnit på att bearbetas ytterligare en vända.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Jättespännande!

Fina Fia, 23 september 2014

Otroligt spännande äventyrsfärd in i hjärnans minsta vrår. Lärde mig mycket nytt och fick många nya funderingar - vidgade mitt tänkande, helt enkelt. Mycket av innehållet tvingade ut mig i nya tankebanor, och därför tog det tid att läsa boken, och jag behövde vara hyfsat pigg i skallen för att hänga med. Avancerad hjärngympa. Men det var det väl värt för alla häftiga tankar, funderingar, insikter och nya frågor som boken gav mig!
Boken kräver en del av sin läsare, det är bra om du redan läst och funderat en del om hjärnan, och har ett bra ordförråd. Men då är den en guldgruva och en stor läsupplevelse!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Rolig, faktaspäckad och flödigt berättad, som ett...

Kristina Keyzer (Stockholm), 7 maj 2013

Rolig, faktaspäckad och flödigt berättad, som ett samtal. Jag får direkt lust att berätta vidare vad jag just har lärt mig. Smart och kul, helt enkelt.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Naturalisten Lindström befolkar universum med levande...

Gunnar Odhner, 22 april 2013

Naturalisten Lindström befolkar universum med levande kopior av sig själv (och Elvis) utan att ha skymten av bevis. På liknande sätt är hans bok uppbyggd i övrigt. Han är en mästare på det vetenskapliga tricket framför andra: att dra växlar på framtiden.
"Även om mycket av allt detta skulle visa sig vara fel har vi alla fall visat att en vetenskaplig, matematisk beskrivning av medvetandet tycks vara fullt möjlig och dessutom sedan länge är påbörjad. Det betyder att vi i princip har samma typ av förståelse eller förståelser av medvetandet som av vilka fysiska fenomen som helst, bara vi går vidare och testar hypoteserna."
Jag har läst det här tio gånger utan att bli klok på vad Lindström menar. Vi har förståelsen bara vi går vidare? Har vi den eller inte?
Jag upplever boken som en katalog av spekulationer, inte ett dugg vetenskaplig, trots alla hänvisningar till "forskningen".
Om medvetandet är en enkel hjärnfunktio... Läs hela recensionen

3 av 7 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej