Du är här: Start / Betyg & recensioner / Vårt matematiska universum : mitt sökande efter den yttersta verkligheten

äntligen ett nytt synsätt

astra, 2 juli 2014

Svårt. Annorlunda. Oerhört spännande. Ger en annorlunda syn på universum, på oss människor. Fantastisk att en mänsklig hjärna kan tänka ut dessa teorier. Skall läsa den flera gånger och njuta av min förändrade världsbild.
Missa inte att läsa denna bok!

3 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Max Tegmarks bok

Torbjörn Kyhlstedt, 9 februari 2015

Otroligt intressant och välskriven bok av Max Tegmark. Vissa avsnitt, särskilt om kvantmekanik, är förstås för svåra för oss lekmän även om Max anstränger sig för att skriva så lättillgängligt som möjligt. Eftersom boken är skriven så sent som 2014 innehåller den i princip kosmologins senaste rön vilket är mycket bra. Jag kommer ofta komma tillbaka till denna bok som jag betraktar som en riktig pärla. Roligt att en svensk finns med bland giganterna som utforskar universums uppkomst och utveckling!

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Vi människor står vid ett kosmiskt vägskäl

Carl Olov Persson, 2 juni 2014

Några citat som lockar till mer läsning.
- Gång på gång har vi upptäckt att allting vi trodde fanns bara är en liten del av något mycket större. Vårt landskap var en del av en stor planet som var en liten del av ett solsystem, som var ett av hundratals miljarder i galaxen Vintergatan som i sin tur bara är en av många i en galaxhop som är en av många i vårt storslagna universum, som förmodligen bara är ett av många universum. Gång på gång har vi underskattat intellektets förmåga att förstå detta kosmos.

-Just nu finns inget som tyder på något annat intelligent liv än här. Även om alla möjliga varianter av våra liv spelas upp i olika universum är det helt avgörande vilka val vi som lever nu gör i den här världen, menar han. Vi har inte sett några radiosignaler från främmande civilisationer, så vi kan mycket väl vara det enda intelligenta livet. Om livet ska klara sig i vårt universum är det upp till oss.

- Detta ä... Läs hela recensionen

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

I början var slutet

Einar, 5 oktober 2014

I Början av MT's bok berättas om hur redan de gamla grekerna beräknade jordens omkrets. Och månens storlek med hjälp av jordens mått och jordens skugga på månen. MT skriver att också avståndet mellan jorden och månen beräknades till 115 gånger månens diameter (med hjälp av en jämförelse mellan månens relativa, från jorden sett, och månens verkliga storlek.)
Fråga: i vilka källskrifter finns detta angivet?

Från jorden sett har månen och solen samma relativa storlek och därför är avståndet mellan jorden och solen också 115 gånger - men nu gånger solens diameter. Den senare kunde de gamle inte räkna ut. Men MT berättar att de ansåg att solen måste vara större en jorden och att jorden därför kretsar kring solen. Den kunskapen glömdes bort i många hundra hundra år.
Spekulation: hur skulle dagens religioner sett ut om den kunskapen behållits?

Slutraderna i MT's bok anger klart att vi människor är unika och finns... Läs hela recensionen

2 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Astrofysik ur många aspekter

halvardn, 13 januari 2016

Max bok väntade jag mig mycket av, men jag fann den lite tung att läsa. Det är väldigt mycket om olika teorier. Tills slut är det svårt att bilda sig en uppfattning om vad som är sant och vad som är möjligt. Boken är säkert bra för en mer avancerad fysiker/matematiker.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Maxat till tusen :-)

Jonny Bjerkman, 2 februari 2015

När man läser Max Tegmarks funderingar om både multiversa och medvetande så framstår de mer fanatiska newage-flummarna som förskolefröknar med tolerabla mainstream meningar om livet och allt annat. Det är så totalt utflippat så man som lekman på fysikens område nästan undrar om de bara sitter och hittar på. Naturligtvis gör de inte det. Tegmark berättar livfullt och roligt om alla de år av arbete, ibland dygnet runt, som dessa fysiker lägger ner på sina teorier och hypoteser om vårt fantastiska universum (eller snarare våra universa, i pluralis). Men jag skulle inte vilja rekommendera boken till någon som inte har minst gymnasiekunskaper i matematik och fysik. Boken är inte helt lätt att hänga med i men å andra sidan så är det bara Tegmark själv samt några andra artister på matematikens scen som begriper sig på de ekvationer som ligger till grund för lösningarna. En mycket underhållande bok som understundom lyfter sinnet till höjder ... Läs hela recensionen

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Populärvetenskap när den är som bäst

Svante Hellsing, 2 februari 2015

Vårt matematiska universum är personligt skriven av en god pedagog. Ämnet är mer än svårt. "Mad" Max försöker förstå, och försöker också få läsaren att förstå, vad universum är. Det är inte jag hänger med i alla förklaring, men jag är betydligt mer upplyst nu.
Man bör nog vara intresserad av "the answer to life the universe and everything" och få det till annat än 42, för att läsa boken. Det är trots allt svåra begrepp och frågeställningar Max Tegmark hanterar. Och resultaten är hissnande.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Insprerande

Bengt Johansson, 29 september 2014

Han tar sig an de stora frågorna om universum, kvantmekanik, medvetande och jaget med helt nya okonventionella och personliga grepp. Ibland blir den väl hisnande och tankegångarna svåra och abstrakta att följa. Boken ger en ny syn på tillvaron.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Livet

Björn Sjöblom, 30 maj 2014

Minst en gång om året så behöver man läsa en bok som överraskar och utvecklar ens tankar om "livet". Max Tegmarks bok är den bästa hittills. Jag hoppas att jag råkar hamna jämte honom på nästa flygresa för då skulle jag fråga honom om.......

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej