Du är här: Start / Betyg & recensioner / Mannen som slutade ljuga : berättelsen om Sture Bergwall och kvinnan som skapade Thomas Quick

Grupptänk har intresserat mig ända sedan jag gjorde...

Gunnar Strandell, 3 januari 2014

Grupptänk har intresserat mig ända sedan jag gjorde lumpen, först i militär tjänst och sedan som vapenvägrare. Det var fascinerande att vara med när grupper om åtta till tio personer jämkade sina tidigare värderingar och skapade nya gruppgemensamma som blev självklara sanningar. Militären gjorde det med yttre tryck och krav på prestation från gruppen medan ledaren för vapenfrigruppen gjorde det med samtal i grupp och enskilt med var och en.

I arbetslivet har jag sett en blandning av teknikerna, men också hur grupper med för stor sammanhållning måste delas med hänsyn till omgivningen som ställs utanför.

Dan Josefsson ger en utomordentligt bra beskrivning över hur det gått till i fallet Thomas Quick. Den som läser boken frågar sig nog varför ingen av de inblandade lyssnade på rumpnissens röst inom sig: "Voffor då, då? Voffor gör di på detta viset?"

Jag uppmanar alla att ställa sig dessa frågor i de grupper... Läs hela recensionen

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

DJ bör utnämnas till hedersdoktor i juridik

Dan Josefsson har fått guldspaden för sin bok som redan finns på svenska och engelska, och som snart även skall utkomma på tyska och danska. Men DJ förtjänar bokstavligen att utnämnas till hedersdoktor i vid en juridisk institution. De juridiska studenterna (varav många kommer att bli framtida domare och åklagare) kan lära sig mycket mer om bevisvärdering av denna bok än av de intetsägande skrifter som författats av Diesen, Stening, Bolding, Ekelöf, Nordh etc. Det förefaller som om jurister inte KAN redogöra för rationella tillvägagångssätt. F.d. ordföranden i Högsta domstolen Johan Munck har sagt offentligt att domare inte kan komma överens om vad som är en riktig och en felaktig bevisvärdering. Det går knappast att betvivla hans ord. Därmed blir det oförsvarligt att de inte ens påbörjat arbetet med att utveckla tillförlitliga metoder.
Lite inside information. Ingen ringare än professor Elizabeth Loftus (den främsta nu levande ... Läs hela recensionen

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Utmärkt!

Bertil Åkeson (Limhamn), 10 mars 2014

En fängslande men fullständigt osannolik historia, som skildrar en skamfläck i svensk kriminalhistoria på ett sätt som väcker beundran för författarens bakomliggande arbete.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Avsöljande - som alltid när psykoanalysen sätts på

tord nilsson , 26 februari 2014

se ovan som vid alla tillfällen då psykoanalysen skall visa vad den "kan" i "offentliga sammanhang" dvs med yttre oberoende betraktare av "förväntat" resultat - går det alltid åt skogen. Psykoanalysen är och förblir en esoterisk soppa för de troende. Skall kolla om Socialstyr.. fortfarande fördelar skattepengar til den helt tvivelaktiga verksamhet?

en som läst psykologi några hundra meter söder om Norrtullsg. några år - blev inte klokare av det

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Väldigt bra bok

Anna, 18 februari 2014

En mycket bra bok, som Josefsson har skrivit på ett väldigt bra sätt. Den är lång, men känns inte som det och man förundras starkt över hur detta kunde ske i Sverige. Rekommenderas definitvt.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Samma terapeut till personal och intagen är felaktigt....

evy geigant, 16 januari 2014

Samma terapeut till personal och intagen är felaktigt. Det är närmast en sekteristisk atmosfär som ger liten tilltro till Sätermodellen. Den stora mängden psykofarmaka är obehaglig.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Ville läsa och förstå vad hela Quick storyn handlade...

Inger Boketoft, 7 januari 2014

Ville läsa och förstå vad hela Quick storyn handlade om. Det vet jag nu. Det har tagit tid att läsa denna otroliga handling. En deckare med en research som är på hög forskarnivå. Dan Josefsson har gjort ett gediget arbete. En journalist som gång på gång utsätter sig för de svåraste vågstrycken som han klarar av dessutom. Någon gång tyckte jag att upprepningarna blev lite många, men å andra sidan fick jag på djupet veta och lära vad som hänt.
Det är omöjligt att låta bli att fråga sig vad psykiatrin sysslar med efter att ha läst boken? En vämjelig känsla inställer sig. Vad är det för hokus pokus, som dessutom kan idkas på så hög nivå?
Jag är glad över att ha egen erfarenhet av att gå till "normala" psykiatriker/psykoterapeuter. Jag vet att det finns bra och duktiga hjälpare. För psykolog- och psykiatrigänget kring Quick är en otrolig samling farliga personer. Att Quick har kunnat bli anklagad för alla brott är omöjligt att f... Läs hela recensionen

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Skrämmande läsning

JanR, 14 april 2015

Efter att ha läst denna boken inser jag till min stora fasa att en person ligger bakom i stort sett alla rättsskandaler i Sverige under 20 - 30 år.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Boken besvarar delvis de frågor jag haft om vad som...

Marika Hagelthorn, 31 december 2013

Boken besvarar delvis de frågor jag haft om vad som drev van der Kvast, SÅ Kristoffersson m fl att ta så huvudlösa och orimliga beslut. Tyvärr finns det en del felaktigheter vad gäller psykologiska teorier och psykologyrket i boken. Därför ger jag den endast 4 stjärnor.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej