Du är här: Start / Betyg & recensioner / Omgiven av idioter : hur man förstår dem som inte går att förstå
Betyg & recensioner för

Omgiven av idioter : hur man förstår dem som inte går att förstå (Häftad)

Kundbetyg 4

(184 röster)

Vad tycker du?

Sätt ditt betyg

Läsvärd, men bara knappt.

Anders, 13 januari 2017

Många höjer den här boken till skyarna. Jag kan dessvärre inte riktigt hålla med. Trots att det ska vara fjärde upplagan finns det meningar som är helt obegripliga - görs det inga korrigeringar? Anekdoterna och exemplen är kul i början men blir tjatiga efter ett tag. Förmodligen är de flesta av dem en smula överdrivna också. Det känns inte rimligt att man hittar så många exempel på enfärgade personer när det enligt uppgift bara är 5% som är det. Och på slutet spårar det ur helt, rösterna från "verkligheten" känns fejkade. Svarar man på en fråga med en hänvisning till en punkt och ett specifikt sidnummer handlar det inte om personlighetsdrag utan snarare om någon slags autismspektrumstörning. Sista kapitlet känns också fejk.

Nu har säkert de flesta som läst boken placerat mig i den blåa lådan och det kan jag hålla med om är min dominanta sida. Men jag har också stora drag av rött och några skvätt gult.

Med det sagt... Läs hela recensionen

6 av 6 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Underhållande men alldeles för förenklat

A, 16 december 2018

Underhållande, men nja...alldeles för förenklat. Indelningarna är för grova, även om man utgår från att folk är en blandning av färgerna. Även om vissa saker har igenkänningsfaktor så blir det väldigt stereotypt och förenklat. Väldigt populärvetenskapligt. Och en del saker framstod som totalt påhittade. Finns garanterat bättre och mer vetenskapligt förankrade böcker om personlighetstyper.

3 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Birgitta Henricson

Birgitta Henricson, 27 mars 2017

Boken är lättläst och lätt att förstå vad författaren menar. Ibland blir det Aha och ibland blir det ett skratt. Kan vara bra att känna igen sig själv och andra i sin omgivning. Hur man ska bemöta de olika person-typerna. Varför dom är som dom är och reagerar så "konstigt". Varför jag är som jag är och reagerar som jag gör.
Väldigt bra bok. Läsa och fundera en stund.

3 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Trams...

Ankavanka, 15 januari 2019

Denna bok gav Thomas Erikson utmärkelsen Årets förvillare 2018 (VoF), med motiveringen att han ...."lyckats vilseleda en stor del av det svenska folket att tro på ren pseudovetenskap och grova psykologiska förenklingar"

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Psedovetenskaplig smörja

Nemo Bergnehr, 7 december 2018

Författaren utan akademisk examen skriver förenklade sanningar, utifrån forskning gjord på 1930-talet. Finns i stort sätt inget i boken som är styrkt i modern psykologisk forskning. Kejsarens nya kläder ännu en gång...
Läs i stället Professor och Nobelpristagaren Daniel Kahneman "Tänka, snabbt och långsamt" om du har ambitioner att förstå varför människor gör som de gör, och inte som du tycker att de borde...

Att 700.000 svenskar har lästen gör inte boken bättre utan världen mer förfärande.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Enkelt och igenkännbart - men ovetenskapligt

Bertil Engelbert, 17 juli 2018

Visst kan man tycka sig känna igen mycket - kanske t.o.m. det mesta - av författarens beskrivningar, men eftersom boken saknar vetenskaplig grund så rörs olika grundläggande människotyper ihop under samma "färg", och karaktärer som hör till en och samma grundläggande typ återfinns i olika färger. Så vad kan boken användas till? Den här sortens "analys" är mera förvirrande än förklarande.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

okej bok

rose, 12 februari 2017

Tyvärr tror jag inte att det går att dela in folk i fyra grupper. Efter att ha läst boken känner jag mig som tre av fyra beskrivna färger. Människan är mer komplex än denna bok.

2 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Nej, nej och åter nej..

Jonas (Umeå), 29 mars 2020

Absolut en vilseledande bok. Farligt eftersom många företag fortfarande nu tar detta som vedertagen vetenskap och rekryterar/ bedömer anställda och chefer efter modellen.
Människan är en komplex varelse. En konsult som bara observerat människor över en längre tid kan inte med en gammal utdömd teori försöka damma av denna och tro att detta kan gälla för mänskligt beteende. Vill ni använda ni er av DISC analyser är det bättre att installera ett roulettebord på jobbet och slumpa fram resultat. Samma dåliga effekt. Helt enig med psykologiska fakulteten här. Pseudovetenskap.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Fantastisk!

Johanna Persson, 16 januari 2018

Väl värd att köpas och läsas! Det här är något som kommer vara en ögonöppnare och ge aha-upplevelser. Borde ingå som en bas om kommunikationsstilar i skolor/utbildningsgivare.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej