Du är här: Start / Betyg & recensioner / Min fantastiska väninna. Bok 1, Barndom och tonår
Betyg & recensioner för

Min fantastiska väninna. Bok 1, Barndom och tonår (Pocket)

Kundbetyg 4

(97 röster)

Vad tycker du?

Sätt ditt betyg

Lyfter särskild begåvning

Anni, 4 juni 2017

I denna utvecklingsroman får vi möta den högpresterande huvudpersonen Elena och hennes särskilt begåvade bästa väninna, Lila, under deras barndom och ungdomsår. Jag tycker det är oerhört intressant att följa de olika karaktärernas förutsättningar för inlärning och utveckling och hur det påverkar deras relationer och vardagsliv. Romanen utspelas i fattigkvarteren i femtiotalets Italien, men problematiken vad gäller särskilt begåvade elevers villkor och bemötande från omgivningen är minst lika aktuell i dagens Sverige. Det är ett oerhört viktigt och engagerande ämne som verkligen förtjänar att få ta plats i nutidslitteraturen. Översättningen känns trovärdig med en italiensk puls. Språket är följsamt och drivet och lockar till sträckläsning.

4 av 5 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Läsning i brist på annat

Sonia Bigenius (HALLSTAHAMMAR), 23 juni 2017

Medelbra. Sämre än jag hade väntat mig. Orättvist upphaussad. Finns mycket bättre. Tänker inte läsa de nästföljande. Ingen jag skulle rekommendera.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

En fantastisk historia om två vaninnor i vår tid

Margita Jacobsson, 22 augusti 2018

Den första boken följdes av snabb läsning av den andra och tredje nu längtar jag efter fortsättningen i den fjärde boken och hoppas att den ska följas av fler.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Realism

Marg, 24 januari 2018

Mycket bra. Beskriver dels en utsatt socioekonomisk struktur. Men också hur synen på flickor kontra pojkar präglar. Nyfiken på fortsättningen.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Kvävande kultur

Ariadne, 28 december 2017

De två huvudpersonerna växer upp i ett av Neapels fattiga områden under fyrtio- och femtiotalen. Deras vardag präglas av den macho- och maffiakultur som råder (och som fortfarande råder i Norra Afrika). Som flickor får de inte företa sig något, de ska vara hemma eller gå i skolan. I vardagen råder ständigt hot, misshandel och annat våld. Den ena flickan, Elena, får studera, den andra, Lila, får börja arbeta hemma och i faderns verkstad. Osannolikt nog är det den arbetande flicka som med sin utomordentliga intelligens hjälper den studerande att nå goda resultat. Boken skildrar hur maffian bestämmer vardagen och hur mäktig den som har pengar är. Konstigt nog verkar alla "leva för dagen"; har man pengar spenderar man dem, använder dem på statusprylar för att glänsa eller ger bort (lånar ut) till dem som behöver dvs tigger om pengarna. Ingen verka planera för framtiden. Boken avslutas med att Lila gifter sig, sexton år gammal, i ett stor... Läs hela recensionen

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Min fantastiska väninna Bok 1

Anneli Ekholm, 12 december 2017

I många stycken igenkänning från min egen uppväxt. I strävan att finna sig själv och förstå andra.
Då jag tidigare läst den blev ett nytt köp tillägnad min dotter.
Nu läser jag bok nr 2. Givetvis.!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

För lite handling

Ann-Louise Bergenfeldt, 10 oktober 2017

Välskriven bok, som det ändå ger tveksam utdelning att läsa. Det tar ca 250 sidor innan handlingen tar fart och det är givande läsning.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Fängslande!!!

gunwor wessberg, 9 oktober 2017

Fängslande och ärlig beskrivning av människans olika sidor, positiva, negativa, skamliga och genanta. Man bara 'måste' läsa fortsättningen så jag längtar efter tid att kasta mig över nästa bok!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Namn!

Kristina Widén, 31 augusti 2017

Fantastisk att läsa men väldigt många namn att hålla reda på. Flera av personerna har dessutom fler namn. Jag känner att jag behöver läsa om bok 1 innan jag uppslukas av nästa...

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Bra sommarläsning

Sara Gustavsson, 7 juli 2017

Tyckte först inte om boken, hade svårt att komma in i den. Jag hade nog lite höga förväntningar då det pratats en hel del om denna bok. Men efter knappt halva boken var jag fast, nu i efterhand tycker jag att det var en riktigt bra bok.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej