Du är här: Start / Betyg & recensioner / Makaber
Betyg & recensioner för

Makaber (Inbunden)

Kundbetyg 4

(5 röster)

Vad tycker du?

Sätt ditt betyg

Stark poetisk skildring av en ung människas vardag

Snezana Lindskog, 18 september 2017

Lika träffande och enastående som John Bauer lyckas måla mossan på stenar och ses som den ende av sitt slag att komma nära sanningen är Jim Friberg ensam av sitt slag på att poetiskt beskriva den äkta känslan av det första längtansfulla kärleksmötet mellan två ungdomar. Träffsäker beskrivning av den ordlösa mäktiga övermänskliga kärleken som träffar en som ett åsknedslag eller känslan av att befinna sig mitt i Big bang skedet. Han har lyckats att förklara det oförklarbara så nära med ord att känslan blir igenkännlig och oerhört nära sanningen av kärlekens väsen. Man känner igen sig i orden som skapar känslan. Förmedlad känsla som ger starkt avtryck i själen och jag slungas med och vill sluka innehållet i boken snabbare än snabbt.
Så personligt, så nära det blev med formen "Du och jag". Och att som läsare känna hur både "Du och jag" känner blir så starkt som om det vore min egen upplevelse.
Har du läst "Jag ger dig solen" av ... Läs hela recensionen

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Tuff men viktig läsning

Villivonkansbooks (Örebro), 5 september 2017

Jag såg på din rakhyvel och tänkte den kunde vara effektivare på mig själv. Jag undrade om jag ens kunde hitta hem i den här världen igen.
Makaber är en bok om psykisk ohälsa och självskadebeteende sett ur en ung persons perspektiv. Boken är tragisk och mörk. Det är tungt för huvudpersonerna, ett ständigt mörker fullt av tankar på att skada sig själv, vilket också händer åtskilliga gånger. Man känner huvudpersonens maktlöshet och ångest av att stå bredvid sin flickvän som mår så psykiskt dåligt och ändå inte riktigt kunna nå fram till henne, fast han ger allt. Det är tuff om än viktig läsning i boken, med detta mörker utan något ljus. Tycker den är lite tungläst, inte bara för ämnet utan även språket i boken, som är väldigt ungdomligt och som att det kommer direkt ur hans tankar och ur en dagbok. Jag får inte riktigt det flyt i läsningen som jag skulle önska.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

En ödesmättad läsning

Läsaren, 18 september 2017

Jim Fribergs Makaber är en mörk insikt i ett liv som inte är allas. Han är väldigt speciell i sitt språk och tar ut svängarna ordentligt med att närmast uppfinna ett trevande som ändå känns så mitt i prick som förklaring till känslorna man känner.
Det är verkligen en kärlekshistoria, hur man söker sig till kärlek och hittar den för att sedan låta den förvandlas till någon form av anti-kärlek. En beroendeställning som innehåller den kompromisslösa känslan i kärlek fast på ett väldigt negativt sätt.
En sant omvälvande läsning. En tragisk kärlekshistoria som nog kommer beröra alla som ger den lite tid. För det är verkligen en känsloroman, och ibland kan känslor bli obehagligt nära.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej