Du är här: Start / Betyg & recensioner / Handbok för språkpoliser
Betyg & recensioner för

Handbok för språkpoliser (Inbunden)

Kundbetyg 4

(78 röster)

Vad tycker du?

Sätt ditt betyg

Språkpolise

Jan Erik Björkman, 5 oktober 2020

En rolig bok, men även lärorik. Toppenbok som jag kommer använda som frågelek för mina vänner.
Sedan är boken lärorik så ett stort tack till Sara Lövestam

4 av 5 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Lärobok i svenska

Kerstin Sundin, 6 oktober 2020

Riktigt bra lärobok med tydliga exempel. Är man intresserad av att behandla det svenska språket på ett korrekt sätt, är den till hjälp för att peka på saker man trots allt, av slentrian, säger.

3 av 4 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Rekomenderas

JanRa, 16 oktober 2020

Kanon! Sara Lövestam borde sitta i Svenska Akademien. Ett utmärkt komplement till ,"Grejen med verb", "Gejen med ordföljd" och "Grejen med substantiv"

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Kul och intressent

Marianne, 9 januari 2021

Bra genomgång av massor av sånt man som språkpolis retar sig på. Speciellt intressant när författaren analyserar hur felen kan ha uppkommit och också visar på att det vi tycker är fel i dag, inte alltid var det förr.

Men de där råden hur (om) man ska rätta folk, sorterade under Good cop och Bad cop är ofta långsökta och märkliga. Boken hade vunnit på att slippa dem. Efter ett tag hoppar man över dem - de är nästan pinsamma.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Underhållande och undervisande.

Marias bokhylla, 28 november 2020

"Sitter du verkligen och skrattar åt en bok om grammatik, Maria?" frågade min sambo flera gånger under läsningen. Och ja, det gjorde jag verkligen. Rakt igenom. Det var en blandning av skratt för att jag känner igen andra, för att jag kände igen mig själv och bara för att det var hysteriskt roligt.

Sara Lövestam är en mästare på att skriva lättförståeligt om språk på ett humoristiskt sätt, och det kan inte vara lätt trots att det ser så ut.

Boken är uppdelad i lite olika delar, först en bakgrund om svenska språket. Här får vi både läsa om dess historia, om hur det ändrats genom tiderna och att språkpoliser minsann har funnits lika länge som Sverige har varit ett enat rike. I 'Språkpolisen och samhället' får vi träffa good cop och bad cop och hur de hanterar förbrytelser på olika sätt, för första gången.

I 'Tyngre kriminalitet' och 'Lättare förbrytelser' får vi möta dessa ännu oftare. Vi får också lära oss d... Läs hela recensionen

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Lärorik underhållning!

Anna Bokmal, 19 november 2020

Det är dags att dra igång studierna på språkpolishögskolan och lära sig alla knep en riktig språkpolis behöver för att bekämpa brottsligheten. Till att börja med, fatta rödpennan och välj angreppsätt; Bad Cop eller Good Cop. Är du en Good Cop är lågaffektivt bemötande din grej, där du med varlig hand styr den kriminella mot kunskap och helst arbetar du förebyggande. Det bästa är att ingen halkar in på brottets bana. Bad Cop däremot är den hårdföre språkpolisen som får den mest luttrade språkboven att tystna. Hens paroll är att håna, tukta och direkt attackera. Inget daltande där inte.

Behöver jag nämna vilket av angreppssätten som är det effektivaste i utbildningssyfte?

Med vägledning, stöttning och uppmuntran är det mest sannolikt att vi skapar ett samhälle där rödpennan inte behöver löpa så frekvent i marginalerna.

Jag skrattade högt flera gånger under språkutbildningens gång, samtidigt som jag var li... Läs hela recensionen

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Ju längre man läser desto roligare blir det

Sister (Lund), 19 november 2020

En riktigt rolig bok full med roliga exempel på olyckliga fadäser. Lövestam får verkligen språkpolisen att vakna till inom mig på allvar.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Handbok för språkpoliser

Nena, 10 november 2020

Jag är lärare - mellanstadiet samt sfi - och jag tycker om grammatik, så Sara Lövenstams böcker intresserar mig mycket. Det är en njutning att läsa hennes beskrivning av språk, ordföljd och olika ordklasser, och eftersom jag ofta känner mig som en språkpolis känns den här boken extra angelägen och rolig att läsa.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Handbok för språkpoliser

- (Paris), 9 november 2020

En rolig bok om språk lättläst, många glada leenden när man läser och mycket lärdom, något för alla språkpoliser att ta till sig och känna igen.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej