Du är här: Start / Betyg & recensioner / Stål
Betyg & recensioner för

Stål (Pocket)

Kundbetyg 4

(117 röster)

Vad tycker du?

Sätt ditt betyg

Hetare än stål

XXX, 9 juni 2021

Stål av Silvia Avallone, jag minns min lista av boktitlar i mobilen - mobilen för sju år sedan, och nu läser jag den, då hade jag fått tipset från någon eller i ett program. Jag minns inte vilket. I alla fall minns jag att författaren växte upp i en fattig del av Italien med hög arbetslöshet och ingen framtid för ungdomen. Så hon bestämde sig för att skriva en bok, för att söka sin försörjning, som sedan blev en bästsäljare - såld i över 300 000 exemplar. Detta i kombination med titeln: Stål, fick mig att fastna för boken, för över sju år sedan, men det är först nu jag läser den. Och jag minns det än idag fast mobil-listan är borta, så har jag gjort en ny lista på böcker att läsa.
Antagligen har hon grävt djup i sina egna erfarenheter från barndomen, ungdomstiden och uppväxten, och sedan fiktivt gjort om detta till en penningmaskin. Hennes debutbok dessutom. Bra är den också. (Barn av vår tid), med Nationaltetern dyker upp redan... Läs hela recensionen

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Har läst om för tredje gången!

mariamne (Åkarp), 7 juni 2015

Fantastisk berättelse om två unga tjejer på väg in i vuxenvärlden. Unga och tuffa och sårbara. Framtidsdrömmen om att få åka till Elba, som de ser vid horisonten. Fin miljöskildring av ett industrisamhälle nära kusten, men som ligger långt ifrån "turistkusten". Den tuffa verkligheten i stålverket.
Det här blev en väldigt torftig beskrivning av en djupt gripande ungdomsroman!
Läs den! Det är en pärla i guld!
Jag har redan köpt flera stycken för att ge bort.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Stor besvikelse!

Lea, 31 maj 2015

Detta är en av de sämsta böcker jag har läst. Blev inte imponerad av varken handling eller språk. En osammanhängande historia där jag inte fann någon röd tråd. Tyckte inte heller om det sätt på vilket kvinnor i den här boken porträtteras.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Underbar bok både till innehåll (trots dess allvarliga...

Cecilia, 7 november 2013

Underbar bok både till innehåll (trots dess allvarliga budskap) och prosa. Personskildringarna biter sig fast och man "lever" verkligen med tonårsflickorna och deras närmaste.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Jag ger boken 4 stjärnor. Jag tyckte mycket om denna...

Ulla Eriksson, 23 september 2013

Jag ger boken 4 stjärnor.
Jag tyckte mycket om denna bok, jag fick snabbt en bild av hur det såg ut där människorna i boken bodde och hur de levde sitt liv. Jag kunde nästan känna lukten av vissa delar som beskrevs i boken. Boken beskriver männskors liv så tydligt och varför det är så svårt att ibland förändra sitt liv. Detta är en bok som jag vill läsa fortsättning på. Jag har nyligen varit på semester i Italien och besökte Elba och reste genom Piombino, det var en häftig känsla att se detta enorma stålverk.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Mycket gripande skildring av två unga flickors drömmar...

marianne h, 22 juli 2013

Mycket gripande skildring av två unga flickors drömmar som står i kontrast till den brutala verkligheten omkring. Så långt man kan komma från Elbas och Toscanas turistområden.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Sämsta boken jag läst. Skriven av kvinna men...

J, 19 juli 2013

Sämsta boken jag läst. Skriven av kvinna men likförbannat med en mans blick, kroppar hit och dit. Har förstått att många upplever den som feministisk, men det är den verkligen inte snarare sprider den de sjuka ideal som finns. Och detta är skrivet av en kvinna! Skämskudde hela läsningen igenom!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Ett myller av personer, miljöer och episoder. Ett tag...

Karin (Linköping), 21 juni 2013

Ett myller av personer, miljöer och episoder. Ett tag kan det kännas för mycket, för omständligt, men i längden känns det befogat. Vi måste få veta mycket om den miljö det handlar om och hur den präglar personerna, hur de försöker tackla sin situation på olika sätt. Rikt, varierat språk.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Vilken bra bok. På något sätt känns Italien med sina i...

hans Ekberg, 17 juni 2013

Vilken bra bok. På något sätt känns Italien med sina i början ungflicksdrömmar, och sedan mer cyniska utnyttjande av flickdrömmar , och ändå mot slutet en gnutta hopp att flickorna vekligen skall klar livet bra.
Utmärkt verklighetsskildring tror jag det är.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej