Du är här: Start / Betyg & recensioner / Min fantastiska väninna. Bok 1, Barndom och tonår
Betyg & recensioner för

Min fantastiska väninna. Bok 1, Barndom och tonår (Inbunden)

Kundbetyg 4

(353 röster)

Vad tycker du?

Sätt ditt betyg

Ett litterärt mästerverk

Joanna Elisabeth , 8 december 2016

Nu har jag inte läst på originalspråk men den svenska översättningen är fantastisk! Språket är mustigt och melodiskt samtidigt kvickt, lättläst och utan segdragna miljö- och personbeskrivningar. Författaren lyckas göra minsta lilla upplevelse levande, äkta och spännande. Man kastas direkt in i handlingen och det är aldrig långsamt eller ointressant. Tveklöst en av vår tids största berättare, kanske även i historien. Lästips: Stål av Silvia Avallone är som en tonårssyster till dessa böcker!

3 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Läs den!

Kim M. Kimselius, 24 februari 2017

Min fantastiska väninna griper tag direkt, även om det egentligen inte är något speciellt spännande som händer. Skildringarna av Neapel och barndomsvännerna, deras upptåg och uppväxt, beskrivs med värme. Miljöbeskrivningarna tar mig med till platserna och jag upplever det huvudpersonerna gör.

Ibland ifrågasätter jag Elena, vid andra tillfällen Lila. De utvecklas och är inte stöpta i någon mall, utan går sin egen väg, har sina egna tankar och bryr sig inte om vad andra tycker och tänker. Det är just det som gör boken innehållsrik och läsvärd.

När jag lade ifrån mig boken kände jag saknad. Därför blev jag oändligt glad när jag upptäckte att det finns tre böcker till, där berättelsen om Elena och Lila fortsätter. Läs den!

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Minnesvärda scener och autentisk tidskänsla

Jesper Jerkert, 31 oktober 2016

Elena och Lila är bästa vänner. De är uppvuxna under slutet av 1950-talet i ett mer eller mindre fattigt kvarter i Neapel. Elena är bokens berättare och fungerar som författaren Elena Ferrantes alter ego. Elena får chansen att utbilda sig och blir till slut författare, får vi veta. Lila lämnar däremot skolans värld tidigt och blir kvar i kvarteret, trots sin studiebegåvning.

Boken skildrar Elenas och Lila vänskap under barndoms- och ungdomsåren. Den myllrar av folk i kvarteret: Elenas och Lilas familjer, don Achilles familj, snickaren Alfredo med familj, en galen änka med dotter, kaféägarfamiljen Solara, och många fler. Personerna omtalas ibland med smeknamn, och med tanke på den stora mängden personer känner man sig tidvis inkastad i en Dostojevskij-roman.

Romanen är utan tvekan mycket välskriven och välkomponerad, och den innehåller flera minnesvärda scener. En sådan är när Elena och Lila, som fortfarande är barn,... Läs hela recensionen

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Läs, läs, läs!

Läshuvudet, 4 april 2016

Jag ville inte lägga ifrån mig den här boken. Sträckläste. På ytan handlar den om hur kvinnor navigerar kring det faktum att de lever på mäns villkor. Under den historien finns det flera andra, bland annat den om bildning och utbildning och vad en klassresa kan föra med sig.

Tänkte av och till att Elena och Lila kan ses som en och samma kvinna, men att hennes historia blir annorlunda utifrån de val hon gör.

Längtar redan efter del två på svenska (för italienska behärskar jag inte).

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Lyfter särskild begåvning

Anni, 4 juni 2017

I denna utvecklingsroman får vi möta den högpresterande huvudpersonen Elena och hennes särskilt begåvade bästa väninna, Lila, under deras barndom och ungdomsår. Jag tycker det är oerhört intressant att följa de olika karaktärernas förutsättningar för inlärning och utveckling och hur det påverkar deras relationer och vardagsliv. Romanen utspelas i fattigkvarteren i femtiotalets Italien, men problematiken vad gäller särskilt begåvade elevers villkor och bemötande från omgivningen är minst lika aktuell i dagens Sverige. Det är ett oerhört viktigt och engagerande ämne som verkligen förtjänar att få ta plats i nutidslitteraturen. Översättningen känns trovärdig med en italiensk puls. Språket är följsamt och drivet och lockar till sträckläsning.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Beroendeframkallande

Sati, 10 november 2016

Lite svår att hitta in i, men till slut hade miljöerna och karaktärerna mig i sitt grepp. Längtar till nästa bok!

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Historisk intressant.

Margot Irene Törner, 11 oktober 2016

Bra, men blev inte gripen av boken förren jag läst 2/3 av den. Nu vill jag läsa de andra också, fortsättningen.
Intressant om Neapel och tidsandan.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Bra språk och bitvis fascinerande

Elisabeth Lundin (Stockholm), 15 augusti 2016

Jag började läsa boken med höga förväntningar, vilka delvis blev uppfyllda. Dock tycker jag att porträttet av Lila inte blir trovärdigt. Hon är för begåvad, för modig och tjusigt rebellisk. Hon läser in ett hel kurs i grekiska på rekordtid bara för att bräcka Elena, hon slåss och sätter alla på plats i tur och ordning. Givetvis blir också Lila, den fula ankungen, en svan och gossarna slåss om hennes gunst. Det blir inte tillräckligt intressant i längden med dessa ingående beskrivningar om Lilas alla otroliga egenskaper. Det redovisas även oavbrutet om Elenas förträffliga skolresultat, vilket bitvis blir lite för detaljerat och ibland nästan skrytsamt. Trots allt har boken ett bra språk och ger en intressant skildring av det hårda livet i Neapels fattigkvarter under efterkrigstiden. När jag läst sista sidan kändes det faktiskt en smula tomt. Jag rekommenderar den gärna till mina vänner, inte för att den är lysande, utan för att jag vi... Läs hela recensionen

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

otroligt bra språk.

Ingegerd Nilsson, 20 juli 2016

Ser fram mot att få läsa fortsättningen på denna berättelse. .Efterkrigstidens barn hade det jobbigt. En eloge till översättaren. Jag tyckte mycket om språket.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej