Du är här: Start / Betyg & recensioner / Hjärta av jazz
Betyg & recensioner för

Hjärta av jazz (Inbunden)

Kundbetyg 5

(20 röster)

Vad tycker du?

Sätt ditt betyg

En underbar bok med ett angeläget ärende. Den visar på...

Lennart Andreasson, 26 september 2013

En underbar bok med ett angeläget ärende. Den visar på det viktiga med gemenskapen mellan generationer och musikens kraft. Kul även med den miljö allt utspinner sig, mitt i den svenska jazzhistorien. Mängder av jazzmusiker + Povel Ramel och Alice Babs befinner sig i handlingens periferi. Mötet mellan Poveldyrkaren, tonåriga Steffi och 90-åringen Alvar Pysen Svensson, som en gång spelar med Povel, blir en injektion för Steffi att lämna mobbarna i skolan åt sitt öde.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Stark, träffsäker och trovärdig

Anni, 19 augusti 2015

Författarinnan släpper läsaren nära, nära huvudpersonerna. Vi får möta Steffi, ett i skolan (åk 9) illa utsatt mobbingoffer och Alvar, en mycket gammal man med minnet i gott behåll. De båda huvudpersonernas möten är givande för dem båda, men allra mest för oss läsare som dras in i historien, som utspelas i såväl nutid som dåtid. Sara Lövestam låter tempusen saxa och innehållet visar naket och vaket på olika mänskliga relationer och hur vi förhåller oss till dessa. Rekommenderas varmt till såväl tonåringar som vuxna läsare.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Boken är skriven med så mycket värme och kärlek att...

-, 21 januari 2014

Boken är skriven med så mycket värme och kärlek att det nästan svämmar över, utan att vara kletig.
Porträtteringen av både Alvar och Steffi är underbar, och beskrivningen av det Stockholm och den kultur Alvar möter som ung är så välgjord att man skulle kunna tro att Sara Lövenstam varit med.
Kärleken till jazzmusiken är så stor att jag bara var _tvungen_ att leta upp och lyssna på det som beskrevs!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Stort! Vilken mäktig skildring av musikens betydelse...

carina cederlund, 6 januari 2014

Stort! Vilken mäktig skildring av musikens betydelse för människosläktet, oavsett art. Med passion beskrivs hur toner och ord skapar de mest oanade relationer. Med det skrivna ordet skildras en enorm inre kraft i en stor människa, samtidigt ger berättelsen en god känsla av familjens utmanande kärlek till varandra. Lika ofta som jag kände avsky, lika ofta fick jag en känsla av hopp om framtiden.
Tack Sara!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Sara Lövestams bok Hjärta av jazz, med undertiteln...

Maja, 29 oktober 2013

Sara Lövestams bok Hjärta av jazz, med undertiteln Likaså en enda gång du möter just den vän du behöver, har precis utkommit på Piratförlaget. Sara Lövstam vann Bok-SM 2009, samma tävling som jag själv var i final i med min Och kvar stod en röd resväska. I år mötte jag Sara på Bokmässan, en glad och pigg ung kvinna som gav ett omedelbart positivt intryck. Sara har tidigare utkommit med Udda 2009 (den bok hon vann Bok-SM med), I havet finns så många stora fiskar 2011 samt Tillbaka till henne 2012, alla på Piratförlaget.

I Hjärta av jazz möter vi Steffi Herrera en 15-årig tjej som växer upp i ett litet samhälle i Värmland. Hon har inga kamrater, tvärtom är hennes klasskamrater ett sorgligt gäng mobbare. I stället lever Steffi ett liv inom sig och genom musiken. Hon har känsla och talang för musik, hon har beatet i sig. Hon är duktig basist och lär sig snabbt att spela klarinett. En av hennes idoler är Povel Ramel. Inget av Ste... Läs hela recensionen

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Sara Lövestam är en av Sveriges absolut bästa...

Britt-Marie "Bim" Kullin / Bims Blogg (Farsta / Stockholm), 14 augusti 2013

Sara Lövestam är en av Sveriges absolut bästa författare tycker jag. Det här är hennes fjärde bok, och jag har läst dom tre tidigare, och älskat dom allihopa.

Saras böcker är ju helt fristående från varandra, och handlar om helt olika ämnen. Fast på något sätt så påminner dom ändå om varandra.

Hennes nya bok 'Hjärta av jazz' var precis lika bra som dom tre tidigare. Om inte ännu lite bättre. Fanns det ett betyg högre än fem, så skulle den få det.

Det är en enormt gripande och rörande historia om vänskapen mellan en femtonårig flicka och en nittioårig man. Och om mannens ungdomstid i Stockholm i mitten på fyrtiotalet. Och om flickans högstadietid med mobbing och utanförskap.

Det handlar om kärlek, vänskap, musik, krigstiden, mobbing, utanförskap, fyrtiotalet, nutid, demens, åldrande, ungdom, ja om LIVET.

Boken växlar hela tiden mellan nutid och dåtid, på ett mycket bra sätt.

... Läs hela recensionen

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej