Du är här: Start / Betyg & recensioner / Ett jävla solsken : en biografi om Ester Blenda Nordström
Betyg & recensioner för

Ett jävla solsken : en biografi om Ester Blenda Nordström (Pocket)

Kundbetyg 4

(60 röster)

Vad tycker du?

Sätt ditt betyg

Fantastisk kvinnihistoria

Maria Westerlund Numan, 25 april 2019

Mycket intressant och läsvärd om en ovanligt tuff och skärpt kvinnlig journalist - den första wallraffaren.
Vilken lycka att vi får ta del av hennes liv, arbete och äventyr. Hade detta varit en man, så skulle vi nog ha hört om honom tidigare... men nu var det en osedvanlig kvinna. Tack Fredrika Brenner.

2 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Ett mycket fint personporträtt

Andreas Sellfors, 20 juli 2020

Att denna biografin om Ester Blenda Nordström är den första som gjorts. Det är faktiskt riktigt skamligt. För den livshistoria, och den journalistik som Nordström gjorde, den är riktigt häpnadsväckande. Och det märks verkligen att Bremmer gjort en riktig djupdykning i Nordströms livsgärning. Vilket i för sig inte är konstigt sett till att hon haft tillgång till Nordströms egna brevsamlingar och dagböcker. Men det är emellertid inte någon garanti för att du ska få ihop en spännande historia. För sätter du inte dagböckerna i ett sammanhang blir det bara en tradig redogörelse. Så i stället får vi i denna bok en mycket fin inblick i världens första Wallraffande reporter. Ja, utan att avslöja allt för mycket av handlingen var Nordström betydligt tidigare än Gunter Walraff med att förklä sig, för att få i hop ett intressant repotage. Och hon inte bara wallraffade, hon rökte, drack och gjorde massor av saker som de normala flickorna inte vågade göra på den här tiden.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Förtrollas av Ester Blendas öde

BiblioteKarin, 6 augusti 2019

Vilket spännande livsöde. Konstigt att hon inte fått större uppmärksamhet i historieskrivningen. Jag hade svårt att lägga boken ifrån mig hennes liv engagerar och berör.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Upplysande porträtt

Anni, 3 augusti 2019

Speciellt i början är boken svårtillgänglig, vilket förvånar mig som läst och uppskattat Bremmers "De sista tanterna". Gång på gång var jag tvungen att gå tillbaka i texten, när sammanhang saknades, nya personer tillkommit eller beskrivs så att man inte vet om det är en man eller kvinna som åsyftas. Man uppslukas dock av handlingen, som tar över. Jag uppskattade också de fotografier som finns i boken, men saknade de som istället för att publiceras, enbart ingående beskrivs. Att Bremmer lyfter fram Ester Blenda Nordström, hennes intressanta liv, bekantskaper och produktion är lysande, men de beskäftiga tillrättaläggande kommentarerna hade jag hellre varit utan. Den största behållningen är just att denna författarinna, som fallit i glömska, åter lyfts fram i ljuset och på så vis kan få en ny, egen läsekrets. Till min glädje ser jag att flera av Ester Blenda Nordströms böcker finns att köpa och jag vet vilken jag tänker börja med.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Helt underbar och gripande.

Anders Wilhelm Edenroth, 24 juni 2019

Perfekt läsning nu när vi firar kvinnlig rösträtt 100 år. Ester Blenda förtjänar en framskjuten plats i Sveriges historia som banbrytande journalist, barnboksförfattare och dom svagas röst i samhället.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Spännande liv, inte så spännande läsning

CG , 30 december 2020

Det är en väldigt genomarbetad och snygg bok om en kvinna med ett spännande liv i en intressant tid. Däremot var det ingen "spännande historia" att följa och läsa enligt mig, eftersom den beskrivs ur ett tydligt utifrånperspektiv som är märkbart skrivet av en intresserad historiker. Den är välskriven och jag är imponerad av författarens insyn i hennes historia, men tyvärr är det inte min smak av bok.

0 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Utställning

I, 20 juni 2019

För de läsare som befinner sig i Skåne, rekommenderar jag ett besök på Skarhults slott där det pågår en utställning om Ester

0 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

fin berättelse

Tina , 1 november 2019

Jag blev tyvärr lite besviken över hur boken var skriven. Kände emellanåt vissa delar saknade ett sammanhang och jag fick gå tillbaka i texten för att läsa det igen. Jag kände ibland att jag läste en faktabok med alla kommentarer och hänvisningar till andra böcker skrivna av Ester. Men det kan vara en smaksak från min sida.
Jag försväntade mig något helt annat när jag läste beskriviningen ovan. Jag trodde jag skulle fångas i en fantastisk historia. Men tyvärr tyckte jag det var någonting som saknades i boken.
Själva innehållet i boken är mycket fint. Intressant att läsa och lära sig mer Ester Blenda Nordstrom som tyvärr har glömts bort lite genom åren.

0 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej