Du är här: Start / Betyg & recensioner / Svensk mångfaldspolitik : en kritik från vänster
Betyg & recensioner för

Svensk mångfaldspolitik : en kritik från vänster (Häftad)

Kundbetyg 4

(18 röster)

Vad tycker du?

Sätt ditt betyg

Läsvärd och nödvändig bok för en modig människa

Staffan Ohlsson, 7 maj 2014

Mångfald, multikulturalism, mångkulturalism! Kärt (och korrekt) barn har många namn. Denna av den politiska och mediala/kulturella eliten påbjudna över-ideologin är numera grundlagsfäst. Hur många vet det? Hur många visste det när det inträffade?

Boken fokuserar på rapporten/dokumentet "Mångfald i Högskolan" från år 2000, vilken är en statlig utredning (SOU 2000:47). Författaren skriver; "om det någonstans existerar en kritisk debatt kring mångfald så är det inte i pressen eller i partipolitiken, utan inom universitetet". Han citerar en kollega;
"Universitetet borde vara ett bästa fall för yttrandefriheten, d v s fungerar inte yttrandefriheten vid universitetet, där sanningskraven är fundamentala, fungerar den sannolikt inte någonstans". Och vidare; " mångfaldens roll inom universitetet utgör ett lackmustest på samhällets motståndskraft mot ideologiska påtryckningar".

Ja, så borde det vara, men resultatet av gen... Läs hela recensionen

5 av 5 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Mångfald varför då?

rutger staaf, 6 augusti 2014

Ordet mångfald är ett mycket trevligt begrepp i olika sammanhang, exempelvis biologisk mångfald.
I vårt samhälle är det bra med en mångfald av idéer och förutsättningen för detta är att vi slår vakt om vår yttrandefrihet. Men som begreppet används i vårt samhälle (högskolan står i centrum för för bokens genomgång men det kan tillämpas även på andra delar av samhället) idag är det en täckmantel för att olika reaktionära kulturer ska kunna breda ut sig och påverka vårt samhälle. Svensk kultur var förr i tiden reaktionär (begränsande för kvinnor) i flera avseenden men det har vi ändrat på och vi jobbar på att alla rester av ojämnlikhet ska bort.
Finns det då någon som vinner på att andra reaktionära kulturer får fotfäste i vårt land och bildar paralellsamhällen? De som vill få större makt över andra människor, eliter som alltid har tillämpat någon form av "söndra och härska" vinner på att samhället blir delat, mångfaldigt. Lätt... Läs hela recensionen

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Eldfängd bok i aktuellt ämne!

Petrichenko, 10 maj 2014

Hade denna bok blivit läst i VIDA kretsar hade SD varit reducerat till en sekt - och den s.k. "vänstern" utskrattad!

2 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

En nödvändig bok

Birkebein, 12 januari 2016

En stimulerande uppgörelse med ett tankegods som utan debatt och eftertanke blivit en överideologi på snart sagt alla samhällslivets områden. Formuleringarna är ofta dräpande och lockar till skratt - som dock sätter sig i halsen med tanke på mångfaldspolitikens auktoritära anspråk och riskabla samhällskonsekvenser.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Mycket läsvärd!

Magnus, 13 juni 2014

En skarpsinnig och intressant genomgång av begreppet mångfald som spelar en central roll i den postmoderna riktning som brukar benämnas multikulturalism. Författaren utgår i sin framställning från rapporten Mångfald i högskolan och analyserar begrepp, metoder och slutsatser i rapporten.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Mångkulturalismen sågas -- med slö såg

Kai Virihaur, 28 juni 2014

Jag har läst delar av boken med stort intresse men störs av en del mycket tröttsamma marxistiska utläggningar.

Kärnan i det hela är mycket enkel att sammanfatta: Den såkallade "multikulturalismen" bygger på en lögn. Den påstår att det per automatik är till fördel för en organisation -- här svenskt högskoleväsen -- att ha etniskt diversifierade medlemmar. Detta kan inte ledas i bevis, utan påstås med stöd av cirkelresonemang och känslomässiga utläggningar. Dessutom blandar man hela tiden samman begreppen "internationell" och "etnisk".

Exempelvis är en forskargrupp där det ingår personer från Sverige, USA och Indien inte något exempel på "multikulturalism", då alla dessa personer delar samma vetenskapliga skolning och samma yrkesmässiga referensramar. Detta vet jag av egen erfarenhet som forskare.

Multikulturalismen handlar om något annat: den hävdar att närvaron av personer med olika etnisk bakgrund är be... Läs hela recensionen

1 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Mycket bra poäng och ett mustigt språk!

Mikael, 26 december 2014

Denna bok förklarar skillnaderna mellan olika perspektiv på mångkultur och mångfald och gör så med utgångspunkt från svensk högre utbildning. Bara det faktum att man måste sitta i Hanoi för att vara kritisk mot ett politiserat Universitets- och Högskolesverige säger en del om konformiteten och det faktum att politiker ska hålla sig långt bort från kunskapens möjliggörare.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej