Du är här: Start / Betyg & recensioner / De förklädda flickorna i Kabul
Betyg & recensioner för

De förklädda flickorna i Kabul (Pocket)

Kundbetyg 4

(168 röster)

Vad tycker du?

Sätt ditt betyg

Intressant läsning

Birgitta, 31 december 2015

Absolut läsvärd bok om man är intresserad av Mellanösterns historia. En ögonöppnare för hur samhället fungerar i Afganistan och varför det blir krockar när det svenska samhället ställer andra krav.

3 av 4 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Perspektiv på kön och identitet

Anette Larsson, 25 april 2016

En mycket intressant och samtidigt spännande bok som utmanar och ställer frågor om kön, identitet och både den afghanska och västerländska synen på kvinnor och kulturer. Fantastiska människoöden!

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Intressant och tankeväckande på många plan

Anni, 25 februari 2017

Författarinnan inleder med att förklara att boken, som i övrigt är skriven i reportageform, är subjektivt skriven. Det stämmer. Författarinnan väljer, som titeln också klargör, att skildra afghanska flickor och kvinnor som lever utklädda till pojkar och män och hur deras livsvillkor ter sig. Det är intressant, Nordberg bjuder på många infallsvinklar som tycks väl underbyggda och hon håller sig strikt till ämnet. Jag skulle dock gärna även vilja läsa om hur modersrollen i Afghanistan ter sig. Hur mödrarna ser på amning, sovvanor, potträning, barnuppfostran, vad de tycker är viktigt att lära barnen under deras uppväxt och vilken roll de har som skolbarnsföräldrar. Om detta får vi nästan inget veta. Däremot får vi inblick i deras önskan och strävan att få söner. Till skillnad från hos oss där det är tabu att önska barn av ett visst kön, är detta kutym där. Igenkänning får man dock i de olika knepen som praktiseras för att få ett visst k... Läs hela recensionen

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Läs läs läs!

Veronica Ehn, 14 juni 2016

Denna bok är viktig! Inte bara ur perspektiv av läget i Afganistan men också genuspolitik och den lilla människans kamp om att få finnas till och bli sedd och hörd.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Fantastisk bok!

Isabell Gustafsson (Västerås), 19 januari 2016

som berör och väcker känslor såsom förtvivlan, ilska, sorg men också hopp! Hopp om att kvinnornas situation i Afghanistan skall förbättras och att de visas respekt och egenvärde.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

En fängslande ögonöppnare

Malin, 12 januari 2016

En av de viktigaste böckerna jag läst - om kvinnor, könsroller, krig och en av nycklarna till fred. Boken ger även ett historiskt perspektiv på hur könsrollerna blev som de blev.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Intressant

Kerstin Marenius, 8 januari 2016

Intressant och givande bok om flickors och kvinnors levnadsvillkor. Var nyhet för mig att man klädde ut flickor till pojkar för att förbättra deras möjligheter till en friare barndom. Samt att de kunde vara till hjälp med att uträtta ärenden. Den här boken kan jag verkligen rekommendera. Den öppnar våra ögon.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Bra bok.

Eva Pålsson, 31 december 2015

Det är en mycket intressant bok. Den delen av världen har jag inte så stor kunskap om, så jag läste den med stort intresse.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Fantastiskt reportage!

Lil Bohlin (DJURSHOLM), 10 november 2015

Boken De förklädda kvinnorna i Kabul av Jenny Nordberg är ett mycket intressant reportage om kvinnors situation i Afghanistan. Den berör både den kulturellt betingade situationen i landet och även till viss del religionens inflytande över människor. Rolig att läsa då den beskriver nu existerande människors liv.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej