Du är här: Start / Betyg & recensioner / Analfabeten som kunde räkna
Betyg & recensioner för

Analfabeten som kunde räkna (Inbunden)

Kundbetyg 4

(266 röster)

Vad tycker du?

Sätt ditt betyg

Det här är Jonas Jonassons andra bok. Hans första bok,...

Britt-Marie "Bim" Kullin / Bims Blogg (Farsta / Stockholm), 25 september 2013

Det här är Jonas Jonassons andra bok. Hans första bok, Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, utkom 2009, och jag läste den 2010.
Jag tyckte mycket om Jonas Jonassons första bok, och jag tyckte ännu mer om hans andra bok.

Analfabeten är skriven i samma anda som Hundraåringen tycker jag. Boken är skriven med mycket, mycket värme, och den är väldigt, väldigt rolig.

Helt osannolik är den också, precis som den första boken var. Men ändå liksom trovärdig på något sätt. För alltihop skulle ju kunna ha hänt.

Gillar också när stora världshändelser vävs in i boken, precis likadant som i den första boken.

Men även om boken är lik sin föregångare i sin uppbyggnad, så är det absolut inte någon upprepning. Det här är en helt ny berättelse, långt ifrån den första romanen.

Jag tycket som sagt var jättemycket om boken. Hade svårt att lägga den ifrån mig, för jag var så nyfiken på... Läs hela recensionen

4 av 5 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

En fantastisk bok.

Rune Petersson, 12 mars 2015

"Analfabeten som kunde räkna" är en galen roman som påminner om författarens förra bok "Hundraåringen...". Jonassons skrivstil påminner om den finske författaren Aaro Paasilinnas som också han skriver i samma, lite absurda stil och även absurda teman. Jag ser fram mot nästa bok av Jonas Jonasson.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Skrattade igenom hela boken

Maria Åström, 10 september 2014

Läste den här boken på semestern. Jag älskar Jonas sätt att formulera sig, kommentarer som är enkla men som får en att gapflabba. Kan inte glömma "dö din gamle get..." Skrattade så mycket på stranden att min man fick be om ursäkt för min del. när grannarna på filten bredvid fick veta att det var samma författare som "100-åringen" så log dom bara igenkännande.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Analfabeten... -Nutidshistoria

Pearl , 31 juli 2014

Mycket läsvärd, inte så humoristisk som Hundraåringen, men minst lika bra. Sättet att väva in händelser, som inträffat i vår närtid, är välfunnet och ger oss i underhållningsform en repetition av sådant, som många av oss kommer ihåg.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Instämmer i allt väsentligt i Mony's recension. Men...

Lasse Nihlén, 8 oktober 2013

Instämmer i allt väsentligt i Mony's recension. Men jag hade möjligen lite mindre roligt, när jag läste boken. Visst kom det småleenden då och då. Men det där riktiga skrattet, som infann så ofta vid läsningen av Hundraåringen, uteblev. Tyckte att boken tappade tempo och finess i sista tredjedelen. Är nog en aning besviken på det hela taget.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Jag älskade Jonas Jonassons föregående bok...

Mony, 5 oktober 2013

Jag älskade Jonas Jonassons föregående bok Hundraåringen som hoppade ut genom fönstret och försvann och har verkligen väntat på hans andra bok Analfabeten som kunde räkna.

Boken handlar om en flicka - Sombeko - som föds i slummen i Sydafrika. Med samma uppfinningsrikedom som i Hundraåringen, väver Jonas in Sombekos förehavanden med verkliga händelser med en stor portion humor. Jag gillar även Jonas speciella sätt att formulera sig. Han leker med ord och meningsuppbyggnader som lyfter historien och får mina egna tankar att flöda på ett annorlunda sätt, även när jag lagt i från mig boken.

Mitt betyg av boken får dock endast fyra av fem. Analfabeten börjar mycket bra men under senare delen blir den lite långrandig och jag saknar det höga tempo av otroliga händelser som avlöser varandra så som de gjorde i Hundraåringen. Mitt lägre betyg kan bero på min höga förväntning på boken och/eller att jag indirekt blivit lite mät... Läs hela recensionen

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Långrandig men sträckläsvärd

Pelle L, 12 augusti 2015

Boken är finurligt skriven men lite väl fantasifull. Krumelurer på slutet gör den trots allt till ett nöje att läsa.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Oerhört underhållande

maax16, 8 juli 2015

Jonassson har gjort det igen.Riktigt underhållande och rolig bok, dock fick jag aldrig reda på vad en fabet är för något.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

En av de bästa böcker jag läst.

Karin Agneta Heldt, 14 juni 2015

Jonas är en briljant författare. Jag har skrattat och känt mkt empati med personerna i boken.
Begriper inte vad han får allt ifrån. Den kunde gott innehållit ett par 100 sidor ytterliggare

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej