Du är här: Start / Betyg & recensioner / En av oss : en berättelse om Norge
Betyg & recensioner för

En av oss : en berättelse om Norge (Pocket)

Kundbetyg 5

(50 röster)

Vad tycker du?

Sätt ditt betyg

Mycket välskrivet tidsdokument

Sasha, 4 mars 2015

Visserligen många sidor men synnerligen läsvärd. Seierstad håller genomgående en neutral och faktabaserad ton (utom kanske de första 250 sidorna där de som kommer att skjutas alla beskrivs som helt ofelbara och som kommande statsministrar eller världsledare).

Detta är ett tidsdokument som också visar gärningsmannens kyla, hans intellektuella kapacitet och handlingskraft. Det är inte vem som helt som skulle kunna förbereda och genomföra ett sådana dåd. Detta är bokens mest skrämmande insikt. Dessa vedervärdiga dåd utfördes inte av en tokstolle utan en perfektionist som planerat allt in i minsta detalj.

Rekommenderas

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Skakande läsning !

Lena Borgljung, 22 januari 2015

Skakande läsning, som sitter kvar länge ! Åsne Seierstads bok om personen bakom det förfärliga dådet som skakade inte bara Norge utan hela världen, och som EN person låg bakom - Utöyamassakern.
Boken är välskriven, klok och insiktsfull, även om jag tycker att Åsne Seierstad "lägger ord i andras munnar" i allt för stor utsträckning. Hur kan hon veta vad dessa nu avlidna ungdomar sa eller gjorde minuterna innan en kula tog deras liv ? Men bortser man från dessa ibland långdragna avsnitt, så är boken en stor behållning. Man läser och förfäras, men får också en god insikt i vad denna ensamma, sjuka människa har för bakgrund och historia. Det förklarar till viss del hans agerande, men det kan aldrig någonsin försvaras. En läsvärd bok om den värld vi alla lever i och som plötsligt kan förändra inte bara enskilda människors liv utan också skapa fasansfull nutidshistoria !

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Otroligt bra

Anna B., 24 oktober 2018

Åsne skriver otroligt starkt, har aldrig blivit så berörd av sakprosa. Jag förstår att hennes böcker blir lästa långt utanför Norges gränser.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Hemsk men bra redogörelse för masakern på Utöya

Martin K, 12 oktober 2016

Åsne Seierstad berättar om förövaren och offren och redogör detaljerat om händelserna på dagen för attentatet. Objektiv och mänsklig bok.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Vilket jobb

Roland Levin, 19 maj 2016

Åsne Seierstad måste har haft ett digert jobb med att ta reda på alla fakta
kring det bestiailska brottet som Anders Breivik begick. I boken berättar hon både om Btreivik
och många av hans offer.

Roland Levin

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Insatt

Magnus Bengtsson, 10 april 2015

En detaljerad och insatt beskrivning av skeendena hela vägen från idé till genomförande. Mest gripande är nog alla tragiska misstag som kunde ha lett till en helt annan utgång.
Man följer med i handlingen hela vägen men fattar ändå inte att detta kunde hända.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Intressant och fängslande!

Ulrika, 25 september 2014

Intressant att få se hur en människa med ett tänk som Breivik "blir till". Ingen föds ond. Det han gjort är vidrigt och jag har inte fått några sympatier för honom efter att ha läst boken men det är bra att få se hur olika olyckliga omständigheter kan få en människa att göra så felaktiga, fruktansvärda val.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Otäckt bra!

lars lövgren, 9 september 2014

Vilken enorm research av Åsne! Är det svenska samhället bättre rustat när den stora katastrofen
inträffar? Det norska var det inte! Total avsaknad av handling mellan olika myndighetsinsatser.
Blir betänkt hur socialtjänsten inte reagerar tidigt på hur ett barn ( Anders) inte fungerar och
visar destruktivt och asocialt beteende, där modern på ett naivt sätt inte visar hur en man
ska fostra sitt barn, utan hon lever i sin egen bubbla.
Utöyaskildringen: -STARKT-STARKT !!! Inget insomningsläsande!!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej