Du är här: Start / Betyg & recensioner / Svenska hjältinnor : 100 berättelser om smarta, starka & modiga kvinnor

Så fint och inspirerande!

Margaretha, 24 augusti 2019

Jag har läst denna hjättefina bok tillsammans med mitt barnbarn och hon bara älskar den här boken. Jag med. Vi har lärt oss så mycket och vi blir så otroligt peppade. Jag rekommenderar den här till alla, inte bara unga tjejer. Så intressant och spännande!

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

På tillrättalagd lätt svenska

Anni, 18 november 2019

Då boken är skriven på mycket lätt svenska och tydligt förklarar olika ord och begrepp som används, så passar den, förutom barn i åldern 9-12 år, även vuxna invandrare (från nivå A2-B1). Innehållet är intresseväckande, då det ger en enkel sammanfattning av de olika hjältinnornas livsgärningar, även om jag önskar att det kunde varit något mera omfattande. Boken genomsyras också av en tillrättalagd politiskt korrekt svensk feminism som ger en vinklad tolkning; något som förstärks av urvalet av hjältinnor. Kvinnorna presenterats inte alltid utifrån den tid de levt i. Lärarinnor, författarinnor och skådespelerskor könsneutraliseras här till lärare, författare och skådespelare, vilket jag ser som en brist i en bok som väl är tänkt att synliggöra kvinnor. Ett extra plus för de välgjorda illustrationerna som ger texterna ett extra lyft.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Årets julklapp!

Boken har kopierat rebelltjejer-konceptet och berättat om 100 st starka svenska kvinnor som på olika sätt påverkat vår historia och nutid.
Bokens struktur följer liknande böcker där varje uppslag är dedikerat till en enskild person. Vi får läsa om personen på vänster sida för att på högersidan se fantastiska personporträtt skapade av olika illustratörer.

Variationen av de utvalda kvinnorna är total. Vissa är mer kända än andra. Alla har gjort stora saker men inom olika områden, allt från idrott till programmering. Även olika tidsåldrar representeras, såväl vikingatid som flera kvinnor födda på 2000-talet.

De olika kvinnornas öde berör oss men på olika sätt. Där vissa uppslag är mer svårsmälta än andra. T.ex uppslaget om Fadime Sahindal. Otroligt viktigt uppslag, men för känsliga barn tänker jag att boken passar bra att läsa tillsammans med en närvarande vuxen så man kan samtala tillsammans om de tankar som up... Läs hela recensionen

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Modern klassiker

Sofia, 20 augusti 2019

En av de bästa barnböcker jag sett. Aktuell och samtidigt tidlös, och den har sin plats i allas bokhyllor - både hos barn och vuxna. Vi läser 5 berättelser varje kväll och både barnen och jag ser framemot att välja vilka kvinnor vi läser just denna kväll. Minstingen väljer utifrån de fina illustrationerna. En modern klassiker!

1 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

En bok för alla

Åsa , 15 september 2020

Denna borde alla ha i sin bokhylla, stora som små, man som kvinna! Vackra porträtt av historiska kvinnor som både inspirerar och ger än en djupare kunskap om den svenska historian.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Fängslande bok om starka & inspirerande kvinnor!

Gullis lästips (Rönninge), 9 februari 2020

Det här är inte en super-pk-bok där man endast lyfter Florence Nightingale-typer där alla kvinnor är exemplariska förebilder, här får vi möta kvinnor som vart upproriska och gjort knäppa grejer, kvinnor som förändrat och kämpat för olika ideal och kvinnor som utsatts och fortsätts utsättas för förtryck och våld. Vi får även läsa om kvinnor som kämpat och gjort stora saker trots andras missnöje, påhopp och smutskastning.

Det är en inspirerade och peppande bok om hundra olika kvinnor som kan läses av både unga och äldre, men Svenska hjältinnor är främst riktad till barn mellan 9 och 12 år.

Här får vi läsa om författaren Astrid Lindgren som alltid stod på barnens sida och såg till att de blev förbjudet att slå barn i Sverige. Vi får veta mer om den intelligenta och balla prinsessan Cecilia Vasa, Gustavs Vasas dotter som blev pirat.
Vi får läsa om den samiska aktivisten Elsa Laula Renberg som organiserade de första ... Läs hela recensionen

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Fantastiskt fin bok om starka Svenska kvinnor

Gustavs bokhylla, 20 december 2019

Det finns en uppsjö av böcker om starka kvinnor nu men denna är nog en av de bästa vi läst.
Roligt att få läsa om Svenska kvinnor och det är allt mellan Astrid Lindgren och allas vår Greta.

Lättläst och info som gör att man vill ta reda på mer. Fina illustrationer.
En riktigt fin presentbok.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Inspirerande bok för alla åldrar

Marre, 12 december 2019

Fängslande berättelser om starka, spännande kvinnor. Boken är också mycket fint illustrerad. Jag har köpt den som julklapp både till mina barnbarn och till mina vänner.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Fantastiskt fin och inspirerande!

@barnbokstips, 12 september 2019

Helt fantastiskt fin bok med inspirerande kvinnor både samtida och dåtida. Flera av mina egna förebilder finns med. En bok jag hoppas kommer inspirera unga att se att de kan vara med och påverka och förändra i samhället och i världen. Läser den med mina söner 6 och 10 år. Vackra illustrationer av många olika illustratörer.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej