Du är här: Start / Betyg & recensioner / Arvet från Bagdad : hur det grekiska vetandet bevarades och berikades

Välskriven och lättläst

Erik Sigvard Johansson, 28 mars 2017

För mig var det en ny kunskap att det grekiska vetandet har kommit oss i västerlandet till del via det syriska språket. Jag mins inte att det någon gång nämndes i de historieböcker som jag läste i realskolan i början på sextitalet. Många i västvärlden har anledning att läsa och begrunda. I arabvärlden borde kapitlet om vad som gick fel också väcka till eftertanke.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Grundlig

Sten Andersson (Borås), 25 mars 2015

Boken belyser väldigt grundligt arabernas/islams historia. Ibland kan det bli lite för omfattande men vill man lära sig något om detta så är boken mycket bra.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

En mycket givande bok

Erik Kullberg, 19 september 2014

Språket är enkelt och rakt. Ämnet är välstrukturerat.
Författarens syfte är uppenbarligen att dela med sig av sitt djupa kunnande i ämnet och han lyckas väl med det.
Till läsarens hjälp ingår en lista med förklaringar av alla förekommande arabiska ord, en litteraturlista och ett personregister. Boken kan läsas utan nyttjande av dessa hjälpmedel, men de bidrar väsentligt.
Om man ska önska något ytterligare, så skulle det kanske vara en tidslinje med de viktigaste händelserna och framstegen markerade. Å andra sidan - det är en givande övning att själv göra en sådan, med stöd av boken ...

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

En bok som ligger helt rätt i tiden.

Karl-Axel Nordström, 14 augusti 2014

Ingmar Karlssons senaste bok"Arvet från Bagdad", ligger helt rätt i tiden. Antiislamiska dårar har allt för länge tillåtits sprida sitt gift i västvärlden. Historiskt har vi mycket att tacka den muslimska arabvärlden för kunskaper om grundläggande vetenskapliga områden. Det Grekiska kulturarvet som vi så ofta hänvisar till hade sannolikt varit ett historiskt tomrum om inte arabiska vetenskapsmän och översättare tagit hand om arvet och vidareutvecklat det redan under 700- till 800-talet. Vid den tiden var barbarerna förhärskande i Europa. Du som har ett öppet sinnelag, läs boken och njut av kunskapens glädje.
Karl-Axel Nordström

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej