Du är här: Start / Betyg & recensioner / Allt som var mitt : historien som inte får berättas
Betyg & recensioner för

Allt som var mitt : historien som inte får berättas (Inbunden)

Kundbetyg 5

(239 röster)

Vad tycker du?

Sätt ditt betyg

Skrämmande skarpt om medievärldens tystnadskultur

hannalili, 21 juli 2020

Jag fick möjlighet att förhandsläsa boken som lär bli en av höstens mer omtalade: Allt som var mitt av Cissi Wallin. Boken stoppades av Atlas på grund av att innehållet ansågs utgöra risk för förtal, men ges nu ut av författaren själv. Cissi Wallin dömdes förra året för grovt förtal av mannen som hon i "Allt som var mitt" omnämner "mediemannen". Samma man som hon polisanmält för en våldtäkt som enligt anmälan ska ha ägt rum 2006 (förundersökningen lades ner) och under metoo-hösten namngav.

I Allt som var mitt berättar Cissi Wallin om uppväxten i Uddevalla, om känslan att inte passa in och längtan efter något annat, något lite större, friare, mer tillåtande, som hon söker sig till Stockholm för att finna. Först som skådespelare, och sedan som ung driven frilans i mediebranschen, som hon målar upp en sorgligt igenkännbar bild av.

Det är plump grabbighet, tafsande och rena övergrepp.

Det är under den här f... Läs hela recensionen

18 av 24 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Där satte hon den

Tina, 26 augusti 2020

Denna bok är så viktig och så välskriven. Jag sträckläste den på en kväll för jag kunde inte lägga ner den

4 av 5 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Fantastisk!

-, 28 augusti 2020

Fantastisk bok av Cissi Wallin som äntligen tillåter henne att berätta sin historia ostört.
Hennes sätt att skriva är alldagligt men rakt och styr in läsarens hjärta. Boken ger svar på tal åt patriarkala strukturer och berättar med en påtaglig närvaro, mod och envishet.

Strålande bok!

3 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Viktig

Hanna, 1 september 2020

En modig och viktig bok. En bok som drabbar som en käftsmäll på första sidan och som boken igenom ställer frågan om en kvinna får berätta om sitt eget liv - eller ska tryckfrihet användas för att tysta kvinnors livsöden?

3 av 4 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Välskriven och krass

Paula Blomberg, 4 september 2020

Cissi Wallin har beskyllts av recencenter för att ha offerkoftan på sig. Det får mig bara att sluta mig till att dessa mestadels kvinnliga recensenter lever i en dåtid, då kvinnor förväntades tåla lite övergrepp utan gnäll. Eller så hör de till den lyckliga lilla skara som aldrig har utsatts, och då är jag den första att gratulera - men det ger inte rätt att trampa på andra. Gudskelov är det nya tider nu! Jag har svårt att förstå hur Cissi Wallin kan klara att stå upp mot alla som velat tysta henne och hur hon klarar det HELT UTAN offerkofta. För jag ser verkligen inte till den i hennes välskrivna text. Vi vet ju alla hur hennes förövare, däremot, gonat in sig ordentligt i lager på lager av offerkoftor, och med det försvann min sista respekt för män.

Det känns befriande att läsa Cissis version av historien. Jag har inte läst förövarens bok, men lyssnat på många intervjuer och hans egen beskrivning av sitt liv under den aktue... Läs hela recensionen

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

En av vår tids viktigaste böcker

Alex, 4 september 2020

Detta är en bok man knappt kan lägga ifrån sig. Den är skickligt skriven och har ett språk som är smärtsamt avsakalat, vilket också ger orden mer tyngd. Detta är ju en historia som har försökt tystats ner, en kvinnas berättelse om en specifik händelse men viktigare än det handlar boken om något större, om tystnadskultur där mäktiga man hålls om ryggen och offer blir till förövare. Just därför är det en av vår tids viktigaste böcker.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Bör läses av alla. Viktig bok

Tacksam , 26 augusti 2020

En viktig bok av en kvinna som inte ger sig, som kämpar för sig och andra, att man ska bli hört. Läs/lysna på boken.

3 av 5 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

En skrämmande viktig bok!

Roland Frans, 12 oktober 2020

Fantastiskt viktig bok. En rak berättels, som får mig att stanna upp och känna avsmak inför den grabbighet som klämmer, tafsar och vill äga.
Bra upplägg med bakgrundshistoria. Den sätter fingret på något mycket viktigt; strukturen som så många blundar för.

2 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Bara läs!!!

Lena N, 4 september 2020

Det är en stark och kompromisslös bok utan offerkoftementalitet som beskriver vad som händer om du som kvinna offentligt berättar vad du blivit utsatt för. Att inte bli trodd, att mötas av hat och hot, inte bara riktat mot dej utan även din familj, att bära allt det och sedan svikas av det svenska rättssystemet. Som läsare fylls man av både sorg och ilska och kamplust. Jag vill tacka Cissi för att hon orkat hela vägen, att hon gav ut boken själv så att vi andra kan läsa och att hon känner hur många vi är som står med henne.

2 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej