Du är här: Start / Betyg & recensioner / Svärmodern
Betyg & recensioner för

Svärmodern (Inbunden)

Kundbetyg 4

(17 röster)

Vad tycker du?

Sätt ditt betyg

Fantastisk

@bettan_bokprataren (Örebro), 6 juni 2020

Wow en feelgoodbok tänkte jag när jag öppnade bokposten från Norstedtsförlag och Moa Herngren.
Men ack så fel jag hade. Den här är allt annat en feelgood men så himla bra.

I den här berättelsen åker jag bergochdalbana, det är känslor hit och känslor dit. ibland har jag full förståelse och känner full empati för Åsa, svärmodern, för att i nästa kapitel undra från vilken planet hon kommer och snabbt går jag över till att ta parti för Andreas.
JA, så här håller det på, fram och tillbaka, snacka om att jag känner mig velig och inkonsekvent i mitt sätt att tänka och döma.

Ibland måste jag stanna upp och fundera...jag är själv svärmor gånger 2 men jag är mormor...är det skillnad? Har man större rättigheter som mormor...
Jag har ju dessutom haft en svärmor som jag tyckte väldigt mycket om, men vad tyckte hon egentligen om mig...Fast innerst inne vet jag ju, vi hade en jättefin relation.

Vid vissa til... Läs hela recensionen

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Fantastisk bok!

Lollos bokhörna, 22 juni 2020

Vilken fantastisk bok! Jag sträckläste, det gick liksom inte att lägga boken ifrån sig. Men boken väckte känslor, många känslor. Jag var arg, ledsen, glad, irriterad och allt däremellan. Jag blev väldigt berörd av berättelsen.
I boken får vi träffa Åsa, som är ensamstående med sin son Andreas. De har en nära relation som förändras när Andreas träffar Josefine. När Åsa försöker knyta an till svärdottern och hjälpa till uppfattas hon som gränslös och det är början till en konflikt som kommer splittra hennes familj!
Det här är en stark berättelse om hur bilden av oss själva och hur andra uppfattar en kan skilja så mycket. När man inte egentligen förstår vad det är man har gjort fel, om man ens har det?

Att som barn bryta med sin mamma och inte låta henne träffa sitt barnbarn är hårt. Jag lider med Åsa i boken, känner mig arg över sonens och svärdotterns val.
Boken är uppdelad och man får möta karaktärernas olika per... Läs hela recensionen

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Gripande bok som gör ont i hjärtat

carolines_bokliv, 4 maj 2020

I boken följer vi huvudsakligen Åsa. Den som i boken är svärmodern. Hon har alltid stått sin son Andreas mycket nära. Tills dagen han blir tillsammans med Josefin. Åsa och Josefin får inte den relation som Åsa hoppats på. Åsa

Vi får kortare delar med sonen Andreas och svärdottern Josefins perspektiv. Och på slutet får vi även följa barnbarnet Sam.

Alla personer ger en unik förståelse för hur det blir som det blir. Men, jag får ont i magen av hur Åsa behandlas. Hon må vara lite för mycket och lite för intensiv, men hon förtjänar inte att behandlas som hon gör. En sak är säker och det är att relationer inte är någon lätt sak. Den här boken gör riktigt ont på sina ställen.

Välskriven, drivande och fantastiskt väl skildrad samtidsroman.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Känslosam bok som väcker tankar!

Boktanten, 2 oktober 2020

Det var med viss bävan jag började läsa denna bok. Jag ska själv bli farmor och få mitt första barnbarn i december och vill ju inte gärna hamna i samma sits som Åsa.

Detta är en riktig streck-läsar-bok, väldigt lättläst och med ett driv som gör den svår att lägga ifrån sig. Moa Herngren är en mästare på att beskriva svåra och jobbiga relationer och känslor. Vissa stunder känner jag med Åsa och tycker väldigt synd om henne. För att i nästa stund undra hur hon tänker, hur hon kan säga eller göra något så korkat. Boken spänner verkligen över hela känsloregistret och jag är både irriterad, besviken, ledsen och glad.

Jag gillade att man även fick se en del händelser från både Andreas och Josefins synvinkel och hade gärna sett ytterligare någon del med deras ögon. Istället kunde man kortat ner Åsas känsloyttringar något. Detta är min första bok av Moa Herngren men absolut inte den sista.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Negativ, inte rolig.

Bo Lindahl, 2 september 2020

Trodde boken skulle vara humoristisk. I stället var den nästan genomgående negativ vad det gäller "svärmoderns" agerande. Besvikelse. Inte vad jag hoppats.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Mycket känslor och tankar

Stinas_boksida, 13 juli 2020

Åsa har levt ensam med sin son Andreas i många år, vilket har gjort att de har ett speciellt band.

Åren går, Andreas växer upp och träffar Josefin, som är son till Åsas bästa kompis Stina. Förhållandet gör att relationen mellan Åsa och Andreas förändras. Josefin är inte alls intresserad av att ha en närmare relation med sin svärmor.

Snart blir Josefin gravid, och Åsa ser fram emot att bli farmor. Men när Åsa tycker hon hjälper till, får hon istället höra att hon lägger sig i. Hon vill ju bara få vara farmor, men istället får hon inte vara med, och alla vänder henne ryggen. Detta blir början på en konflikt som splittrar familjen.

Jag blir så ledsen för Åsas skull. Hennes utanförskap. Hon vill ju bara hjälpa till, ibland går hon över gränsen, men ibland är det bara missförstånd. Det är jobbigt att läsa hur hon stängs ute. Att som mamma förlora kontakten med sitt barn och barnbarn måste vara fruktansvärt.
... Läs hela recensionen

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Säger bara WOW!

Boken handlar om Åsa och hennes son Andreas och hur deras relation är. Åsa tycker att deras relation har varit bra ända tills Andreas träffar sin flickvän Josefin. Successivt försämras relationen mellan henne och Andreas och inte blir det bättre när hennes första barnbarn Sam kommer till världen. Åsas liv består av många komplicerade relationer och hennes liv blir väldigt ensamt och sorgligt.

Jag säger bara - WOW! Vilken fantastisk bok. Redan från första sidan så var jag fast, jag kunde inte släppa boken utan sträckläste den. Berättelsen är så gripande och rörande och hela mitt hjärta blöder, då jag känner så starkt inte bara för Åsa utan även för flera av karaktärerna i boken. Boken känns väldigt trovärdig och realistisk - känns som en berättelse tagen direkt från livet. Moa skriver så skickligt och jag blir imponerad över hennes sätt att skriva om familjerelationer på ett så vardagligt sätt, hon sätter verkligen pricken över i:et över livets vardag - lysande på alla sätt.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Betyg: 5 av 5.

Britt-Marie "Bim" Kullin / Bims Blogg (Farsta / Stockholm), 20 maj 2020

Moa Herngren är verkligen en av mina favoritförfattare. Jag har läst alla hennes sju tidigare böcker, fem romaner och två ungdomsromaner, och jag har tyckt väldigt mycket om dom allihopa.

Tycker ju även mycket om flera av dom teveprogram som Moa är inblandad i, som upphovsman och manusförfattare, till exempel Sjölyckan, Finaste familjen och speciellt den helt fantastiska Bonusfamiljen.

Så jag hade mycket höga förväntningar på hennes nya bok, Svärmodern. Och tack och lov så infriades dom absolut, och till och med med råge. För det här är hennes helt klart bästa bok hittills, tycker jag.

Moa är ju fantastisk på att skildra familjerelationer och speciellt problem och svårigheter i relationer. Den här boken är skriven ur en svärmors synvinkel, men några kapitel i boken är även skrivna ur svärdotterns och sonens synvinkel.

Svärmodern är otroligt bra skriven, den har hög igenkänningsfaktor, den gör ib... Läs hela recensionen

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Svärmodern

Ulrika Lagerstedt, 30 april 2020

Åsa arbetar med kommunikation. Hon är bra på sitt jobb men när det kommer till privatlivet fungerar det inte alls.
Hon har varit ensamstående förälder till sin son och de har alltid stått varandra nära, i alla fall tycker Åsa det. Men när sonen skaffar en ny flickvän börjar relationen knaka.
Allt hon säger och gör missförstås och misstolkas. Hur goda hennes intentioner än är tar hennes son och hans nya flickvän det som egoistiska och gränslösa övertramp. Ju mer hon anstränger sig desto mer tar de avstånd. Det går så långt att de bryter kontakten. I sin desperation söker hon stöd och hjälp hos flickvännens mamma, hennes egna bästa vän sedan evigheter. Men istället för hjälp blir de osams och Åsa ännu mer utfryst. Hennes relation med sin mamma är inte heller enkel.

Allt hon trott på och gjort ifrågasätts. Hon älskar sin son mest av allt i världen och har alltid gjort allt för honom men helt plötsligt blir hon ifrågasa... Läs hela recensionen

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej