Du är här: Start / Betyg & recensioner / Regnmannen : en trädgårdsberättelse
Betyg & recensioner för

Regnmannen : en trädgårdsberättelse (Inbunden)

Kundbetyg 4

(12 röster)

Vad tycker du?

Sätt ditt betyg

Låt ridån gå upp i Ingemars trädgård!

Ulrika Frisk (Norrköping), 23 april 2019

Är det något som kan engagera människor är det väder. Alla bryr sig om vädret, gläder sig, ojar sig och påverkas. Det går liksom inte att undvika att prata om väder och vi pratar om det med alla vi känner och inte känner. Vi pratar också gärna om våra trädgårdar.

Jonas Karlsson fångar upp förra sommarens varma och torra sommar i sin bok Regnmannen. Vi minns hur varmt det var och hur vi längtade efter regn. Vi minns böndernas förtvivlan över hur gröda och djur tog skada.

I Regnmannen möter vi Ingemar, änkling, fd teaterchef/regissör och numera rosentusiast. Vi möter en man som saknar sin fru Inger, som har ont i knät och som minns tillbaka på sin tid på teatern.
Vi möter också kommunpolitikern Anette som börjar få panik över situationen med de klagande bönderna och som gör vad som helst för att få sitta kvar vid makten i sin lilla stad. Hur löser hon det "lilla problemet" med torkan?

Det är torrt utom... Läs hela recensionen

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

En fantastiskt vacker bok med ett fint innehåll!

bok_ann, 22 april 2019

Jonas Karlsson skriver på ett mycket målande sätt och som läsare kan man nästan känna dofterna från den vackra rosenträdgården. "Regnmannen" lockar till skratt men ger även en känsla av vemod. Man blir påmind att leva i nuet och att de små sakerna i livet kanske är de viktigaste.

Ibland måste man öppna sina sinnen och göra sig tillgänglig för det oväntade och det är precis det Ingmar gör den där dagen då han hittar en gammal kran på baksidan av huset, undangömd under all sly.

Ingmar som tidigare varit en hyllad regissör har nu blivit änkeman. Han lever ett desillusionerat liv men genom att ta han om sin hustrus vackra rosenträdgård finner han en ny glädje. Torkan och bevattningsförbudet hotar hans vackra rosor. Grannarna håller vakande ögon på varandra så att ingen vattnar. Det är då Ingmar börjar fundera på om han i smyg kan använda kranen bakom huset, men vart leder den egentligen?

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

En fin berättelse om ensamhet

BokBonanzan (instagram), 21 april 2019

Det här är en mysig och varm berättelse om den pensionerade änkemannen Ingmar, vars liv går ut på att ta hand om sin trädgård och mota bort påflugna grannar (drömliv, ändå!). Även om boken överlag är ganska sorglig så njöt jag verkligen av att befinna mig i denna lilla värld för en stund, och av att få ta del av den stillsamma vardag som utgör Ingmars liv. Miljöbeskrivningarna är otroligt målande och bidrar mycket till historien. Men, tyvärr tar boken aldrig riktigt fart - det byggs upp, det mals, och sen är det slut? Jag tyckte också att det lades allt för mycket fokus på omkringliggande, mindre viktiga, karaktärer - jag vill hänga mer med Ingmar, ju! Men detta till trots, en himla fin liten berättelse om ensamhet.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

En fin liten pärla

TezzensBoklista, 21 april 2019

Det här är en bok om att rädda sina rosor från att torka när det råder bevattningsförbud. Om att våga tro att det omöjliga är möjligt. Om grannsämja och bristen på densamma. Jag tycker att det är en fin bok som behandlar hur ditt liv kan förändras när du plötsligt står ensam i världen. Hur det i många fall ändrar vad du tycker är viktigt.

Det är svårt att förklara vad boken lämnar mig med för känsla, samtidigt som den känns sorglig är den hoppfull. Samtidigt som jag blir irriterad kommer jag på mig själv med att le. Bra språk och flyt och ett oerhört fint format på en inbunden bok.

Sammanfattningsvis en liten lättläst pärla som inte är som alla andra.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Sällsam och vacker

Bokhusflickan (Söderhamn), 17 april 2019

"Regnmannen" är en lågmäld, sällsam och vacker berättelse om den pensionerade Ingmar och hans kärlek till sina rosor. Den handlar om vad som händer när Ingmar får en oväntad egenskap och hur han handskas med denna. Det handlar även om grannsämja - på gott och ont. Jag tyckte väldigt mycket om boken, som både är sorgsen och full av underfundig humor. Den har ett vackert språk och en fängslande berättelse. Den ger uttryck för hur stort det lilla livet faktiskt kan vara och att makt inte är det viktigaste. Det är en fin liten pärla som jag rekommenderar alla som någonsin haft en trädgård att läsa. Och alla andra också. Det är den värd!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej