Du är här: Start / Betyg & recensioner / Utrensning
Betyg & recensioner för

Utrensning (Pocket)

Kundbetyg 4

(75 röster)

Vad tycker du?

Sätt ditt betyg

Författaren är nobelprisvärdig! En historiebok såväl...

Joséphine, 26 september 2013

Författaren är nobelprisvärdig! En historiebok såväl som en högkvalitativ berättelse om psykologiska mekanismer. Därtill det vackra språket och mycket väl genomtänkta formuleringarna som gör det till den stora roman den är och kommer att bli med tiden.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Författarinnan borde få Nobel priset

Göran Karlsson, 2 februari 2016

Två systrar i Estland efter kriget är kära i samma kille. Han är en av ganska många estländare som kämpar mot Sovjet och gömmer sig i skogarna. Många år senare ringer en rysk ung kvinna som flytt från ryska män som håller henne i prostituerad fångenskap på hos en av systrarna. Den unga ryskan är dotter till den andra systern och hon vet att det är hos sin moster hon söker skydd. Sofi Oksanen fick Nordiska rådets pris för den här romanen. Hon fick Svenska Akademiens pris för någon månad sedan. Jag skulle inte bli förvånad om hon så småningom får det allra finaste pris som Svenska Akademien hanterar.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Bra bok av en bra författare

Teresia Kjellgren, 11 augusti 2014

På ett spännande och bra sätt får man en bild av livet i Estland under Sovjetstyre, hur angiveri och svartsjuka splittrar familjer. Det är en fascinerande historia väl värd att läsa.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Sofi Oksanen är en jättebra författare, hennes böcker...

bonadea, 13 november 2013

Sofi Oksanen är en jättebra författare, hennes böcker betyder något , hon skriver om viktiga och tunga ämnen. Utrensning handlar om Estiska kvinnor, om kvinnor som kämpar och där männen gömmer sig bakom starka kvinnor som de inte är sent att utnyttja.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Läsvärd

Marita, 31 augusti 2011

En bok som flätas samman av 2 livsöden som korsar varandra. En bok som är målande skriven på ett fängslande sätt. Självklart med en oväntad upplösning

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

En tidsresa i världklass

Andrea L, 28 april 2011

Jag är väldigt förtjust i den här boken! En stor del av handlingen utspelar sig i ett Estland som befinner sig i krig eller ockupation, vilket jag tycker är väldigt intressant. Man får en inblick i Aliides liv under dessa år och en förståelse för hennes handlingar, än om de ibland är extrema. Dessutom berättas en kärlekshistoria, och författaren har lyckats bra med att skildra kärleken ur inblandade parters synvinkel. Boken innehåller suveräna kopplingar mellan det krig som utspelades då och det krig den unga Zara för idag för sin överlevnad. Det är en bok jag börjar läsa och sedan har svårt att släppa ifrån mig, världsklass!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Underbart påverkande läsning

sPonte^, 9 april 2011

Romanen "Utrensning" är en helt underbar bok som fängslar dig totalt och bokstavligen skakar dig i grunden med sina utförliga miljö såsom personbeskrivningar. Du följer livet i Estland under sovjetiskt styre och vilket livs förändrande inverkan kärlek har. Boken har dock en tendens att gå så kallat "över styr" men trotts de delarna av boken så är helhets bilden av boken helt fantastisk, helt klart all uppmärksamhet!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Fantastisk roman

Besviken läsare, 14 november 2010

En underbar roman. På alla sätt: språket, personteckningen, den angelägna historien och det virtuosa sätt den berättas på. Storslaget!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Läs!

Anna H, 7 november 2010

Handlingen framgår av beskrivningen ovan, så jag ska inte upprepa den. Jag vill bara starkt rekommendera dig att läsa den här romanen. Dels för att den är så spännande att den är nästan omöjlig att släppa när man väl börjat läsa. Dels för att den är så oerhört välskriven, språket är fantastiskt. Jag besökte Estland just innan Sovjetunionen föll och Sofie Oksanens miljöbeskrivining gör att det känns som det var igår jag var där. Men sist och viktigast är det här är en roman som behandlar djupa och allmänmänskliga företeelser som skuld och försoning, förnedring och förtryck, men också obesvarad kärlek som gränsar till besatthet. Hennes romankaraktärer känns verkligen 100% trovärdiga. Vilken människa skulle jag själv bli i ett totalitärt samhälle?

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej