Du är här: Start / Betyg & recensioner / Stoner
Betyg & recensioner för

Stoner (Inbunden)

Kundbetyg 4

(101 röster)

Vad tycker du?

Sätt ditt betyg

Outstanding

Claes Levin, 15 april 2015

Den enda av alla böcker jag läst i hela mitt liv som jag inte kunde läsa färdigt. Så oerhört välskriven och djupt berörande att jag till slut knappt kunde andas. Bättre än så här kan en bok inte bli!

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Vacker & Melankolisk

Egil Sturk, 13 maj 2014

En lågmäld historia om vad det kan innebära att vara människa, om människans villkor och existentiella utsatthet men även kärlek, lycka och vänskap ryms inom dessa pärmar. Den är dock inte perfekt, kvinnoporträtten är smått ensidiga och det känns ibland som att de är hämtade från sent 1800-tal, dessutom är den litterära gestaltningen bristfällig och man kan tycka att boken ibland försöker påtvinga en känslor genom att berätta för mycket, det fungerar dock ändå mycket väl. En bok som manar till eftertanke och medkänsla, en bok som lämnar en med stillsam sorg över det människoöde man har följt från början till slut i liv och bok. Rekommenderas starkt!

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

stoner

yvonne lundqvist, 2 juni 2014

Inte i min smak, alldeles för tung,kändes för mig deprimerande, trivs bättre med positiva eller spännande böcker som deckare eller romaner, även biografier.

1 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Ett alldeles vanligt odramatiskt liv

Gunilla, 1 november 2016

...och ändå så levandegjort och så psykologiskt insiktsfullt skildrat. Stor tragik, och ändå inte så märkvärdig, och så vardagar gråa som en novemberdag. Och så lite brinnande kärlek - fast lågan slocknar. Och trots att detta låter alldagligt och kanske tråkigt är boken STOR litteratur. Känslan den föder är jublande eufori över livet!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Stoner - Ett mästerverk

EMH, 3 april 2016

Romanen Stoner gavs ut i USA 1965, men blev en bästsäljare först när boken kom i nytryck i början av 2000-talet. Bara i Holland såldes boken i 200 000 ex. Författaren John Williams avled 1994 och fick en runa i New York Times i vilken det antyddes att han inte skulle gå till historien som någon av de stora. Men varken John Williams eller huvudpersonen William Stoner kommer att bli bortglömda i första taget. Boken är ett mästerverk.
I den pocketutgåva jag läste citeras några författares och kulturskribenters lyriska lovord på omslaget. Jag kan inte annat än instämma i samtliga.
En pocket på ca 300 sidor med ett grått och trist - men skall det visa sig mycket välfunnet - omslag. Efter att ha sträckläst den för ett par dagar sedan är jag fortfarande djupt gripen. Den är så fin, så sorgsen, så vackert skriven. Vad den handlar om? En mans liv i en liten universitetsstad i USA i mitten av förra seklet.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Helt underbar

Lotta Ring, 25 januari 2016

Fick denna bok rekommenderad av en vän men det tog en tid innan jag började läsa den. En underbar liten bok i "mindfulness"!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Ett livsöde

elge nilsson, 17 november 2015

Sympati för en man Stoner, som frågar sig varför gjorde jag inte rätt?
Intressant att följa en universitetslärares planering i arbete och privatliv under mitten av 1900-talet.
Välskriven skönlitteratur.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

God läsning

Leif Strandberg, 18 maj 2015

Fascinerande bok om ett livsöde. Ett slags klassresa, men finns klassresor? Jag tvivlar på det, i verkligheten. Men läs den!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Antikt sorgespel i modern form

Ola Terje, 22 mars 2015

Vid läsningen av den här boken går mina tankar till de antika, grekiska sorgespelen av Aischylos, Euripides
eller Sofokles. Skildringen av hur en god och oförvitlig man krossas av Makterna (eller Ödet om man så vill).
Den är enkelt skriven och innehåller t.o.m. "roliga" eller infama skildringar av det akademiska
spelet om makt och inflytande.
Egendomligt att en så storslagen bok varit bortglömd ; desto roligare att den nu har fått en välförtjänt
upprättelse och renässans.

Ola Terje

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej