Du är här: Start / Betyg & recensioner / 1793
Betyg & recensioner för

1793 (E-bok)

Kundbetyg 4

(35 röster)

Vad tycker du?

Sätt ditt betyg

Fängslande

Kan inte sluta läsa Måste få veta hur det går för de olika karaktärerna Stort plus för en realistisk historielektion

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Ingen läsning innan sänggående!

Eva Ericsson, 25 juni 2018

Jag är djupt imponerad av boken i sin helhet. De historiska beskrivningarna, språket och själva "intrigen".
Dock, måste jag säga, att den berörde mig illa på djupet, både psykiskt och fysiskt. Ett tag tänkte jag sluta att läsa den, men beslöt mig i stället, att läsa i dagsljus i en solstol i värmen. Jag älskar historiska romaner. Det var också anledningen till, att jag köpte den. Men en hemskare, äckligare samtidsskildring, får man leta efter! Hur man kan ens skriva en sådan bok? Kräks man inte medan man skriver? Ja, jag rekommenderar boken. Nej, hur kan jag rekommendera den, med tanke på hur illa jag personligen mådde, när jag läste den? Men som sagt, den var "brilliant"! Och nu efter ett par veckor, sover jag gott igen.
Eva i Portugal

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Mkt spännande och bra men samtidigt mycket otäck

Hjelmen, 12 mars 2018

Jag tycker beskrivningarna över Stockholm på den tiden var mycket bra. Vidare handlingen har tagit mig rejält. Jag går fortfarande och tänker på hur "fint" allt hängde ihop och hur Niklas kunde få ihop allt på slutet - mkt bra gjort. Sen är ju handlingen ruskig.........men vet man det så rekommenderas boken fullt ut. Niklas förmåga att skriva med ord som användes på den tiden måste ha krävt en gedigen research.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

För ruskig

Kina, 4 april 2018

Handlingen bygger på ett häpnadsväckande vidrigt brott. Jag blev bara arg. Om det skulle finnas belägg för att något liknane ägt rum skulle det kanske vara annorlunda.

2 av 4 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Fantastisk historia!

Zacharias, 4 november 2019

Avskyr generellt sett mordmysterier, men denna är något annat. De grafiska beskrivningarna av miljön och livet i det sena 1700-talets Stockholm är märkligt uppfriskande (även om det nog i allra högsta grad var allt annat än just det). Mycket bättre och mer naturtroget än den putsade bilden som ofta presenteras, allt från gustavianskt mode till en välkammad Bellman i ren skjorta. Här känns det mer äkta, man kan ana stanken, känna trängseln och rynka på både näsa och ögonbryn åt persongalleriet. Själva mordhistorien är inte så invecklad egentligen, man kopplar ihop p trådarna ganska snabbt, men det gör inget då det är så underhållande läsning från sida 1. Ser med glädje fram emot 1794 som om den ens är hälften så bra som 1793 kommer sträckläsas på några få dagar!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Det värsta jag läst.

Ulf Håkan Rutström, 15 oktober 2019

1793 är smuts, våld, blod, grymhet, sjukdom och död. Jag tyckte att Det röda fältet, av Mo Yan, var det värsta. Men den här är värre.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Ganska ruskig

ERIK EXMAN, 5 oktober 2019

Den är så ruskig att jag ibland undrar om författaren är riktigt normal. Eller kanske det var så'? I så fall är jag glad att jag inte levde på den tiden.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Der var på tiden

Mats Gustav, 31 juli 2019

Efter den vanliga semesterlektyren som allt mer försöker få ihop en kriminalhistoria med lite småtrevlig samhällskritik känns 1793 väldigt bra. Den historiska bakgrunden verkar trovärdig och autentisk utan att tappa tråden till den egentliga berättelsen. Stilen passar till tidsperioden och språket känns uppfriskande välskrivet. En överraskande fin läsupplevelse!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Betyg: 4,5 av 5.

Britt-Marie "Bim" Kullin / Bims Blogg (Farsta / Stockholm), 4 juli 2019

Ibland blir bara vissa böcker olästa, trots att jag egentligen vill läsa dom. Den här boken har jag tänkt läsa i nästan två år, och nu blev det äntligen av.

Och boken var faktiskt precis så bra som nästan alla andra har skrivit att den var.

Mycket välskriven, väldigt intressant, spännande, otäck, makaber, och mycket bra.

Rekommenderar absolut boken, om det kanske finns någon mer som inte har läst den ännu. Och jag ser fram emot den fristående fortsättningen, 1794, som kommer i september.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej