Du är här: Start / Betyg & recensioner / Diplomaten
Betyg & recensioner för

Diplomaten (Inbunden)

Kundbetyg 4

(16 röster)

Vad tycker du?

Sätt ditt betyg

Inte ointressant trots allt...

EFH, 22 maj 2018

Egentligen har denna bok ett ganska hopplöst och kanske också moraliskt tveksamt upplägg. Jag tror inte att Sverker Åström hade uppskattat denna bok. Anledningen är att det förekommer dels påståenden om att Åström inte öppet redovisade sina tysklandssympatier under trettiotalet, vilket är förståeligt, dels obevisade antydningar om att Åström spelat en mindre positiv roll i vissa politiska händelser.

Det är ingen vanlig biografi. Boken beskriver viktiga politiska händelseförlopp över ett halvt sekel (som Raoul Wallenbergs försvinnande, Hammarskjölds död, Wennerströmaffären, Palmemordet) där Sverker Åström fanns med i bilden, ibland i en central roll men ofta mera i periferin. Boken påminner på så sätt om "Hundraåringen som klev ut¿" där en person visar sig ha varit inblandad i många storpolitiska händelser. Bokens budskap blir att Sverker Åström var en utomordentligt skicklig och beundrad diplomat, men historien har inte alltid gett honom rätt.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Falsk marknadsföring!

Anna Birgitta (Dalarna), 27 april 2018

Välskriven men varför låtsas att den är en biografi över en mystisk diplomat? Flera gånger framhåller författaren att Åström inte vill prata om sitt liv men ändå fortsätter texten. Det är snarare en exposé över
efterkrigstidens händelser. Det kunde ha varit intressant om det inte redan hade funnits så mycket skrivet om den perioden.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Getingen?

LRB, 27 april 2018

Mycket intressant bok. Författaren har bara skrapat på ytan. Plats för doktorsavhandlingar. Vad står det om honom i Stasi-arkivet?
Ryssarna bör ha haft minst två hållhakar på honom, om de var intresserade.
Men hur har han kommit undan? Finns det överhuvudtaget någon annan svensk som har läst kurser på två nazi-universitet med nazi-stipendium?

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej