Du är här: Start / Betyg & recensioner / Krigsdagböcker 1939-1945
Betyg & recensioner för

Krigsdagböcker 1939-1945 (Inbunden)

Kundbetyg 5

(210 röster)

Vad tycker du?

Sätt ditt betyg

Krigsvardagen i neutrala Sverige

Bengt-Ivar Pagrotsky, 26 juni 2015

Ett fantastiskt dokument från vardagen för oss svenskar vid denna tid! Mattransonering, ständig rädsla för att vi skulle dras in i kriget, de ofta förekommande övningarna att ta sig till närmaste skyddsrum etc.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Astrid L -inte bara sagotant

Kef, 8 maj 2015

Mycket intressant att läsa en begåvad och duktig skribent ur hemmafruperspektiv berätta om hur familjen drabbades av kriget i världen. Det blir ju helt klart att man här i Sverige kände till ganska så mycket om vad som pågick i Tyskland och vad judarna utsattes för.
Jag som alltid älskat Astrid Lindgrens böcker tycker om att känna igen hennes sätt att skriva på.
Rekommenderas!

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Personligt

Ariadne, 11 mars 2019

En intressant bok, men verkligen inte så bra som kritiken har påstått. Att följa A.L genom kriget var spännande ur historisk synpunkt, personliga berättelser finns inte så många, där man både har officiella nyheter och inofficiella.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Intressant

Kinga, 3 april 2018

Boken handlar om andra världskriget från Astrids synvinkel.Väldigt intressant och detaljer som jag inte visste om.Handlar också om hur man försökte få ihop mathållningen så den blev bra.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Kriget från en annan vinkel

Åsa från Umeå , 2 december 2017

Kriget från en annan vinkel än vi annars hört. Precis det jag fruktlöst försökt få veta av äldre släktingar: Hur påverkades folk i Sverige? Hur gick snacket bland folk, vad tänktes och vad stod i tidningarna? Även fast man förstår att Astrid var mera insatt och priviligerad än många är detta det närmaste jag kommit svaret på mina frågor. Sedan är det ju inte en roman, utan just anteckningar om ett krig, så en får ju betygsätta det för vad det är.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Fantastisk berättarinna!

Bertil Håkansson, 8 november 2017

Att Astrid Lindgren kan berätta levande och engagerande visste man ju innan, men den här boken levandegör människors vardag och ängslan under krigsåren på ett direkt sätt, samtidigt som man imponeras av hur hon kunde analysera stormakternas innersta avsikter och planer. Ett tidsdokument! Bertil

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Kriget påverkade alla

ErikJA, 12 juli 2017

Innan Astrid Lindgren blev världskänd barnboksförfattare var hon hemmafru, sekreterare och arbetade i brevcensuren. Under andra världskriget skrev hon krigsdagböcker, det vill säga en slags krönika över krigsutvecklingen (belagd med tidningsurklipp) kombinerad med kommentarer och berättelser från familjen Lindgrens liv.

Astrid bodde med två barn och maken Sture i Stockholm och återger hur nära kriget kom en vanlig familj. Ransonering, inkallelser och invasionshotet. Samtidigt var kriget långt borta: Lindgren utbrister flera gånger att familjen hade det väldigt bra och levde ett relativt gott medelklassliv.

Mot slutet av kriget ges Pippi Långstrump ut och Lindgren blir författare.

Läsningen väckte mersmak och jag gick vidare med att läsa Jens Andersens Lindgren-biografi.

/ErikJA

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Vad klok hon var, Astrid -

Gunilla, 19 april 2017

- och ändå en alldeles vanlig människa i skuggan av kriget. Hennes reflektioner är ibland naiva, ibland mer insiktsfulla. Att människor i allmänhet hade kunnat få insikt om krigets alla fasansfulla sidor står klart när man läser Astrids kommentarer och tidningsurklipp. Om de bara hade velat! Visst hade hon mer information än andra genom sitt hemliga arbete inom brevcensuren - men hennes tankar och hennes oro hade ändå sitt ursprung i tidningarnas rapportering. Bangs artikel om rättegången mot Quisling i slutet av boken - bara den är värd all möda med att läsa de gamla gulnade tidningsklippen.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Intressant bok

moonwriter (Åhus), 14 april 2017

Mycket intressant bok om vår nutidshistoria. Stort och härligt format med många lästimmar. Asrid skriver personligt och man får lära känna en liten bit av henne.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej