Du är här: Start / Betyg & recensioner / K
Betyg & recensioner för

K (Inbunden)

Kundbetyg 3

(25 röster)

Vad tycker du?

Sätt ditt betyg

En halvdan bok om djup förnekelse

Annahägg , 28 januari 2020

Jag brukar vilja skilja på text och författare, försöka se texten som ett eget universum, men denna bok känns från första början för bokstavligt "sann" (enligt Frostensons högst personliga verklighetsuppfattning) och för mycket som ett försvarstal för att det ska vara möjligt. Texten dryper av hat mot Sverige, mot kvinnor, mot medelmåttor (alla utom hon själv, Jean-Claude och några få utvalda som tillräckligt mycket håller med och stöttar). Allt är alla andras fel. Avund upprepas närmast maniskt; alla är avundsjuka, det är därför Katarina och Jean-Claude drivs i "landsflykt".

Katarina, som betyder "den rena", är närmast änglalikt oskyldig, precis som hennes älskade, som naturligtvis är utsatt för en komplott av hämndlystna, otäcka kvinnor. Hennes världsfrånvändhet och förnekelse är av så astronomiska mått att de måste tillhöra en annan galax.

Om vi då gör ett försök att enbart recensera texten, inte dess innehåll, ... Läs hela recensionen

4 av 4 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Vemodig läsning

@bokslukarfeministen, 12 juni 2020

Jag vet inte riktigt var jag ska börja egentligen. Språket är oerhört poetiskt och vackert så om ni gillar böcker enbart för att språket är vackert tycker jag definitivt att ni ska läsa den. Det var väldigt intressant att läsa Katarina Frostenssons syn på händelserna kring Svenska Akademin och hennes man, men min syn ändrades inte av henne efter att jag läst Klubben. Jag fick en känsla över att Katarina lever i förnekelse då hon verkar väldigt verklighetsfrånvänd och även går till personangrepp vid vissa tillfällen. Jag känner att jag inte riktigt köper hennes version efter att jag läst K, snarare tvärtom, även fast jag inte vill skuldbelägga henne. Men det var ändå intressant läsning och jag gillade språket, så därför får den ⭐⭐⭐/5.

3 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Frostensons förnekelse och flykt

Thomas Nydahl, 25 oktober 2019

"¿ att inte låta sig krossas av massan: ja, genom att stå emot.. Att tystnaden är något som inga vapen, ingen yxa rår på." s.17

"Vi är ute ur Sverige. Ute ur den trånga stöveln." s.17

"Anonyma röster skriker hot på telefonsvararen, att jag ska dra åt helvete, försvinna, dö." s. 18

Dessa tre citat är skrivna i stundens intensiva hetta, då angreppen på Katarina Frostenson och hennes make Jean Claude Arnault är som intensivast. Den mediala stormen kommer att handla om både klubben Forum och om Svenska Akademien. Vittnesmålen, de flesta alltjämt anonyma, pekar entydigt mot att Arnault uppfört sig mycket opassande mot ett stort antal kvinnor. Eftersom jag har mycket trovärdig uppgifter om vad som pågick i källaren - utöver alla de förnämliga kulturarrangemangen i form av konst, musik, litteratur och annat - valde jag tidigt att lita till det väsentliga i vittnesmålen. Sexuella handlingar mot kvinnor som både öve... Läs hela recensionen

3 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

i en annan värld

gammal man, 2 oktober 2019

Man blir först arg sedan väldigt sorgsen när man läser om en människa som så fullständigt gått vilse i tillvaron och endast har hatiska känslor för alla som går emot henne och som ständigt utifrån sina kunskaper i litteraturen jämför sig med alla andra snillen i världshistorien som blivit kritiserade av sin samtid.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Frostensons klagosång

Pockethexan, 29 augusti 2020

-"Recension av Katarina Frostensons bok K
Jag har nog aldrig antecknat så mycket som när jag läste Katarina Frostensons klagosång K, om tiden november 2017 till maj 2018. Bitvis var jag kräkfärdig, bitvis uttråkad, bitvis fascinerad av ett fantastiskt språk.

Man kan kalla boken många saker; Skriet från landsflykten, En dåres försvarstal, Stand by Your Man, Kärleken är blind.

Heliga Katarina står på en ouppnåelig piedestal högt över oss andra, oavsett om vi är vanliga svenskar, akademiledamöter, journalister eller förhatliga #metoo-medlöperskor. Vi som inte förstår hennes storlek, vi som är anonyma angivare, bleka halvskalliga gossepojkar, ett blodtörstigt folk. Hon anser att svensken i gemen är en negation och vill fyra av jaktgevär mot skocken. Värst är gallan hon spyr mot Sara Danius; en sparsam mus, en sipp furstinna, så ädel i snörd krinolin. Allt som har med Sveden (som hon skriver istället för Sverige) att... Läs hela recensionen

2 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Uppsök mellanrummen, andas och gläd dig!

Ann Kuylenstierna, 6 juni 2019

Den vackraste och mest innehållsrika bok jag läst. På djupet möter K själsfränder. Hoppas att många läser den och tillsammans med Katarina Frostenson går till botten med vad det är att verkligen försöka att vara människa. Det verkar man ha totalt glömt i SA. Lev och se världen inom och omkring dig. Den som är utan skuld får kasta första stenen. Då får alla stenar ligga på sina platser och vi strävar tillsammans för att njuta och bidraga till att bevara. Inte förstöra.

Ann Kuylenstierna

2 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej