Du är här: Start / Betyg & recensioner / Att inte vilja se
Betyg & recensioner för

Att inte vilja se (Inbunden)

Kundbetyg 4

(257 röster)

Vad tycker du?

Sätt ditt betyg

Att inte vilja se - bra titel!

Mats Carlsson (Stockholm), 21 oktober 2014

Guillos fjärde bok om 1900-talet är i vanlig ordning småtrevlig och ger sannolikt en bra bild av stämningsläget i det borgerliga Sverige vid tidpunkten.

Den förmedlar också en bra kompletterande bild att man kan vara tyskvänlig utan att vara nazist. Sverige var vid tidpunkten ett land med mycket starka historiska band med Tyskland tack vare industri-, handel och kulturutbyte. Man beundrade det tyska som fanns långt före nazismen, fanns under nazismen och har finns efter nazismen.

Boken och hela serien fyller därigenom en behövlig lucka. Hela västvärlden har alltsedan efterkrigstiden översköljts av film och böcker som förlöjligat allt tyskt och likställt hela landet med nazismen. Därför fyller Guilliou en vigtig funktion med att bidra till en mer nyanserad bild av Tyskland.

Boken har också fått kritik för att den möjliggör och rättfärdigar att det överhuvudtaget var möjligt att blunda för nazismens judeutrot... Läs hela recensionen

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Jan Guillou när han är som bäst

Kerstin Wallin, 5 september 2014

En mycket intressant tidsskildring i skuggan av andra världskriget skriven på ett njutbart språk.
En hållbar bok som ger samma tillfredsställelse när man läser om den Väntar redan på fortsättningen.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Nu börjar det bli lite uttjatat

Sara Amanda Asplund, 28 april 2017

Redan förra boken började jag tröttna lite, men nu blir det lite väl ingående om hur det går till i en fin familj när man äter gott och dricker exklusiva viner. Tur att det är en historisk roman så att det finns någon behållningen i denna bokserie. Nästa bok - blå stjärnan - var bättre, även om jag blev lite less på att personerna känns plastiga. Den första boken i serien var den bästa. Den sista orkar jag inte läsa ens.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Så där

Olof , 8 april 2016

Det finns alltid bättre och nödvändigare böcker at läsa. Jag köpte den för att G skriver lättläst och fantasifullt
samt därför att jag läst e tre föregående i serien...Olle

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Underhållande och språkligt välformulerad

Ingegerd M Holmberg, 21 mars 2016

En fängslande och trovärdig beskrivning av livet för en storfamilj i ledande samhällsställning under första hälften av förra seklet skriver med värdig språkbehandling.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Sverige under 2:a världskriget

JOW, 22 september 2015

Jag fick bra information om hur svensken upplevde rubr. krig. Jag gillar denna typ av epos, du får följa en familj under fleran generationer. Jag ser fram emot att läsa den sista (?) boken, som är på väg till mig.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Fängslande

Ulrika Edin, 21 augusti 2015

Jag gör det enkelt och kortfattat.

Han, Guillou, bibehåller spänningen och intresset genom hela serien.
Man får en målande och klar bild över samtiden samtidigt som det givetvis finska en handling en fiction i det.

Jag ser med spänning fram till nästa bok! Man vet i det stora vad som kommer ske men man vill likväl få veta vad Rosa och Johannes har gjort, i vilken omfattning och har hur farligt.

Hoppas innerligt att det inte är över med denna den kommande femte delen!!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Del fyra i en serie om 1900-talet.

Peter Gregefalk (Skurups Kommun), 2 februari 2015

En på många plan intressant bokserie. Där just denna bok utgör tiden för andra världskriget. Ser fram emot nästkommande delar i händelseförlopp och resonemang.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Spännande

Mikael Larsson, 15 januari 2015

Min son som är 23 år fick denna boken i julklapp och han tyckter att den är spännande och väldigt välskriven.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej