Du är här: Start / Betyg & recensioner / Swede Hollow
Betyg & recensioner för

Swede Hollow (Pocket)

Kundbetyg 4

(89 röster)

Vad tycker du?

Sätt ditt betyg

Berörande skildring av utvandrare till Twin Cities

Birgitta K, 15 december 2017

Mycket berörande. Min man har släkt i Minneapolis-St Paul och vi har rest flera gånger i de svenska utvandrarnas spår i USA. Larsmos skildring tryfferas av protokoll och citat och runt dessa har han spunnit historien om de som utvandrade. Ett modernt utvandrarepos med ekon från Vilhelm Moberg men i modernare språkdräkt och berättargrepp.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Swede Hollow

Maria , 15 januari 2018

Det här en bit historia som inte berättats så mycket om. Jag tycker om boken eftersom vi får följa några olika familjer och deras emigration till Amerika. Gillar man historia ska man absolut läsa den.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Stark skildring av migranternas utresa och ankomst

Anita Östersund, 1 januari 2018

Boken kompletterar tidigare skildringar som jag läst om emigranter som flyttade till "Amerika".
Utomordentligt fint språk, och den ger en fullt trolig bild av hur människorna också kunde få det.
Viktigt för vår egen tid med tanke på våra nyanlända.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Detaljrik och lärorik story

Lars Ingelstam, 19 oktober 2020

Mycket bra research. Ola L är en lysande berättare, som inte heller döljer sina egna värderingar. Jag tänker också: Invandrarna med sorgkant.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Swede Hollow

Nils Anders Göran Torkildsson, 26 september 2018

Roman som ger tankar till paralleller idag med flyktingproblem i Europa....
Som en mekanik visar det sig att de som kommer sist också börjar längst mer på samhällsstegen.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Läsvärt

Aggie, 22 maj 2018

En fantastisk berättelse där man får lära känna emigranterna och deras känslor och olika förmågor att anpassa sig till det nya livet. Speciellt intressant eftersom området funnits i verkligheten, utförligt beskrivet. En bok för alla med utvandrare i släkten, och de som vill lära sig mer om historia, eller sätta sig in i hur det är att vara emigrant/immigrant. Några personer presenteras dock mer än en gång, vilket känns onödigt. Fler illustrationer hade varit trevligt.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Imponerande om "de små och stumma" människorna

Benny Carlson, 17 maj 2018

Larsmo kan på ett imponerande sätt leva sig (och läsaren) in i "de små och stumma" människornas vardag. Det hela är lågmält, ömsint och dramatiskt på en och samma gång. Bra grepp att skildra förloppet ur olika personers perspektiv i stället för ur den allvetande berättarens. Fritt från besserwisser-mentalitet och pekpinnar.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Ett tidsdokument.

Kajsa Henningsdotter, 13 april 2018

Ett viktigt tidsdokument som visar att det inte gick lika bra för alla som för Karl-Oskar och Kristina. Det vilar en viss dysterhet över platsen där människorna bor

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Invandrarrberättelse

lustläsare, 4 september 2017

Mycket intressant om en mer okänd epok av svensk invandring till USA. Ola Larsmo skriver initierat om tiden och personerna. Liksom tidigare böcker av honom läser jag denna med stor behållning.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Emigranter

4ussi, 15 januari 2018

Toppenbra bok som visar hur det var att komma till det stora landet i väst. Gripande läsning om hur man såg på svenskarna som emigrerade. Något att tänka hur Sverige ser ut idag.

0 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej