Du är här: Start / Betyg & recensioner / Domstolen : en nämndemans betraktelser
Betyg & recensioner för

Domstolen : en nämndemans betraktelser (Inbunden)

Kundbetyg 5

(5 röster)

Vad tycker du?

Sätt ditt betyg

En verklighetstrogen berättelse

Hans Hedström, 16 maj 2017

Som f.d. nämndeman vid Nyköpings tingsrätt kunde jag vid ett flertal tillfällen konstatera hur likartat det fungerar ur en rad olika aspekter, även om de negativa inslagen naturligtvis är mera omfattande i Stockholm. Jag tror att boken kan vara intressant för en rad olika aktörer inom rättsväsendet, men också för dem som funderar på att kandidera till rollen som nämndeman eller vanliga medborgare som är intresserade av att få en inblick i det fördolda.

Pia Gadd tar upp vikten av att ha domstolsledamöter utanför det juridiska skrået som kan hålla ett vakande öga från ett mera neutralt perspektiv. Jurister har en viss tendens att överskatta sin egen betydelse och har svårt att inse att juridik inte utgör en vetenskap jämförbar med mer exakta vetenskaper. Våra lagar bygger inte på matematik eller fysikaliska lagar, de bygger på politiska beslut som fattats utifrån mänskliga opinioner.

Som Pia mycket riktigt beskriver a... Läs hela recensionen

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Mycket tankeväckande inifrånskildring

Antares (Stockholm), 24 mars 2017

Varför har jag inte läst något om denna bok i pressen?
Få av oss får se det som författaren har sett under sina tjugo år som nämndeman. De flesta av oss kanske tror att det går till som i amerikanska rättegångar på film. Det är ganska långt ifrån verkligheten visar det sig.

Boken bygger på noggranna anteckningar från alla dessa år, och flera hårresande iakttagelser görs: att tjänstemän med våldsmonopol (poliser och vakter) i princip aldrig kan straffas, oavsett vad de gjort; att de åtalade som inte får en advokat utan ska sköta sitt eget försvar inte ens får ut sina egna papper utan krångel; att arbetet som lekmannadomare (nämndeman) värderas lågt. Det senare är mycket märkligt och en sorts rättsskandal eftersom dessa ska vara vår demokratis yttersta försvarare, folkets röst i domstolen. De borde värderas högt och utses med stor omsorg!
Man får inifrån en av våra svenska domstolar följa flera hårresande rättegångsfö... Läs hela recensionen

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej