Du är här: Start / Betyg & recensioner / Fjäril i koppel
Betyg & recensioner för

Fjäril i koppel (Inbunden)

Kundbetyg 4

(16 röster)

Vad tycker du?

Sätt ditt betyg

Fantastisk bok

bonadea, 7 december 2018

Fjäril i koppel är en helt fantastisk bok. Jag blev helt förtrollad , Zinat Pirzadeh tar oss med till sin värld, låter oss lära känna hennes familj i Iran, hennes släkt historia och hennes barndom.
Jag kunde inte sluta läsa, och medan jag läste såg jag allt framför mig och förflytades bort.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Ett bra sätt att få en inblick i för många av oss...

Ingrid Ekman-Andersson, 12 november 2013

Ett bra sätt att få en inblick i för många av oss ofattbar kultur. Behövs denna typ av självupplevd berättelse för att kunna förmedla uppriktigt.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Bra bok!

Malin H, 15 april 2012

Jag hade inte hört talas om författaren tidigare och det kanske bara var bra för då fick jag upp ögonen för författaren och boken, inte komikern Zinat.

Hur som helst, jag gillar berättarperspektivet i boken, detaljerna som dyker upp på rätt ställen och det olika personernas egenheter. Ingen är den andra lik och det är snabbt tempo genom hela boken. Jag gissar att många tycker det går för snabbt emellanåt men jag gillar det, inget ältande eller långdraget snack utan rakt på.

Det är mycket i boken som är viktigt att få upp ögonen för, saker som vi kanske vet om men som vi hela tiden behöver bli påminda om, t.ex omskärelser, offentliga avrättningar osv. Historien går inte särskilt djupt in på dessa ämnen men de lämnar ändå avtryck!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Bli aldrig en fjäril i koppel

Leah Alexandra, 3 januari 2012

Språket var helt OK och beskrivningarna lagom långa, men det var inget som fängslade mig. Trodde jag. Bladen vände sig själva och plötsligt var hälften läst. Och andra hälften gick ännu fortare.

Boken skildrar livet som persisk kvinna; hennes villkor och rättigheter. Pirzadeh målar upp en ung flickas liv för att visa hur lika vi människor är trots våra kulturskillnader, vilket är så viktigt. Alla föds med nyfikenhet i blicken och skaffar sig ambitioner och drömmar. Alla är vi människor trots att rasism påstår annat.

Jag blev både arg och ledsen när jag stängde boken om Shirins liv. Pirzadeh berättade inget som jag inte redan visste, men detta var på en sådan personlig nivå: hon lät mig lära känna människor för att sedan rycka dem ifrån mig.

Detta är en bok som är viktig. Läs den.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Stark debutroman

Maria (Minaboktips.se), 19 september 2011

Fjäril i koppel är en stark och finstämd roman, med tydliga självbiografiska inslag. Pirzadeh skildrar sitt hemland Iran närgånget och levande. Berättelsen är såväl dramatisk som smärtsam och sorglig. Pirzadeh må vara komiker, men hennes debutroman är inte någon komedi, utan en angelägen bok om kvinnors villkor och rättigheter. Läsaren får följa flickan Shirins väg genom livet, samt hennes frigörelsekamp, hennes önskan att inte längre leva kuvad, som en fjäril i koppel.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

En underbar och dramatisk roman av Zinat Pirzadeh

Kristina Simar, 14 september 2011

En helt underbar roman av Zinat Pirzadeh, som till viss del bygger på hennes egen uppväxt. Jag älskar ju att läsa författare från Mellanöstern och också böcker som handlar om Mellanöstern. De är nästan alltid väldigt välskrivna och innehåller mycket dramatik. Så även denna. Det var med mycket känslor som jag läste om Shirins brors omskärelse som var mycket grym och hennes tvångsäktenskap, som var mycket dramatiskt beskrivet. Även författarens beskrivning om Iran innan och efter revolutionen innehöll mycket känslor. Zinat Pirazadeh skriver mycket vackert och poetiskt och berättelsen var intressant rakt igenom. Jag sträckläste boken i ett svep, kunde inte lägga den ifrån mig. Så härligt att Sveriges roligaste kvinna även kan skriva en sådan underbar och dramatisk roman. Jag hoppas verkligen att hon skriver fler liknande böcker. För jag bara älskade denna roman.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej