Du är här: Start / Betyg & recensioner / Bakom leendet : om skadliga processer i arbetslivet och vad som kan förändras

Viktigt om usla rättsskyddet mot jobbtrakasserier

Psykiater, 29 januari 2015

Detta är en bred exposé över trakasserier och mobbning på svenska arbetsplatser och det undermåliga rättsskyddet för de drabbade. Det är en skrämmande läsning, för Sverige har halkat efter från en absolut topposition till att inte ta dessa utbredda problem på allvar. Vi var först i världen med att 1993 förbjuda kränkande särbehandling på arbetsplatser, men i praktiken har ingen arbetsgivare blivit fälld för detta. En ohelig allians har uppstått mellan arbetsgivare och fackförbund, där de enskilda som drabbas inte får något stöd.

Författaren redovisar ca 8-10 enskilda fall, och blandar detta med intervjuer med experter inom området, t ex en psykolog och en psykiater, utsagor och motioner från politiker, fakta från myndigheter som sysslar med den psykosocial arbetsmiljön, m m, m m. Det framstår som en präktig skandal att vi i Sverige, som i så många sammanhang värnar de mänskliga rättigheterna, ser mellan fingrarna med vuxenmo... Läs hela recensionen

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

En jättebra bok

Carolina, 13 juli 2015

Fantastiskt välskriven, mycket intressant och oerhört viktig. Ögonöppnare om man inte själv kommit i kontakt med fenomenet, stark igenkänning om man har. Fin balans mellan personligt berättande och forskning och politik. Komplett beskrivning av fenomenet. Skrämmande att det tillåts fortgå i det fina Svenska systemet.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

"Bakom leendet" - En riktig aha-upplevelse

Nilla Hugo, 11 mars 2015

Detta är en livsnödvändig bok för den som råkar bli mobbad på sin arbetsplats. Har själv erfarenhet av att tvingas uppleva denna typ av maktlöshet. Författaren Börje Eriksson har gjort ett gediget forskningsarbete genom att intervjua både drabbade och psykosociala experter på området. Problemet är tydligen vanligast bland ambitiösa och plikttrogna tjänstemän inom vård, omsorg och skola där de ofta drabbas av av diskriminering, isolering och uteslutning av en omedveten och ibland okunnig arbetsledning. Omgivningen förhåller sig passiv eller undfallande. Den drabbade lämnas ensam åt sitt öde.

Men författaren visar också att orsaken eller problemet sällan ligger hos den enskilde individen utan är inbyggt i organisationen eller det sociala samspelet, d.v.s. arbetsmiljön. Arbetsgivaren har idag huvudansvaret för arbetsmiljön på sin arbetsplats.

Den här boken (Bakom leendet) kan rädda liv eftersom det kan bli ödesdigert f... Läs hela recensionen

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej