Du är här: Start / Betyg & recensioner / Herrarna satte oss hit : om tvångsförflyttningarna i Sverige
Betyg & recensioner för

Herrarna satte oss hit : om tvångsförflyttningarna i Sverige (Inbunden)

Kundbetyg 5

(77 röster)

Vad tycker du?

Sätt ditt betyg

Herrarna satte oss hitt

Christina Åkerström, 13 februari 2020

Tack Anna Elin Labba för denna bok, jag är helt tagen. jag skäms att vara svensk när man läser hur vår urbefolkning har behandlats. Skäms
Sverige och Norge .

7 av 8 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Herrarna satte oss hit - en del av svensk historia

anodr (Stockholm), 31 augusti 2020

Vilken grymt bra historisk bok. Författaren har tagit del av berättelser och dokument från tvångsförflyttningarna av samer i vårt land som skedde för ett sekel sedan. Elin Anna Labba har på ett nästintill poetiskt sätt skildrat det i skrift, den del av Sveriges mörka historia som det sällan talas om. Hur samer från norra Lappland tvångsförflyttades till sydligare delar efter renbeteskonventionen år 1919 som gjorde att de renskötande samerna inte längre fick flytta med renarna till Nordnorge som man hade gjort i generationer, sedan urminnes tider, långt innan landgränserna ens fanns. Och hur detta påverkade både människor och renar - vilka konsekvenser de fattade besluten fick. Inte bara för dem som tvingades att flytta utan även för dem som redan levde där de anvisats att bo. Boken skildrar hur familjer och släkter splittrades, hur barn lämnades kvar, trygghet som gick förlorad och satte djupa spår i människor. En bok som verkligen b... Läs hela recensionen

6 av 6 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Ett stycke mörk historia som få känner till.

Nils Bertil Nilsson, 26 maj 2020

Boken är lättläst och rikt illustrerad. Sakligt framställd där röster från de som deporterades får komma till tals. En bit av svensk historia vars konsekvenser kan skönjas fram till våra dagar.

3 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Herrarna satte os hit

Katrin Karlsson, 1 oktober 2020

Grymt bra bok som man blir helt tagen av och som är så underbart illustrerad.Så fint skildrade berättelser om tvångsförlyttning av våra samer, en bok som verkligen berör

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Herrarna satt oss dit

Yves Devolder, 26 juli 2021

En bok för alla som är intresserade av det samiska förflutna och vill upptäcka det förskräckliga öde och erfarenhet av samerna som fick lämna sitt område, sina traditioner och fick lära sig hur att leva i ett helt okänt landskap och land. Det var som att leva i ett fängelse! Denna bok är även bättre eftersom den innehåller många vittnesmål och foton av detta folk. Det är inte överraskande att boken fick ett pris! Vaemt rekommenderad!

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Fin berättelse om tvångförflyttningar av samer

Jan Söderström, 22 januari 2021

En viktig bit av den svenska historien - den del som vi inte har anledning att vara stolta över. Bra berättelse om de öden som drabbade de tvångsförflyttade familjerna och de svårigheter som det svenska samhället har haft att ta hänsyn till urfolkens traditionella sätt att leva och försörja sig. Men det ha varit bra med ordförklaringar för en del ord för dem som inte vet något om renskötsel och dess termer.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Samer i Sverige

HG Wendt, 8 mars 2022

En fruktansvärd men samtidigt spännande läsning hur vi i Skandinavien misshandlade våra samer. Den här boken borde finnas med i skolundervisningen.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

En glömd/gömd del av Sveriges historia

Kicki Hammarlund , 9 april 2021

Boken berättar finstämt om upplevelser under tvångsförflyttningen av samer. Den ger också en inblick i samernas förhållande till naturen. En viktig bok om det som inte får glömmas.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Herrarna satte oss hit : om tvångsförflyttning

Bengt Svensson, 5 februari 2021

Det var en bra bok och den kan jag tänka mig att fler kan läsa den . Har läst många böcker som handlar om samerna det är sådant som har hänt .

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej