Du är här: Start / Betyg & recensioner / Dårarnas korståg
Betyg & recensioner för

Dårarnas korståg (Inbunden)

Kundbetyg 4

(16 röster)

Vad tycker du?

Sätt ditt betyg

Dårarnas korståg

Jan Milld, 11 april 2014

Informativ, kristallklar, ger en bra motbild till den propagandabild våra massmedia försett oss med.

Johnstone förklarar bakåt i tiden det hände i Jugoslavien, med först avspjälkningen av Slovenien och Kroatien, sedan kriget i Bosnien-Hercegovina och till sist NATO:s bombkrig över Serbien 1999.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Upplysande krigsdokumentär

Conny Lindell, 7 juli 2014

Den här boken av Diana Johnstone kastar ett nytt och annat ljus över händelserna i Balkankriget 1991-96.
Dagens Nyheter, Svd,,Expressen och Aftonbladet, Sveriges radio och SVT styrde nyhetsflödet och demoniserade politikerna enligt en strikt svartvit skala med skurkar i öst och hjältar i väst.

Diana Johnstone är såvitt jag kan bedöma hittills ganska ensam om att berätta hela historien om kriget och Jugoslaviens sammanbrott från början till slut . Hon ger en annorlunda bild är våra (alltför) rikligt belönade svenska reportrar.

Just nu pågår krisen i Ukraina och efter att ha läst Diana Johnstones bok finns det skäl ta våra kära svenska nyhetsreportrars rapportering med en stor nypa salt.
En dag kanske sanningen om Ukrainakrisen kommer fram.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Har aldrig läst en bättre bok!!!

Srdjan Trifkovic, 12 mars 2008

Den här boken är bevis på hur medier kan forma oss och få oss att tro vad de vill. Boken handlar inte bara om balkanproblem utan försöker att belysa USA:s och EU:s aggerande som i sin tur ledde till problem på balkan.
Vilkas intressen var att splittra Jugoslavien och varför?
Efter att man läst boken kan man förstå varför USA ockuperar andra länder och hur de gör det lättast.
Jag tycker inte att man ska läsa den här boken om man vill få reda på vem som är skyldig eller oskyldig mellan serber, kroater och muslimer på balkan! Alla de här nationerna har levt länge i ett mångkulturellt samhälle i fred. Det är bevis på att ingen av de är skyldig! Frågan är varför var västländerns intresse att splittra de här nationerna? Vad har de fått av det? Hur har de lyckats? Vilka metoder användes i västliga medier för att deras befolkning ska lättare uppfatta situationen? Allt det här besvaras i Dianas bok med argument som inte går att fälla!

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Nyttig motbild

Rättvisa åt de 5!, 6 februari 2018

Johnstones bok är en nyttig motvikt till den ensidiga propagandan vi matats med om Jugoslavienkrigen. Ibland är det för detaljerat och ingående, men budskapet är klart och tydligt: den ensidiga demoniseringen av serberna var uttänkt och tjänade ett syfte.

Boken förtjänar en bred läsekrets.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

läsvärd

Daniel, 21 februari 2012

mycket läsvärd bok. Rekommenderas starkt för alla med en gnutta kritiskt tänkande.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Vedervärdig!

Jag utmanar alla som har läst den här boken och tycker att den är bra att läsa följande artikel: Proving Genocide in Bosnia (Rebuttal of Diana Johnstone's Fools' Crusade). Den finns på följande webadress:

http://www.haverford.edu/relg/sells/indictments/KocevicRebuttal.htm

Om efter att du har läst den fortfarande tycker att boken är bra då ger jag mig!

Kommentera gärna artikeln genom att maila till akocevic@hotmail.com

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

DÅLIG BOK

AGIM, 29 maj 2005

Jag flydde från Kosovo i 1992 pga serbernas aggression. Sedan serberna invandrade till östeuropa har de skapat inget annat än kaos. Serberna mördade, trakasserade och våldtog civila människor i Kosovo och Bosnien, och Johnstone påstår att det aldrig hänt. PROPAGANDA. En avskyvärd bok!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Boken ska läsas, sen kan man dra slutsatser

LeopoldJesper, 2 februari 2005

Dårarnas korståg är boken som försöker göra händelserna i forna Jugoslavien lättare att förstå. Allt du "visste" hittills om ämnet ifrågasätter Johnstone. Johnstone berättar om händelserna både inne i Jugoslavien och utomlands som ledde till att katastrofen blev så omfattande som den blev. Boken är fullspäckad med källhänvisningar.
Boken är också hårt kritiserad. Tyvärr verkar det som om de flesta som kritiserat den glömt att läsa själva boken. Nej, Johnstone är inte en gammal anti-amerikan, inte ens en som romantiserar kring den jugoslaviska modellen och än mindre är hon någon som tycker om Milosevic. I boken är kritiken mot allt detta väldigt hård, men Johnstone glömmer inte att kritisera andra också. Vi som västerlänningar får vår beskärda del av kritiken för vår naiva tro på mainstream medier. Ja, Johnstone har kritiserat många och mycket, det kanske är där vi får leta efter orsakerna för den hårda kritiken som hon och henne... Läs hela recensionen

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Sanningsenligt!

Konjo, 1 november 2004

En som vågar säga sanningen! Tack förfataren, stor tack! Jag själv har upplevt det kriget och känner igen alla dessa tricks som användes för att svartmåla en sida. Klart läsvärt!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Absurda och grundlösa påståenden

Jasminka, Laholm, 31 oktober 2004

Den här boken handlar om kriget i Bosnien och om NATOs militära intervention i Kosovo. Johnstone hävdar i sin bok att det var serberna som var de verkliga offren i Bosnien kriget och att det finns inga bevis för att det förekommit avskyvärda serbiska krigsförbrytelser i Bosnien. Vidare, förnekar Johnstone existensen av de notoriska fånglägren i Omarska och Trnopolje trots enorm bevisning. Hon förnekar också att det förekommit en massaker i Srebrenica trots att serberna själva nyligen erkänt att de är ansvariga för den ofattbara massakern i Srebrenica, en av de värsta i Europa sedan andra världskriget. Johnstone hävdar att Milosevic egentligen är en multikulturalist. Samma beskrivning applicerar hon på de ökända krigsförbrytarna Radovan Karadzic och Ratko Mladic. Det här är en pro-serbisk bok, man kan faktiskt tro att det var Milosevic själv som skrivit den.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej