Du är här: Start / Betyg & recensioner / Nämn inte de döda
Betyg & recensioner för

Nämn inte de döda (Inbunden)

Kundbetyg 4

(12 röster)

Vad tycker du?

Sätt ditt betyg

Välskriven thriller

Lollos bokhörna, 10 februari 2020

Boken är den första delen i en tänkt serie om den australienska poliserna Jess och Bluey och en ung svensk konststudent, Greta. Greta har lämnat Sverige för att bearbeta ett trauma. Men lugnet hon söker uteblir när hon hittar en död, mördad kvinna på stranden. Vem är kvinnan? Vem har dödat henne?

Det är en spännande bok, en bok som tar upp aktuella samhällsproblem, rasism, vård och förtryck både mot kvinnor och barn. Det är intressanta karaktärer och bra miljöbeskrivningar. Jag tycker att Christina skildrar livet och kulturen i Australien på ett sätt som gör att man blir sugen på att åka dit. "Nämn inte de döda" är en välskriven och mycket läsvärd kriminalroman.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Välskriven och aktuell

Agneta Norrgård, 18 januari 2020

Det här är en bok som är så mycket mer än en traditionell deckare. Aktuella samhällsproblem, rasism, våld och förtryck mot både kvinnor, barn och aboriginer står i fokus. Fascinerande miljöer och intressanta karaktärer gör berättelsen både personlig och engagerande.
Christina Wahldén har en enastående förmåga att teckna personporträtt med egna röster vilket gör att jag snabbt får sympatier för människorna och känner stor delaktighet.
Stor research och egna erfarenheter hos författaren gör boken trovärdig och spännande. Det är många berättarröster och en hel del parallellhistorier som skickligt vävs samman till en helhet. Boken är tydligt strukturerad och kapitlen korta, vilket gör den lättläst och ger ett bra driv framåt.
"Nämn inte de döda" är en otroligt välskriven, aktuell, otäck och intressant berättelse. Den väcker många olika känslor hos mig och bitvis är den ruskigt spännande! En riktig bladvändare.
Miljöerna o... Läs hela recensionen

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Spännande kriminalroman i ett hett Australien

För mig är Christina en ny bekantskap och jag blir alltid lika glad när man hittar nya författare som överraskar mig positivt. Det här är den första delen i en planerad serie om de två australienska poliserna Jess och Bluey och den lilla adopterade wallaby-ungen som följer Bluey i en väska. Det börjar med att den konststuderande unga svenska tjejen Greta reser till Australien för att bearbeta ett trauma. En dag vid stranden hittar Greta en död kvinna, hennes kropp är svårt sargad och till en början tror man att hon blivit attackerad av en krokodil men sanningen verkar dölja något mörkare.

En välskriven bok med ett bra flyt och bra språk som är lättläst och lätt att förstå. Den är spännande och håller ett driv framåt. Jag tycker inte att det är den klassiska krimnaldeckaren även om det är två poliser som jobbar ihop som sedvanligt, svårt att beskriva men den har ett mer djup tycker jag. Storyn berör nutida samhällsproblem s... Läs hela recensionen

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Mer än bara en deckare

MimmiGuld, 15 januari 2020

Det jag i början av boken, när svenska Greta hittar en död kvinna från ursprungsbefolkningen på stranden, tror är en ganska traditionell deckare visar sig vara något helt annat. Det dyker upp parallella historier, och inte bara en. Berättelsen går fort fram i rappa dialoger som aldrig fastnar i onödiga detaljer, utfyllnad av ord eller långdragna sekvenser. Läsningen verkligen flyter fram genom hela boken.

Deckarparet i boken består av Bluey, en medelålders polisman som älskar ABBA och har ett litet ovanligare djur, i alla fall för oss svenskar, som ständigt sällskap. Hans nya kollega, Jess, är en ung kvinna från ursprungsbefolkningen, vilket gör att hon har lite andra infallsvinklar på bemötande och tankesätt. Och så är det Greta, en ung konststuderande tjej från Gotland som befinner sig på resa i Australien för att komma ifrån händelser hemma i Sverige.

Jag gillar stämningen på polisstationen där poliserna sköte... Läs hela recensionen

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Lågmäld spänning

-, 15 januari 2020

Jag har följt Christina Wahldén som författare sen hon släppte "Kort kjol" 1998, och hon har blivit en av mina absoluta favoritförfattare. Jag uppskattar, och beundrar, hennes sätt att skriva och hennes oerhörda bredd som författare. Har inte läst allt denna sanslöst produktiva kvinna skrivit, men det mesta (främst i lättlästgenren).
Vuxenromanerna har jag dock läst alla, både de historiska och kriminalromanerna, och blev därför nyfiken när jag såg att hon skulle komma ut med en ny vuxenroman, en deckare dessutom!

Detta är en stark roman om en för mig, på flera sätt, okänd miljö. Den yttre miljön med alla växter, djur m.m väcker min nyfikenhet; jag vill veta mer! Och beskrivningen av den inre miljön, samhällsklimatet, med all sin segregation och rasism berör mig starkt!
Även de tre huvudkaraktärerna Bluey, Jess och Greta väcker min nyfikenhet och intresse! De är väldigt intressanta personligheter och har både inre oc... Läs hela recensionen

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Spännande och välskriven bok i fängslande miljö

Villivonkansbooks, 15 januari 2020

Jag hade förmånen att få förhandsläsa Nämn inte de döda åt Bokus vilket jag blev väldigt glad för. Jag har läst ett helt gäng ungdomsböcker av Christina innan och gillar hennes böcker skarpt. Det var med höga förväntningar som jag började läsa hennes nya bok som utspelar sig i Australien. Redan efter ett par sidor är jag som uppslukad av berättelsen om polisen Bluey och hans nya kollega Jess. Hjärtat smälter när den store polisen räddar en liten vallaby-unge som han sen bär med sig överallt. Vallabyn Mango är inte bara gullig utan hon visar sig också vara effektiv när det gäller att få folk att öppna upp sig vid förhör.

Det är en skrämmande och obehaglig berättelse om utsatta barn och kvinnor, övergrepp, rasism och segregation. Författaren skildrar livet och kulturen i Australien med stor finess och det väcker ett enormt sug efter att resa dit. Jag blir så nyfiken på landet. Jag gillar karaktärerna som alla bär på sin egen h... Läs hela recensionen

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej