Du är här: Start / Betyg & recensioner / Bön för Tjernobyl : krönika över framtiden
Betyg & recensioner för

Bön för Tjernobyl : krönika över framtiden (Inbunden)

Kundbetyg 5

(65 röster)

Vad tycker du?

Sätt ditt betyg

Att förtränga vissheten

Claes Björkman, 30 oktober 2015

Jag är egentligen för kärnkraft. När jag läser boken tänker jag, jamen det var ju inte här. Ryssarna har begravt säkerheten i ett byråkratiskt töcken. Typiskt! Men vad hjälper undskyllningarna, vad hjälper mina förträngningar? Jag gråter när jag läser boken. Det kan väl ändå inte hända här? Det händer väl bara i Harrisburg, Tjernobyl, Fukushima - eller? Jag läser boken och tänker. Beskrivningar och intervjuerna är fasansfulla. Men kommer jag att tänka om? Kanske. Fast nu håller vi ju på att avveckla vår egen kärnkraft. Alla borde läsa boken - om inte annat så för att reflektera.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Aleksijevitj - en mästare inom oral history

Lina Z Ydrefelt, 10 oktober 2015

Min förstfödda fick en far som med sin familj hade flyttat till min hemstad. De lämnade en region som hadde nåtts av vindar från Tjernobyl. Svamparna fick växa i fred. Rådjur och älg fick leva. Strålningen skrämde Sverige. Kanske var de verkliga tragedierna såsmåningom i vår media. Det minns jag inte... Var åtta år gammal.
Nästan varje stavelse i Bön för tjernobyl minns jag dock eftersom jag läste den när jag ammade mitt andra barn, 2002. Då höll jag i ett ex med blyertsunderstrykningar från tidigare ägare, en lundensare enligt försättsbladets kråkor, strax ovanför ordfronts logga. I dag kommer den då blygsamma upplagan med en författare och journalist endast känd av de redan frälsta att få den spridning den redan då borde haft.

Aleksijevitj har tecknat en Förbannat hemsk och en än mer förbannat viktig skildring av makt och dess ständiga bihang- förakt.
För ca 10 år sedan var en miljon människor registrerade för skad... Läs hela recensionen

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

En av vår tids viktigaste böcker.

MayLis Loftås, 16 januari 2016

Jag har läst alla utom Tiden tiden second hand. Jag måste få ta en paus! Jag är storläsare sen barndomen men aldrig har jag blivit så drabbad av en författare som av Svetlana Aleksijevitj. Det är omöjligt att rangordna böckerna. De är allesamman lika välskrivna och lika förfärliga i sin historiebeskrivning. Man har ingen chans att värja sig för den förfärliga sanning som hon avslöjar om livet bakom järnridån, men den är oerhört viktig för att vi ska kunna förstå både hur det var och varför det är som det är idag i det stora Ryssland som vi svenskar alltid fruktat. Tyvärr upplevde jag en slag modlöshet om möjligheten till en demokratisk förändring i Ryssland. Det blir som ofta i gamla äktenskap man försöker komma ur gamla destruktiva spår men halkar efter en kort tid tillbaka i gamla kända. Det finns inget hopp. Allt är så ordentligt genomdränkt men lögner o h propaganda att människorna har blivit en del i det. Det hon kallar ""sovje... Läs hela recensionen

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Tidsdokument.

Hans Hammarström, 11 januari 2016

Fruktansvärd historia bör läsas av alla. Var före läsningen kärnkraftsanhängare, är numera motståndare både till fortsatt drift och nybyggnation. En värdig Nobelpristagare.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Omskakande bok

Christer Nilsson, 28 april 2016

Rekommenderas till dem som tror på kärnkraften. Bokens första berättelse så stark, att man nästan vill lägga ifrån sig boken.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

kärnkraft

Kristina Hernlund, 21 april 2016

Den är tung att ta till sig, men öppnar upp för att jag ska bli ännu mera motståndare till kärnkraft. Ohyggliga människoöden. Hemsk attityd från regeringsansvariga.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Borde läsas av många!

ChO, 6 april 2016

En mycket grym bok, men man borde kämpa sig igenom den i små portioner. Man får en något bättre förståelse på den ryska mentaliteten efter att ha läst boken. Ryssen tycks fortfarande ha en mycket stark tro på överheten, han gör vad han bli tillsagd i många fall. Har man svurit "soldateden", så går man dit man beordras och gör vad som sägs till en! Utan att opponera sig!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Fascinerand Intressant

Moa, 29 mars 2016

Väldigt intressanta böcker,visste ingenting om denna författare.Det hon beskriver av andras folkets upplevelser är tungt!!Att folket invånarna människorna i detta stora land,hur dom upplevelse och upplever
livet är ja jag har inte ord egentligen......LÄS!!Varje bok behandlar människornas upplevelser,det är fachinerande skrämmande och ja något diffust!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Mycket påfrestande läsning

Jan Andersson, 29 mars 2016

Denna liksom övriga böcker av Svetlana bör alla läsa. Oerhört viktigt att vad som har hänt i fd. Sovjetunionen
och Ryssland kommer fram från vanliga människor.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej