Du är här: Start / Betyg & recensioner / Det första chiffret
Betyg & recensioner för

Det första chiffret (Inbunden)

Kundbetyg 4

(38 röster)

Vad tycker du?

Sätt ditt betyg

Kvinnor för rikets säkerhet!

Lollos bokhörna, 1 maj 2019

"Det första chiffret" av Denise Rudberg är en roman där vi förs tillbaka till 1940-talets Sverige. Världen är i krig och Sverige upplever ett hot från Tyskland och Nazisterna. Boken handlar om tre starka och modiga kvinnor som förs samman genom sin förmåga att se mönster och koder för att genom signalspaning knäcka nazisternas kod. I boken får man växelvis följa Signe, Elisabeth och Iris, hur deras är och hur deras liv flätas samman genom att de blir utvalda av regeringen för att göra ett jobb.

Jag har läst det mesta som Denise Rudberg har skrivit allt från chic-lit, hennes elegant crime serie och hennes ungdomsböcker. Jag älskar hennes böcker! Men detta är bättre, en historisk roman där fokus ligger på kvinnor och deras öden. Denise är skicklig på att beskriva tidens anda, hur livet var under 1940-talet med alla de faror och oron som fanns och att leva med ransoneringskuponger när man skulle handla. Hon är väldigt bra på at... Läs hela recensionen

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Högstadienivå

Lothar B Jönsson, 27 juni 2019

Patetiskt usel bok. Känns som om en 14-åring skriver skitnödigt ansträngt för att verka vuxen. Hade inte läst Rudbeck förut. Nu pushade de för henne i " Gokväll". Sista gången jag lyssnar på dem.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

En av de sämsta böcker jag läst

Johanna M, 26 juli 2020

Tyvärr en av de sämsta böcker jag läst.

Boken saknar helt djup och är förutsägbar. Jag tycker inte författaren lyckas skildra varken karaktärerna eller miljön på ett tillfredsställande sätt, och språket är fruktansvärt simpelt och opersonligt.

Har jag kanske missat att det är en barnbok?

Hade förhoppningar om att den skulle växa, men icke. Nej, mitt tips är att lägga din tid och pengar på andra böcker!!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Spännande historisk roman

Iselda, 23 juni 2020

Den här första delen av serien var spännande och lättläst om tre kvinnor i Stockholm år 1940. Den kändes lite filmisk och man kunde lätt föreställa sig de olika personerna och miljöerna. Jag tyckte genast om de olika personerna, särskilt Signe, som kommer från landsbygden och ska starta ett nytt liv i storstaden. Även om handlingen är något förutsägbar tycker jag mycket om boken. Känner att jag genast måste titta om på TV-serien Bletchley circle som också handlar om kodknäckande kvinnor under 1900-talet! Härligt att kvinnors insats i historien lyfts fram tycker jag.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

En fängslande bok

veronicas_bok_bak_liv, 12 juni 2020

Det här är den första delen i en ny serie av Denise Rudberg, jag har läst en del av författarens böcker tidigare och jag gillar hennes sätt att skriva böcker. Denna bok utspelar sig under andra världskriget i Stockholm och handlar om tre starka kvinnor med stort mod - Signe, Elisabeth och Iris som förenas. Trots deras olika bakgrunder och liv så uppstår vänskapsband.

Boken är välskriven, intressant och fängslande och den hade ett bra driv och för mig blev det svårt att lägga ifrån mig boken, jag vill bara läsa mer om de tre kvinnorna. Otroligt bra miljö- och karaktärsbeskrivningar, jag kände verkligen av tidens anda i Stockholm under 1940-talet. Boken slutar med en riktig cliffhanger - borde vara förbjudet (hihi) men jag har ju tur eftersom del två precis har släppts så det är bara för mig att dyka ner i den boken.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Spännande, intressant och lärorik!

my.loved.books, 3 juni 2020

Vi får följa de tre Mycket olika personligheterna Iris, Elisabeth och Signe. Tre kvinnor som trots sina olikheter kompletterar varandra eller kanske tack vare det?

Iris flyr med sina två pojkar från Estland till Sverige. Signe tar arbete hos en professor som hushållerska och alltiallo. Elisabeth som är den med mest skinn på näsan väljer att avsluta sin tidigare tjänst med omedelbar verkan.
De tre kvinnorna börjar arbeta med att försöka knäcka avgörande koder. Koder som skulle kunna avslöja vad tyskarna Egentligen höll på med och försöka stoppa dem.

En otroligt spännande del av vår historia. Och jag måste erkänna att jag känner stor stolthet över dessa kvinnors tapperhet.

Utan deras arbete hade världen antagligen sett Helt annorlunda ut... Ser framemot att läsa "En andra allians"!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Mycket bra

@bettan_bokprataren (Örebro), 15 maj 2020

Jag älskar den här vardagsnära skildringen från ett Stockholm under - 40 talet. Jag kan känna tidens tand i språket och i miljöerna, den är oerhört välskriven
och den känns väldigt trovärdig. Denise bjuder på målande beskrivningar från Stockholm men även på de olika personligheterna som vi får möta och då framförallt de tre kvinnorna som är berättelsens huvudpersoner.
Eftersom jag vet att den är baseras på verkliga händelser gör att den känns ännu mer äkta och det ligger en diger research bakom det hela. Jag tycker oerhört mycket om huvudpersonerna i boken, och jag längtar efter nästa bok för med den cliffhangern så vill man ju bara veta....
Jag rekommenderar den varmt.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Bra

Barbro Arvidsson, 21 april 2020

Det är sällan jag läser en bok som jag vill läsa ut direkt. Det första chiffret är en sådan bok. Tre intressanta kvinnor. Helt olika bakgrund men trivs tillsammans ändå. Med detta slutet måste jag läsa del 2 när den kommer.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Boken faller platt

Evas bokhörna, 10 april 2020

Den här boken blev jag ganska besviken på, tyvärr. Historien utspelar sig i Sverige under andra världskriget, där tre till synes vanliga kvinnor får i uppdrag att hjälpa till att knäcka tyskarnas krypterade meddelanden. Det var en handling som jag tyckte lät väldigt spännande, men tyvärr faller boken platt.

Jag saknar känsla och djup i boken. Det går liksom lite för lätt för kvinnorna att få sina nya roller, och även om de alla tre har en intressant och gripande bakgrundshistoria, så beskrivs den utan närmare inlevelse, och utan att man egentligen får lära känna huvudpersonernas innersta tankar och upplevelser på djupet. Tyvärr gör detta att jag förmodligen inte kommer att läsa de kommande böckerna i samma serie, även om slutet innehöll en cliffhanger av rang.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej